Heidenstams dödsdag och tanken om nationen som allas hem

mohamed omar

Mohamed Omar

En av mina förfäder, på min mors sida alltså, var karolin. Han hette Jon Hansson Råbock och föddes i byn Bleckåsen i Jämtland år 1692. Han tillfångatogs under Karl XII:s misslyckade fälttåg i Norge 1718. I kyrkboken är han ihågkommen med följande ord: ”en mycket god kristen, ärlig och redelig samt trofast man”. Han dog 1768.

Mina förfäder var inga märkvärdiga människor. De bar ett namn som klingade adligt. Råbock låter minst lika ädelt som Stenbock, tycker jag. Men de var inga riddare, de var bönder och soldater. Det finns en utlänning också, en fältskär från Sachsen. Jon Hansson Råbock var kavallerist i Jämtlands Dragonregemente och Livkompani under generalmajoren Reinholt Hindrich Horn.

I kyrkboken och mönsterrullan får man inte veta så mycket. Man får komplettera de ordknappa beskrivningarna genom att läsa på om perioden och försöka inbilla sig hur människorna var. Så gjorde Heidenstam när han skrev berättelserna i samlingen Karolinerna. Den kom ut i två delar 1897 och 1898. Han hade inte tillgång till de stora karolinska brevsamlingarna; han hade bara sin kunskap om perioden och sin intuition och inbillning att lita till.

Men enligt Alf Åberg, som skrev förordet till en utgåva av Karolinerna, kom Heidenstam ganska nära verkligheten i sin skildring av soldaternas hemlängtan, drömmen om Sverige. De längtar efter fru och barn och den fattiga, rödmålade gården. Hur tänkte min förfader karolinen? Hur var han? Det kan jag aldrig säkert få veta. Men förmodligen var han lik de karoliner vi vet mer om.

I novellen ”Fredrikshall” får vi möta en utmattad armé, ansträngd till det yttersta, som belägrar Fredrikstens fästning i hopp om att ta Norge. ”Det var en här av bleka femtonåringar, av halvvuxna barn, som vid sina vapen stod i drivan”, skriver Heidenstam.

Heidenstams krigsskildring känns modern; soldaterna är individer. I Karolinerna är det inte bara herrarnas historia som berättas utan även de enkla soldaternas. Och de är psykologiskt komplicerade, med tvivel och ångest, inte ensidigt gossekäcka som i Fänrik Ståhls sägner. Och även kungen är en människa, svår att begripa sig på som verkliga människor är. Heidenstams Karl XII är en gåtfull och dubiös varelse som blir allt trasigare ju längre kriget pågår, men som samtidigt har en nästan magisk makt över sina soldater. Heidenstam fick stark kritik för sitt kungaporträtt när romanen kom ut. Det var något helt annat än Tegnérs unge hjälte och skägglösa dundergud.

Karolinerna såldes i enorma upplagor och lästes i skolan under många år. Idag är det en bortglömd bok som få unga känner till. Jag tycker man ska läsa den för att den levandegör en tragisk och viktig period i vår historia. Soldaterna hemlängtan är rörande och kan få en och annan modern läsare att blir tacksam över det vi moderna svenskar har. Man kan behöva påminnas om knappheten för att bättre uppskatta rikedomen.

Den danske litteraturkritikern Georg Brandes menar att Heidenstam i Karolinerna gett Sverige dess första epos. Kanske skulle man verka för att Karolinerna kunde få tillbaka något av sin ställning av nationellt epos vid sidan av Utvandrarna? Det förtjänar den, ja, jag tycker till och med att man ska göra film av boken. Något att tänka på den 20 maj som är Heidenstams dödsdag. Författaren är tyvärr nästan lika bortglömd som sitt verk. Även om Per I. Gedin försökte upprätta honom i en diger biografi för några år sedan.

Det finns en tanke som förs fram i Karolinerna som känns angelägen i vår tid. Det är tanken om nationen som allas gemensamma hem. Hemmet är större än huset där du bor. I berättelsen ”Fångarna i Tobolsk” har löjtnant Leijon ett nattligt samtal med vännen Kraemer: ”Hemmet, ser du, det är något som begynner med ett litet frö och slutar som ett stort träd. Det begynner med barnkammaren, så växer det och blir flera rum och ett helt hus, en hel bygd, ett helt land.”

Ser man nationen, hela nationen, som sitt hem blir man en god medborgare. En som vårdar och bygger, inte en som förstör. Det är en känsla som jag är säker på att man kan ha även om man inte är född här. Med egen vilja och uppmuntran och stöd från omgivningen. Som det heter i Heidenstams dikt ”Medborgarsång” där han talar om alla svenskars lika rätt, ”både arma och rika”, och avslutar med ”vi vilja blifva ett enda folk, och vi äro och bli det vi vilja”.

21 thoughts on “Heidenstams dödsdag och tanken om nationen som allas hem

 1. leena44 skriver:

  Så fint skrivet! Jag måste genast bege mig till biblioteket och låna ett exemplar. Hoppas bara att den finns på hyllan och inte redan är förpassad till källararkivett.

  Liked by 2 people

 2. Gunilla skriver:

  Aj,aj; Fascism. 1800-talets ‘nationalromantik’ (såsom Heidenstam men också musiken); dvs tanken och stoltheten i att bo och tillhöra landet Sverige (även realistiskt skildrat) , är fascism enligt vänsterns (och därmed rikets(?!)) chefsideolog H Arnstad och hans många följare (vari ingår många av våra MSM-krönikörer och ledar,-kultur, och debatt-skribenter). Forskare visar nu att en homogen (inte enbart i folkgruppsmässig bemärkelse utan främst i värderingar) befolkning är bästa grunden för ett lugnt och utvecklande samhälle. Där visar Heidenstams sista citerade rader en sådan tanke. Tvärtemot dagens rådande politiska filosofi i Sverige.

  Liked by 4 people

  • Aha skriver:

   När det gäller Arnstadt så bör han föregås med tystnad, inte omnämnas. Han tjänar på det, sossarna tjänar på det, alla tjänar på det.

   Gilla

   • Tahmas Nuri skriver:

    Alla skall tjäna på det utom sosseriet. Låt den själv utnämnde historikern utan utbildning göra bort sig själv. Självutnämnda experter går oftast i glömska när man synar deras agenda.

    Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Ett härligt bidrag. Det visar bara hur illa ställt det är med landets mentala hälsa idag med dagens alla politiska aktivister som gör allt för att framställa den sociala gemenskapen inom landet som något som skall bekämpas!? Statsministern håller sig med den märklige ideologen Arnstad som vill göra oss alla till fascister. Den svenska vänstern har i sin galenskap blivit en mental sjuka som ser som sin uppgift att förstöra nationen

  Liked by 6 people

 4. Aha skriver:

  I decennier har det inte varit möjligt att kunna diskutera nationalism, att Public Service skulle återge t.ex nationalistiska gruppers argument finns inte på kartan. Att få se en nationalist i TV-soffan som får möjlighet att framföra sina argument är likaledes en komplett omöjlighet. Detta trots att vi sedan århundraden lever i en nation, i en nation som nu omsätter 4 tusen miljarder varje år i varor och tjänster (BNP), en nation som för dess medborgare utformat ett gigantiskt välfärdssystem, byggt broar, sjukhus, skolor och ändå ges det alltså obefintliga möjligheter att argumentera för de som vill att man slår vakt om detta.

  De som förfäktar motsatsen, ett globalt samhälle, måste avkrävas besked på hur de tänkt sig att finansiera det som nationalstaten idag gör. Skall vi ha ett globalt välfärdssystem där förmågan att betala in pengar till detta är till ytterlighet ojämn? Konsekvensen torde för svensken bli garantipensioner som är en bråkdel av dagens, detta om alla ska ha samma globala grundpension.

  Dags att media släpper in nationalisterna i en match mot globalisterna.

  Liked by 2 people

 5. ceciliawetzel skriver:

  Det har alltid funnits många utlänningar i Sverige. Som nog i alla länder, nyfikna människor flyttade på sig förr också. 🙂
  What new egentligen, mer än ramen för det hela?

  Gilla

 6. Sidonie Jansson skriver:

  Förnekandet av svensk kultur som många svenskar själva ägnar sig åt hjälper inte nya medborgare att gilla sitt nya hemland. Tvärtom. Så många med invandrarbakgrund föraktar och även hatar landets ursprungsbefolkning, att det kan komma att sluta illa. Litteraturen och konsten, musiken och vardagslivet som det har levts förr är faktorer som är viktiga för att man som nyinkommen ska förstå ett land och älska det.

  Liked by 1 person

 7. Tahmas Nuri skriver:

  Precis som Sidonie skriver så är det svenska självföraktet en stor del av problemet. Vi hör ofta att invandrare dvs nyanlända berikar oss. Min motfråga är hur berikar de oss?
  Deras kultur är medeltida, deras värderingar är medeltida deras religion är inte kompatibel med ett civiliserat lands lagar och ordningar.
  Är det sång och dans? Näppeligen då sång och dans inte är halal. Är det deras matkultur? Kanske, men hur mycket falafel och hummus kan man trycka i sig? Dessutom är både falafel och hummus judisk mat sedan två tusen år tillbaka.
  Kan det vara det politiska systemen som deras hemländer kan berika oss med? Kanske, om vill införa halshuggningar och sharia lagar.
  Jag har svårt att se hur medeltidakulturer kan berika oss överhuvudtaget.

  Gilla

 8. Anna skriver:

  Heidenstam skrev fantastiskt! Han är faktiskt även indirekt ansvarig för mina yrkesval i livet. Som boktörstande åttaåring fick jag tag i ”Svenskarna och deras hövdingar” i bokhyllan därhemma. Öppnade sidan och läste om Ura- Kaiåas stenyxor- så var jag fast! Blev med sinom tid arkeolog och sedan arkivarie. 😉
  Hedienstams poesi har betytt mycket för mig. Tack för att du tog upp hans författarskap!

  Gilla

 9. Jasa skriver:

  Vore jag dig, hade jag bytt till Magnus Råbock för länge sedan. Detta att fadern ska nästan alltid bestämma vad frun och barn heter och att kvinnan finner sig i det (!), anser jag vara väldigt omodernt. Min egen fru behöll sitt namn när vi gifte oss och mina barn har ett västerländsk förnamn samt båda min och min frus efternamn. De får välja själva!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s