Gästskribent Ronie Berggren: Walking Dead, xenofobi och civilisationens grundvalar

logo­DGSI oktober börjar säsong sju av TV-kanalen AMC:s populära zombieserie The Walking Dead, som jag följt sedan starten 2011.

Serien skänker en rad politiska lärdomar genom att ge oss en inblick i en tillvaro utan civilisation och vad som får civilisationer att raseras. Låt mig kort beskriva serien.

(OBS: Inga intriger röjs i denna text, jag nämner inte ens karaktärerna vid namn, so no worries.)

Walking Dead utspelas i en post-apokalyptisk värld, i en tillvaro efter att majoriteten av mänskligheten förvandlats till zombies.

Endast små spridda grupper av friska människor lever kvar och kämpar för att överleva i vildmarken där de ständigt måste vara på sin vakt, dels mot zombies – eller walkers som de kallas i serien – men i minst lika stor utsträckning mot människor från andra grupper.

Att välkomna fel människor till sin egen grupp kan vara förödande. I en värld där civilisationens trygga strukturer raserats och lagar inte längre finns, lockas de sämsta sidorna fram hos de flesta.

Att välkomna oaktsamt är därför farligt och kan i värsta fall förgöra hela gruppen. Barmhärtighet är en lyxvara man sällan kan unna sig. Fel val kan nämligen riskera hela gruppens undergång. Man måste välja vilken grupp man hyser lojalitet till. Utebliven civilisation ger inget annat val än att välja att tillhöra en grupp på andra gruppers bekostnad.

I en värld där tillvaron kretsar kring ständig kamp; en kamp mot zombies och en kamp för resurser, är löftet om stabilitet och trygghet den stora lockelsen. Att skapa eller hitta ett samhälle att bli en del av och att återuppbygga lite mänsklig civilisation är den stora längtan hos den grupp överlevare vi får följa i serien.

En längtan som även den kan visa sig farlig, eftersom de som kan utlova någon form av yttre trygghet också har möjlighet att roffa åt sig stor makt. Och stor makt korrumperar som bekant.

Att känna tillit är inte bara svårt utan många gånger även fel; men att hitta trygghet utan tillit är förstås omöjligt. Därför kan dörrarna till tilliten inte stängas helt. Och därför förs också en kamp inom gruppen mot cynism och xenofobi.

Individer kämpar med sina egna känslor och samveten, och inom gruppen bryts viljor mot varandra. Men trots meningsskiljaktigheter svetsas de nästan alltid samman i takt med att de inser att alla vill gemenskapens bästa. Och de inser att det som är rätt beslut en dag inte nödvändigtvis måste vara det rätta beslutet en annan dag. I frågan om tillit lär alla av varandra.

Vilka är då de politiska lärdomarna?

I motsats till karaktärerna i Walking Dead så lever vi i en civilisation som fungerar; i en trygg tillvaro som inte ständigt kretsar kring vår egen och våra näras dagliga överlevnad.

Walking Dead visar dock hur snabbt trygga och fungerande civilisationer faktiskt kan raseras. Och i serien sker det nästan alltid i mötet med nya grupper. När människor släpps in som inte gick att lita på, eller när rivaliserande grupper är för starka och driver gruppen på flykt. Eller när man slutit sig till samhällen tillsammans med andra som inte fungerar.

Utan tillit går det inte att överleva. Men en naiv och för snabb tillit innebär en säker undergång. Vad gruppen därför lärt sig, är att tillit måste ges mycket långsamt och ribban för lojalitet ligga mycket högt. Det är gruppens enda chans.

I vår tid, tar de flesta vår trygga, västerländska civilisation för given. Den civilisationen har dock växt fram under århundraden inom tämligen enhetliga kristna kulturer. Dessa grundläggande enhetskulturer utmanas idag av snabb invandring av människor från andra kulturer, med okända eller annorlunda värderingar.

Detta har lett till nya problem som vi inte har varit förberedda på: framväxten av kulturellt och religiöst präglade parallellsamhällen, svåra att integrera eftersom viljan att integreras inte finns; islamisk terrorism som utifrån sina ideal hatar våra ideal.

Vi behöver fundera på vilka utmaningar vi som civilisation faktiskt står inför på grund av de synbara konsekvenserna av förd invandringspolitik.

Walking Dead hjälper till genom att dra utmaningarna till sin spets. Och det är precis det vi måste göra när vi resonerar kring detta, för att undvika att i efterhand behöva konstatera att vi nog varit naiva.

I efterhand är det nämligen för sent.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.

26 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Walking Dead, xenofobi och civilisationens grundvalar

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Dags att Svetsaren får en ny favoritserie!
  Lille Gustav behöver också lite underhållning, liksom Annie!
  Merkel o Juncker likaså…

  Lätt att räkna upp fler.

  Gillad av 1 person

 2. Jan Andersson skriver:

  Någon cynisk knäppskalle har väl hittat på denna smörja till underhållning i syfte att i slutänden tjäna grova pengar på TV-reklam. Att spela på de känslostyrda tittarnas rädsla för olika företeelser är alltid effektivt och bekräftar myter och fördomar. Reklamen fungerar på exakt samma sätt: varför har jag ont i magen, varför är jag så ful, varför hänger jag inte med i modetrenderna, varför känner jag mig utanför, är jag en dålig mor, etc. Svar: du kanske tittar för mycket på TV? Och eländet, när det bryter loss på allvar, överträffar alltid dikten tiofalt, för det finns säkert en rörande kärlekshistoria invävd i smeten och det slutar lyckligt.

  Gillad av 1 person

 3. Lars skriver:

  Tänkvärt.Finns trygghet utan tillit?Finns tillit utan trygghet?Människorna i de sönderbombade städerna:Tänker de så?Man har överlevt.Hela kroppen skakar.Överallt blod,eld,skrik.Men häpet finner man att man lever.Tillit?

  Gilla

 4. Gunilla skriver:

  Detta slags samhälle finns redan. Vad du precis beskrivit är klan-samhällen eller klan-kulturer. Sådana samhällen som är utmärkande för många länder där det offentliga inte existerar eller har kollapsat. Sådana samhällen där många nyanlända kommer från. I sann hemlandsanda överför man sedan sina klankulturer till Sverige utanförskaps-förorter där man bildar egna parallellsamhällen.

  Gillad av 1 person

 5. Lennart Göranson skriver:

  Litterära produkter har inte till ändamål att ”visa” hur saker faktiskt förhåller sig. Att försöka visa (= bevisa) är i stället en uppgift för forskningen. En författares uppgift är i stället att berätta om sin egen upplevelse. Den berättelsen kan naturligtvis beskriva en objektiv verklighet på ett korrekt sätt, men det kan också handla om en subjektiv sanning. Att åskådliggöra författarens inre verklighet. Men det kan också vara så att berättelsen varken är objektivt eller subjektivt sann, att den är en produkt av författarens fantasi som bara har till syfte att underhålla, roa, kanske skrämma.

  Ronie Berggren skriver att zombieserien The Walking Dead ”visar (—) hur snabbt trygga och fungerande civilisationer faktiskt kan raseras”. Jag kan inte se att det finns någon som helst grund för det påståendet. Sedan kan det mycket väl vara så att ”vi behöver fundera på vilka utmaningar vi som civilisation faktiskt står inför på grund av de synbara konsekvenserna av förd invandringspolitik”. Men det är en annan sak. Som kräver sina egna argument, inte hänvisningar till en fantasiprodukt.

  Gilla

  • Peter M skriver:

   När Romarriket föll samman på grund av folkvandringar blev det få författare och historiker kvar som kunde beskriva förloppet. Inledningen är dock känd. Romarna höll inte gränsen mot barbarerna utan bjöd in dem i tron att de skulle bidra till försvaret av imperiet. Barbarernas lojalitet stod dock inte till Rom utan till sina stamfränder. Resten är historia.

   Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Jag kan inte se att det finns någon som helst grund för det påståendet. ”

   Tror att historien visar att du har fel. Kommer att tänka på Libanon och Uruguay, nog finns det fler exempel?

   Gillad av 1 person

   • Lennart Göranson skriver:

    @CMMK10
    ”Jag kan inte se att det finns någon som helst grund för det påståendet”, nämligen att en TV-serie om zombies skulle utgöra ett bevis för ”hur snabbt trygga och fungerande civilisationer faktiskt kan raseras”. Jag vet inte vilka TV-serier som har behandlat utvecklingen i Libanon och Uruguay, troligen inga.

    Sedan säger jag också att vi behöver fundera på vilka utmaningar vi som civilisation står inför. Jag menar alltså att det finns hot och att vi måste bygga på vår analys på fakta, inte på fiktiva berättelser.

    Gilla

  • tirutaa skriver:

   I konsten gestaltar man. Något. I bra konst på många plan, sällan entydigt. Livet är inte entydigt. Förklaringarna inte det heller.

   Bildspråket i The Walking Dead har för varit alltför motbjudande för att titta på ens en enda av de olika avsnitten, men blir nyfiken nu. Tack för analysen.

   Det där med tillit. Idag, i vår multi-kulti-värld, måste den förtjänas och kan tyvärr inte tas för given. Liksom inte heller respekten. Även den måste förtjänas numera. Det som tagit oss en ansenlig tid att kunna både lita på och därmed respektera medmänniskan, har tyvärr idag slagits sönder.

   Gillad av 1 person

 6. olle reimers skriver:

  Några intressanta kommentarer här. Jag har aldrig sett ”Walking Dead” men det är ointressant i sammanhanget. Frågeställningen är i stället om våra civilisationer är trygga (i meningen att man kan ta dem för givna och lita på dem). Utvecklingen i världen visar med all önskvärd tydlighet att civilisationer är ömma plantor som är öppna för angrepp såväl inifrån som utifrån.
  De behöver ständig omvårdnad och försvar med såväl hjärta, hjärna som hand på nära håll. Lennart Göransson föredrar att leva i sin drömvärld där allt går hans väg; utan ansträngning.

  Gillad av 2 personer

  • Lennart Göranson skriver:

   @Olle Reimers
   Jag förstår inte hur du kan tolka min kommentar som att jag föredrar att leva i min drömvärld där allt går min väg, utan ansträngning. Var snäll och förklara så att jag har en chans att försvara mej eller åtminstone argumentera.

   Gilla

 7. dogen skriver:

  Jag tycker det är en välfunnen analogi. Man skall inte övertolka men vem på denna blogg skulle känna sig trygg på kvällen om de ensamma mötte en grupp muslimer? Jag hade däremot gladeligen gått förbi en grupp kineser, japaner eller västerländska ungdomar.

  Gillad av 2 personer

 8. Hovs--hallar skriver:

  Själv ser jag aldrig på program av den här sorten, men de frågor som Ronie B. väcker är högst intressanta.

  Min egen upplevelse, baserad på de rapporter jag läst om ur verkligheten ser ut numera i Sverige (plus vissa egna upplevelser) — är att vår civilisation står inför en kollaps inom några decennier om inte nuvarande trend kan brytas inom de närmaste åren.

  Och för att detta trendbrott ska kunna ske i tid, måste idiotvänsterns ideologiska strypgrepp över opinionsbildningen fås att upphöra!

  Sign. ”Affe” på den alldeles utmärkta bloggen https://affes.wordpress.com/ gör ett tanke-experiment:

  a) byt ut 54 stycken riksdagsledamöter mot SD-politiker

  eller

  b) byt ut 54 stycken OPINIONSBILDARE i media mot SD-sympatisörer!

  — vilket skulle få störst effekt på politiken i Sverige?

  https://affes.wordpress.com/2015/10/03/tva-tankeexperiment-om-svenska-makthavare/

  Alltså: istället för dagens situation, när ungefär TRE av FYRA journalister röstar på MP, S eller V, skulle 54 stycken av de mest tongivande personerna rösta på SD!

  Min intuition säger mig att SD då skulle ha EGEN MAJORITET i nästa riksdagsval! Så stor är makten hos tongivande massmedia.

  Och idag är dessa media totalt dominerade av individer som springer idiotvänsterns ärenden — detta stämmer INTE med den faktiska folkopinionen.

  Gillad av 2 personer

 9. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Det märkvärdiga med omsorgsinvandringen i landet är den moraliska ton försvararna av det mångkulturella samhället håller och låter sina meningar genljuda av.
  Tänker vi i stället oss tillbaka till 1840 och Texas kan vi konstatera att området ägdes av många olika folkgrupper och att inga av dem någonsin kunnat hävda moralisk överhöghet till sin rätt till territoriet.
  Naturen ställer ett enda krav; För att överleva måste du dominera: Var därför stark!
  Med FN och MR har emellertid spelplanen ändrats och nu tillåts just moralen (den kristna?) styra lagstiftning och handlingar i annan riktning än naturen förmedlar.
  Frågan är hur länge den nya ordningen kan och får gälla.

  Gilla

 10. Lars skriver:

  Människor är ”programmerade” i större utsträckning än vad man i allmänhet vill erkänna.12 års basprommering för de flesta.Sedan ca 5 års universitetsprogrammering.Sedan 5 timmars TV-programmering per dag.Plus ev religiös programmering.Ivan Pavlov- och slug Tavistock Institute-programmering.För vissa Esalene-Institute.Dressyren speciellt rigorös för the gatekeepers och the supervisors som väl nästan är ”automatons”.Muslimer även ofta ”automatons”.Vad händer när två hårdprogrammerade system krockar?Fråga Eurokommissionen.Dom vet.Dom har planerat det här.

  Gilla

 11. Tahmas skriver:

  På tal om zombier så är väl svensken i gemene man en zombie. Man följer flocken blint, har skygglappar på sig och hjärnan har slutat att fungera. Åttiosju procent i senaste valet valde att rösta på zombiepartierna och även tillsätta ärkezombien Stefan Löfven.

  Sjuklövern skall således liknas vid The Walking Dead.

  Gillad av 2 personer

 12. Lars skriver:

  Issac Asimov skrev en scifi-klassiker med titeln ”La cité de robots”.Robotstaden.Skämt åsido:Alla dom där som promenerar omkring-är de verkligen människor?Eller något annat?Droner,cloner etc?

  Gilla

 13. L skriver:

  The walking dead går ju verkligen för långt i sin svartsynthet. I verkligheten hade folk hållit sams och återuppbyggt samhället på någon månad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.