Gästskribent Elöd Szanto: Så här skall det gå till!

logo­DGSUrsäkta om jag säger rakt ut att nu är det nog med inlägg om hur det inte får gå till. Jag vill påstå att vi som läser och kommenterar på den här sidan är helt på det klara om vilka ödesdigra fel asylpolitiken har åsamkat det svenska samhället. Det behövs faktiskt inte en rad till!

Nu behövs det kloka inlägg om hur vi kan minimera skadorna på ett praktiskt genomförbart sätt. Alltså inga lösa tyckanden om att alla som inte har rätt att vara här skall omedelbart försvinna ty vi vet alla att vi inte har varit kapabla att avvisa 10 000 ”papperslösa” på tio år. Hur skulle vi göra det med 80 000 som kom under 2015?

Inga artiklar heller om att alla länder skall ta sitt ansvar. Romerna från Rumänien, Bulgarien etc kommer inte att åka hem bara för att vi tycker det. Gör de det för en billig peng så ser de det som en semester och är tillbaka snart igen.

Att ha det så som idag är dock inte ett godtagbart alternativ (här tror jag att vi återigen är eniga).

Det gäller i princip allt, från säkerheten på gatan, hemmen till vård, skola och badhus. Pensionerna skall vi inte ens beröra.

Då kommer frågan som man gärna ställer till oppositionspolitiker. Vad är ert förslag till lösning?

I och med att samhället håller ihop i en mängd trådar blir det svårt att bryta ut enstaka områden som till exempel skolan. Den hänger ihop med bostadspolitiken, socialförsäkringarna, arbetsmarknadspolitiken, regionalpolitiken med mera.

Därmed vore det önskvärt att läsa om vilka idéer ni har för helheten.

Första tanken är säkert att det går att återställa det gamla goda Sverige. Det ser jag dock som en chimär. De rester som finns ligger i koma och kommer att kallas levande så länge respiratorn fungerar. Något mirakel och uppståndelse a la Jesus är dock inte att vänta.

Det som väntar kan vara en stat med en stark polismakt som upprätthåller en ”acceptabel” ordning mellan grupper som är inkompatibla med varandra (till exempel rika och fattiga eller vita och färgade). Exempel finns i mängder när man tittar på den stora världen med massor av mer eller mindre ”gated communities”.

I förlängningen kan man tänka sig en rent polisiär diktaturstat som ett annat alternativ liknande den latinamerikanska modellen med en Pinochet vid makten.

Ett tredje alternativ är en anarkistisk statsbildning där alla grupper eftersträvar att de tillhörande individerna ska ha de bästa möjliga förutsättningarna. Lite som vargarnas land – med revirgränser som försvaras med nödvändigt våld. Lite som ett klansamhälle i Mellanöstern.

Självfallet finns det ett vänsteralternativ också då alla får allt så länge resurserna räcker varefter staten går i konkurs som alla liknande stater har gjort.

Om det känns övermäktigt att skissa på så stora ideal så kan vi trots allt börja med konstruktiva förslag i det lilla formatet.

Man kan kanske tycka att skolfrågan kan lösas eller förbättras genom att tvångsbussa elever så att andelen elever som inte har svenska som modersmål aldrig kan överstiga 25 procent.

Eller varför inte villkora socialbidrag med att man skall vara beredd att ligga på magen och plocka Västeråsgurkor eller plocka svamp i skogen.

Det går fint att mocka ut gödsel ur stallar också utan att det ska kallas för skitjobb som bara svenskar och östeuropeiska gästarbetare ägnar sig åt enligt min alldeles egna erfarenhet av lantbrukssverige.

Kriminalvården och rättsväsendet har också behov av nya friska idéer om vi inte vill vakna till ljudet av granater och automatvapenskott. Det kanske är dags att kalla kriminella för kriminella och behandla dem som just kriminella och inte offer.

Se gärna allt som jag skrev som enkla, ogenomtänkta förslag. Kom själv med bättre sådana så att vi tillsammans kan diskutera dem och hitta en möjlig väg. Alla bidrag är välkomna.

Som ni väl vet är jag själv invandrad, men har inte längre något annat land att vånna om.

Elöd Szántó är utböling och acklimatiserad västgöte som jobbar som ”koveterinär” på landet, långt från alla tankesmedjor, men nära verkligheten.

67 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szanto: Så här skall det gå till!

 1. Winette Söderkvist skriver:

  ELÖD: jag läste din förra krönika som du skrev på DGS för ett tag sedan – och jag vill minnas att du redan d å ville att ”vi” skulle försöka gå från ord till handling.
  Även dina tankar i din nya krönika sympatiserar jag med. Kanske självklar kommentar, men vi som skriver kommentarer – de flesta oss i alla fall- befinner oss långt ifrån ”maktens korridorer”
  -en del befinner sig rent av utomlands.
  Och som många, även Patrik konstaterat, verkar makthavare på olika nivåer ointresserade av vad ”folk” vill. Det är väl bara vart fjärde år, som de ger sken av att bry sig, för att dom vill få våra röster…..

  Tyvärr kan jag inte, som den realist jag är, vara annat än pessimistisk. (för det är -som det känns i alla fall- oändligt mycket som skulle behöva ändras på i det här landet)….

  Hälsar WinSo

  (ps: om några timmar ligger jag på operationsbordet för att få en ny höftled – för snart 1 3/4 är sedan fick jag remiss för op av båda höftlederna. En byttes ut för ett drygt år sedan.
  Är inte denna väntan – förutom att den är oacceptabel -dessutom plågsam -inte minst fysiskt, så vet inte jag. Men sådan sjukvård har vi i Västra Götaland -och troligen i stora delar av vårt avlånga land. Men de som behöver sjukvård är inte hjälpta av alla stolta deklarationer från våra sjukvårdspolitiker. Här i Mölndal formulerades för rätt många år sedan av våra landstingspolitiker att Ortopeden på SU/Mölndals sjukhus skulle bli ett ”Center of excellense”.
  Detta har ännu ingen lidande patient kunnat märka någonting av.

  Gillad av 5 personer

  • Hedvig skriver:

   Thomas Gür skrev strax före riksdagsvalet 2010, att en välfärdsstat av Sveriges typ, måste höja stängslen för utsocknes. Varför? – Därför att vår skattefinansierade välfärd har sin begränsning.
   Våra politiker har dessvärre slagit dövörat till.

   http://www.svd.se/sabunis-forslag-gar-i-ratt-riktning

   Jag ser i dagsläget ingen annan råd än att proteströsta på SD. Visserligen har de en sjaskig historia och kan kanske delvis fortfarande betraktas som ett populistiskt parti.
   Men om många kloka och kunniga medborgare ansluter sig till SD, kan resultatet komma att se riktigt hoppfullt ut.

   Önskar dig i övrigt ett gott tillfrisknande! /Hedvig

   Gillad av 1 person

 2. Madelaine Fusfield skriver:

  Gillar din hurtfriska attityd. Frågan är vilka chanser det finns att flyktingarna kvickt kan komma in på arbetsmarknaden eller få hjälp starta eget. Ju snabbare dom kan bli produktiva, dess bättre. Flyktingar har som regel mängder med initiativ. Dom har jobbat hårt för att komma till Sverige. Det vore synd om dom förhindrades arbeta pga spärrar, arbetsregler, osv.

  Gilla

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Elöd Szántó, för ytterligare ett intelligent inlägg.

  Min första tanke är, att Sverige snarast bör lämna EU (absolut enda sättet att stävja tiggeri och andra olägenheter med illegal invandring och ”papperslösas” dyrbara, skattefinansierade ”rättigheter”). Extraval bör utlysas redan i år och vanliga, hederliga, kompetenta individer förmås att engagera sig politiskt. NATO-medlemskapet bör läggas på hyllan.

  Polisen borde tillföras stora resurser och slippa förnedras med Sisyfosarbete. Om domstolarna tar sitt ansvar och utnyttjar sina befogenheter, borde svenska brottslingar kunna hållas borta från gatorna och utländsk kriminalitet förvisas utomlands. Asylavslag borde börja respekteras och media sluta med sina ”snyftreportage” om människor som ”inte får stanna”.

  Skolplikten kunde tillfälligt avskaffas, för att snabbt få bort störande element från klassrummen och ”rädda det som räddas kan” av de tillgängliga resurserna åt välartade elever med intresse och nytta av undervisningen. All undervisning – förutom språklektioner, naturligtvis – borde ske på god(!) svenska eller engelska i svenska skolor.

  Gillad av 7 personer

 4. gmiksche skriver:

  Man räddar inte en cancersjuk genom att klippa naglarna. Fast det kan finnas folk som ser det som en räddande terapi. Det kallas för homeopati. Därmed inte sagt att man inte ska klippa naglarna på en cancersjuk.

  Nog kan Sverige bli av med tiggarna från Balkan, exempelvis. Genom att skicka hem dem och återgå till tillståndet som rådde före Schengen. Att återställa en strikt gränskontroll och att så snabbt som möjligt avvisa de som går att avvisa är grundbulten i att försöka reparera det som går att reparera. À la Orban, om det inte fungerar på annat sätt. I konflikt med Bryssel och andra krafter som lanserat det multikulturella projektet. Det finns mycket att mocka ut.

  Gillad av 10 personer

 5. Jörgen Svensson skriver:

  Det ska väl ändå sägas att Sverige aldrig ansträngt sig särskilt mycket för att utvisa någon överhuvudtaget – därav de låga siffrorna. Men vi är ett driftigt folk i grund och botten, bra på att organisera saker och ting, så lägger vi manken till tror jag säkert att vi kan få ut 10,000-tals illegala invandrare om året.

  Det skulle göra en stor skillnad för den sociala situationen i landet. Kombinera det med återvändarbidrag och minskade förmåner för icke-medborgare, som får ytterligare ett par 10,000 att vända hem, samt ett förbud för tiggeri (eller visumkrav för Bulgarien och Rumänien), så blir det genast mycket uthärdligare att vistas ute på stan. Det hela bygger givetvis på att antalet asylsökande blir nära på obefintligt; men med tanke på att land efter land i Europa täpper till sina gränser och stramar åt migrationspolitiken, så kommer det bli svårt för lyckosökarna och asylbedragarna att över huvud taget komma hit. Den tid då de andra länderna vinkade förbi alla illegala invandrare upp till norra Europa är över. Österrike har t.ex stängt mot Italien nu, vilket gör italienarna förgrymmade då de blir sittande med svartepetter.

  Jag tror de åtgärder som sossarna sätter in de kommande åren bara är ett första steg. Den verkliga upprensningen initieras efter 2018, när vi får en mer sverigevänlig mandatfördelning i riksdagen.

  Gillad av 5 personer

  • hjalmarhoson skriver:

   Bästa sättet att slippa tiggare är att inte ge dom något.
   När folk hela tiden sticker till dom pengar så sitter dom kvar.
   När staten vill utvisa någon är det snabbt rubriker i tidningarna om hur förskräckligt det är att utvisa denne arma människa.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    Ja, får de in mer än en tia i timman så väljer de tydligen tiggeri i Sverige framför korgflätning i Rumänien.

    Vet inte hur det är med skatten i Rumänien, men här är det uppenbarligen skattefria inkomster. Kombineras det med fri sjukvård, soppkök och ev. sängplats så blir det ett svårslaget alternativ till att söka arbete i hemlandet.

    Gillad av 1 person

 6. BjörnS skriver:

  Det finns inget alexanderhugg som kan lösa detta. Det enda hoppet är ett antal åtgärder.
  1. Striktare asylregler och krav vid återförening
  2. Mer resurser till avvisning av avslag och illegala immigranter
  3 avreglering av arbetsmarknaden
  4 drastiskt sänka skatter för mycket låga inkomster
  5 avreglering av bostadsmarknaden
  6 strikta krav om arbetsplikt vid bidragsförsörjning

  Det finns säkert fler åtgärder men någon återvändo till det gamla Sverige kan vi glömma.

  Gillad av 7 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vettiga förslag!

   Vi har ju varit naiva, var det väl någon som sa…

   Vägrad värnplikt bör inte längre godtas som asylskäl,
   typ Eritrea/Somalia/Afghanistan!

   Gillad av 3 personer

   • Hortensia skriver:

    Många kurder tycks ha kommit hit som turkiska vapenvägrare – och de lär inte bli färre när Erdogan får möjlighet att lämpa över oönskade invånare på EU-ländernas medborgare.

    Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hortensia!

   De Kurder som KOMMER att fly,
   gör det säkerligen för att rädda sitt liv undan den ”galne” Sultan Erdogan…

   En ny ”Hitlertyp”, som vill rensa upp!

   Risk att miljoner Kurder tvingas fly för sina liv från Turkiet…

   Kanske därför Erdogan vill ha passfrihet,
   för att ännu enklare bli av med ”Kurdproblemet”…

   Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Precis, Jan!

    Vinnaren blir tveklöst Erdogan och hans anhang. Alla andra inblandade lär bli stora förlorare.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    På samma sätt som hans föregångare blev av med resten av armenierna. D v s de som överlevde folkmordet för 100 år sedan. Samt grekerna i Istanbul på 50-talet. Trots att Turkiet redan då var medlem i Nato. Västliga värden är ett skämt. De åberopas när det passar, de glöms bort när det passar. Eller de är som lera, formbara alltefter behov. Nu är de Erdogans fränder som börjar varva upp konflikten i Nagorno Karabach. Aserbaidjan och Turkiet ser sig som en del av ett storturkiskt rike. Armenien ligger som en propp emellan.

    Gillad av 1 person

   • Maria skriver:

    Intressant läsning om Erdogan och Europa: How Recep Erdogan became the most powerful man in Europe (http://www.spectator.co.uk/2016/05/how-recep-tayyip-erdogan-brought-the-eu-to-heel/)

    Notera att Erdogan år 1997 under ett offentligt tal sade följande (ur en dikt):

    The mosques are our barracks,
    The domes our helmets,
    The minarets our bayonets,
    And the faithful our soldiers…

    Han dömdes till fängelse för uppviglande till religiöst hat.

    Vad tror ni att Erdogan vill i förhållande till Europa?

    Gilla

 7. Erik skriver:

  Tyvärr, tyvärr, jag tror det är kört för Sverige, point of no return är redan passerad.

  Att byta spår på allvar nu skulle nödvändigtvis innebära stängda gränser och repatriering i en omfattning som i praktiken är politiskt fullständigt otänkbar. Svenska politiker saknar nämligen den kraften och också inställningen. Att posera som världens enda mästrande humanitära stormakt är fortfarande en strävan och önskan och därför kommer inga förändringar i invandringspolitiken att ha tillräcklig praktisk skärpa. Den enda verkstad vi sett hittills är ID-kontrollerna, resten är än så länge bara varmluft. Problemet är att man VILL egentligen inte, man är bara nödd och tvungen och saknas viljan så blir det aldrig någon ordentlig verkstad.

  Jag har bostäder i andra länder, jag hyr mitt boende i Sverige. Mina barn bor gärna utomlands (två gör det redan) och det är något som jag direkt understött.

  Jag drar när medborgargardena börjar bli frekventa.

  Gillad av 4 personer

 8. Göran Fredriksson skriver:

  Politikernas makt behöver minskas och väljarnas makt ökas. Ett nytt parti som bara har denna enda uppgift på programmet behövs för att samla dem som är missnöjda med nuvarande politiska adel, oavsett om de i övrigt har vänster- eller höger sympatier. Ett parti som upplöses när de beslut fattats som partiet har gått till val på att genomföra. Under ledning av personer med stort allmänt förtroende och en alternativ karriär att återgå till när de lämnar riksdagen eller som redan har en karriär bakom sig för att inte misstänkas för att klamra sig fast vid makten.

  När ett stort antal väljare anser att politiken har spårat ur behöver väljarna snabbt kunna återta makten från politikerna under mandatperioden. Det är ändå väljarna som är huvudmän och politikerna som är deras valda ombud. Inte tvärtom som politikerklassen synes tro.

  Gillad av 4 personer

 9. tomas skriver:

  Vi måste införa Direktdemokrati som i Schweiz, så att vi kan påverka vår framtid…
  The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations.
  Att vi följer FN:s flyktingkonvention:
  Article 2 – General obligations
  Every refugee has duties to the country in which he finds himself, which require in particular that he conform to its laws and regulations as well as to measures taken for the maintenance of public order.
  Article 34 – Naturalization
  The Contracting States shall as far as possible facilitate the assimilation and naturalization of refugees. They shall in particular make every effort to expe- dite naturalization proceedings and to reduce as far as possible the charges and costs of such proceedings.
  *Förmåner för flyktingar sänks till en miniminivå.
  *Vi återinför ämbetsmannaansvar
  *Polisen får mer befogenheter och bättre arbetsvillkor.

  Gillad av 4 personer

 10. Fredrik Östman skriver:

  Elöd, du har assimilerats väl och blivit dumdrygt naiv på det där gammaldags hurtfriska sättet. Ja, ja, ja, jetzt wird wieder in die Hände gespuckt! Eller är du bara ungerskt pratsam?

  Men som Gerhard Miksche skriver räcker det inte att göra saker. Man måste göra rätt saker. Och det är alldeles uppenbart vad de är.

  Gillad av 1 person

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Helt korrekt. Den svenska patienten är redan överdiagnostiserad. Nu krävs akut läkarvård annars är det risk att patienten inte överlever.

  Gillad av 1 person

 12. LJ skriver:

  Jag vet vilka förändringar jag skulle genomföra omgående som diktator i Sverige. I princip alla har nämnts av andra så jag behöver inte upprepa dem. Tydliga mätbara mål, plan för vad och hur, krav på empiri och vetenskap för det som beslutas, slut på allt detta jävla tyckande, tydliga incitamentsmodeller (morot/piska avseende invandring) etc. Ungefär som man driver vilket framgångsrikt företag som helst.

  Tyvärr har jag inte den rollen, och saknar även förmågan att göra politisk karriär.

  Den riktiga lösningen tror jag ligger i att byta hela startelvan, och även de som för närvarande sitter på bänken.

  Har aldrig funnits bättre politiskt läge för ett klassiskt ”missnöjesparti” eller?

  Hur många är det inte som sitter hemma med knuten näve och håller med SD, men samtidigt tvekar att stödja partiet pga dess nazistiska ursprung och tveksamma representanter?

  Ett parti startat av de frekventa skribenterna här innan skulle omgående få min röst. Ni kan ta SDs flyktingpolitik rakt av, och addera en mer tillväxtvänligt politik. Spyr varje gång jag hör ordet behovsprövade bidrag, speciellt då jag har personlig erfarenhet av ett extremt utbrett missbruk. Kör en lättadministrerad medborgarlön på lägsta existensminimumnivå, keep it simple och kapa minst halva offentliga sektorn.

  Jag deltar gärna i det strategiska arbetet bakom, och kan kanske hjälpa till med finansiering. Gissar det finns fler här inne som mig eller?

  I dagsläget går dock de flesta funderingarna i annan bana, tyvärr. Lutar åt att lämna landet för gott. Har små barn som jag inte vill ska växa upp i det dysfunktionella otrygga multikulturella samhälle som våra politiker startat resan mot.

  Varför gå runt här uppe och frysa med höga skatter om Sverige ändå ska bli lika dysfunktionellt som resten av världen? Alla tyckare skulle behöva bo i de kulturer vars existens i Sverige de värnar om. Kultur är inte bara roliga seder och vanor…

  Varje gång jag tänker på Mona Sehlins bevingade om vår avsaknad av svensk kultur ord vill jag spy. Det är VÅR kultur som gjort oss till ett av världens mest framstående länder. Förtroende, struktur, låg korruption, trygghet etc etc. Försvinner detta har Sverige inte ett skit att komma med internationellt.

  Gillad av 8 personer

   • LJ skriver:

    Tack för detta, kommer följas.

    Frågan är om de lyckas få tillräckligt mycket uppmärksamhet innan kommande val för att komma över 4%? Partiprogrammet känns i alla fall genomtänkt och i linje med de tankar man själv bär.

    Skulle behövas några kända frontfigurer för massmedialt genomslag? Hade aldrig hört talas om dem. Säger i för sig inte så mycket då jag varit i Sverige endast periodvis senaste 10 åren, och inte följer den politiska utvecklingen bortom löpsedlar och verkligheten jag ser med egna ögon.

    Gilla

   • Erling skriver:

    Ja, det kan vara friskt och lovvärt initiativ. Men det är fortfarande i en representerande demokrati. Och skulle de bli invalda kommer scenariet att upprepas.
    Det erbjudet makthavarna en gräddfil som bevisligen ingen kan motstå!

    Gillad av 1 person

  • Susann Andersson skriver:

   Det finns fler alternativ. Stöd borgerlig framtid ifall sd är för svårt att förlika sig med.
   Älskar man sitt land är det inget alternativ att fly fältet och emigrera när det tar emot och blir jobbigt. Bättre att stanna och ta striden. Något man önskade att alla unga män som invaderar oss från andra länder också kunde tänka på. Varför flyr de hit med svansen mellan benen och gnäller om att bli omhändertagna, i stället för att stå upp för sina länder eller familjer eller klaner.
   Mandom, mod och morske män, önskar jag både oss och de fega värnpliktsvägrarna som vi sätter på barnhem och gullar med.

   Gilla

 13. Christer Carlstedt skriver:

  Mycken skada är redan skedd. Det är väl med den saken som med ett hus i starkt renoveringsbehov. Om dörrarna hänger på sned och är otäta så att det blåser vintersnö rätt in så skulle i vart fall jag täta dörrarna innan jag börjar fixa i köket och badrummet hur bedrövliga de än är.

  Det pratas om hur vi är bundna av diverse EU-avtal, t.ex. det här med fri rörlighet för varor och tjänster.
  Vem som helst får nu gärna rätta mig, men står det i dessa avtal att de omfattar någon annan än EU-medborgare?
  Står det någonstans att den fria rörligheten för personer även gäller kriminella?
  Står det någonstans att fri rörlighet för varor även omfattar vapen, narkotika, tobaksprodukter och sprit?
  Uppriktigt sagt, så tror jag nog inte att det gör det.

  Om det nu är så att vissa personer och varor inte omfattas av avtalen så är det rimligen inget avtalsbrott att varje land försäkrar sig om att de eller det som inte omfattas av avtalet inte heller kommer in i landet.
  Följaktligen erfordras en kontroll av både personer och varor som önskar passera gränsen. Vi kallar den för tullverksamhet. Tidigare regeringar har reducerat den verksamheten till ett skämt eftersom man kunde spara några kronor till annat ”behjärtansvärt”, samtidigt som man hänvisade till EU-regler som inte gäller.

  En EU-regel säger att man måste kunna legitimera sig på ett tillfredsställande sätt. Pass är gångbart.
  En annan regel säger att man skall kunna visa att man är sjukförsäkrad i hemlandet.
  Ytterligare en regel säger att man får vistas som besökare upp till tre månader i annat EU-land förutsatt att man kan göra sannolikt att man kan betala för sitt uppehälle i landet under den tiden. Följaktligen kan ankomstlandet i t.ex. pass dokumentera ankomstdatum och sista datum som vistelsen får omfatta.

  Om gällande regler regler tillämpades strikt så är en inte alltför vild gissning är att det ganska snart skulle bli fritt från tiggare utanför systemet och ICA-butiken.

  Vän av ordning invänder nu givetvis att det här skulle ställa till det för pendlingsresenärer t.ex. mellan Sverige och Danmark. Medges. Men inte så illa att det inte uppvägs av fördelarna. Det går att upprätta fler än en kö till tullkontrollen. En för personer med med temporärt uppehållstillstånd i respektive land, vilket lämpligen verifieras med kodat plastkort och en kö för oss andra. Det är faktiskt mycket litet besvärligare att få uppehållstillståndet scannat än att visa biljetten för överresan.

  Gillad av 2 personer

 14. Peter M skriver:

  De mest brådskande åtgärderna är de som har att göra med att repatriera de migranter som inte har rätt att stanna. Några konkreta åtgärder nedan.

  – Städa trappan uppifrån. Byt omedelbart chef för Migrationsverket. Ge den nye chefen fria händer att strama upp verksamheten. Flytta sedan de bästa handläggarna från asylfrågor till hantering av frågor kring återvändande.

  – Sänd samtidigt en delegation till Finland för att studera deras framgångsrika hantering av repatrieringen. Finland lyder under samma internationella regler som Sverige och det bör därför vara möjligt att snabbt implementera deras procedurer och förhållningssätt till repatriering.

  – Verkställ. Omsätt lärdomarna från Finland till agerande i Sverige.

  Gillad av 4 personer

 15. Jan Andersson skriver:

  Alla åtgärder som ”krävs” är från myndigheterna som gör fel saker och för litet, Sant, men det är ändå bara kosmetika i ett land där själva basen för vår existens är hotad, genom oförstånd och prioritering på fel saker. Vad skall vi leva på som nation? Vilka lärare kan ge oss kunskapen? Vilka skolor kan sköta utbildningen? Hur ska vi få elever att intressera sig för att gå där? En ung elev kan inte förstå. Någon måste vägleda, stötta och locka. Någon med djup kunskap och med framtidsperspektiv. Jag känner några, men de har inget röst i samhället. Ingen skulle ändå lyssna eftersom man kan vara miljonär på någon spelsajt i morgon (eller troligare utfattig, men det är man ju i alla fall). Sedan vill man ju göra något KUL och inte något gammalt tråkigt.
  Jag blev avsnäst av en feminist nyligen eftersom jag sa att jag älskar mitt jobb som ingenjör: ”Hur roligt kan DET vara?”.

  Gillad av 2 personer

 16. Aha skriver:

  Elöd efterlyser konkreta insatser. Enklast är väl i så fall att vi tar fram plånboken och för påverkan av samhällsattityderna föreslår jag följande;
  Vi skapar en alldeles egen elektronisk tidning/mediekanal. Om tiotusen säger upp befintlig tidningsprenumeration, tv-/radiolicens samt kyrkoavgift, frigörs 100 miljoner per år, tiotusen per person. Eller så ger man ett årligt bidrag på tiotusen kronor. Det räcker för en skapa en alternativ tidning med en stark kärna av journalister.
  Till tidningen knyter vi sedan hundratals ideellt arbetande ”journalister” som har gedigna yrkesbakgrunder. Det ger en unik kunskap och insikt gentemot etablerad media och blir en stark marknadsfördel. Då kan inte Löfven längre på en presskonferens påstå att invandringen är lönsam, åtminstone på sikt brukar han tillägga, utan att bli ifrågasatt om hur det kan stämma med tanke på sysselsättningsgrad 67% etc etc.

  Föreslår att Det Goda Samhället gör ett initiativ kring detta.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Angående avslutande av medlemskap i Svenska kyrkan, borde fler sunt förnuftiga svenskar starkt överväga detta ställningstagande efter att ha läst Johan Westerholms blogg:

   ”I Malmö pekar moskéernas kupoler mot samma himmel som kyrkans 1300-talsspira. Här rör tempel och synagoga samma jord. I det Sverige som växer fram och där Malmö finns i dess framkant är tro och religiös tillhörighet inte ett privat särintresse, utan en angelägenhet som rör både samhälle och existens.

   Detta är ett utdrag ur Anders Ekhems predikan tillsammans med Ewa Lindqvist Hotz i St Petri kyrka i Malmö den 27 april i år. Predikan är en logisk konsekvens av en rörelse vi sett de senaste 20 åren. Religionen vill ta, och tar, alltmer plats i politiken. Predikan var politisk rakt igenom.”

   http://ledarsidorna.se/2016/05/det-racker-med-att-aka-till-malmo/

   Gillad av 1 person

 17. Rune Nilsson skriver:

  Om man tar dessa rumänska tiggare i förvar och dessa 80 000 som skall utvisas så kommer viljan att resa hem öka dramatiskt. I förvaret skall de naturligvis inte få tillgång till pengar och andra förmåner. Endast matportioner av enklaste slag.
  Detta tillsammans med ett ständigt erbjudande av hemresebiljett som snabbt kan erhållas.

  Gilla

  • Ulrika skriver:

   Rune
   Läs igen vad Elöd skrev om betald hemresa. Frankrike gick på den niten och fick tillbaka tiggarna
   pronto efter ”semestern”.

   Gilla

   • Rune Nilsson skriver:

    Om de är tagna i förvar med endast enkelt kosthåll och utan pengar så kommer de att vilja resa hem. Vem vill sitta inlåst i förvaret när man kan resa hem när man vill?

    Gilla

 18. Ivar Leek skriver:

  Elöd; ända sedan jag började läsa DGS har det skrivits , kommenterats, uttryckts fler förslag om vad som bör göras än om vad som är fel med den förda politiken- det räcker med förslag om åtgärder också men vem menar du skall gå till handling ,-
  vi som kommenterar?- hur i så fall ? Ett upprop om massdemonstration utanför riksdagshuset? Jag är övertygad om att de styrande också läser inläggen på DGS men ingen av dem vågar eller vill agera i enlighet med ”våra” förslag!

  Gillad av 1 person

 19. Maria skriver:

  Citerar ett konkret förslag som förkommer under följande artikel:
  http://www.dagenssamhalle.se/debatt/massutvisningarna-visar-pa-migrationspolitikens-haveri-24757
  ”Peter Frisk · Stockholm, Sweden

  I princip håller jag med i allt, men inte i att det skulle föreligga ett praktiskt problem att genomföra utvisningarna. Det är bara ett ängsligt politiskt problem. Den enda realistiska lösningen är nämligen att privatisera avvisningarna och tillåta att de släpper av dem i närområdet om deras länder inte är villiga att ta emot dem. Låt även de privata bolagen få avvisningsjobbet om de hittar illegala immigranter i Sverige. Låt de som skall utvisas få ett val, antingen så åker de frivilligt och får återanvändandebidrag, eller så får de -noll- i bidrag och så används dessa medel som betalning till de privata bolag som sköter verkställigheten av deras återresa. Inga pengar bör under några omständigheter betalas ut innan det är bevisat att de befinner sig utanför EU.

  Att inte utvisa de som saknar asylskäl vore en moralisk och ekonomisk katastrof, varför skall Svensken betala skatt om samhällskontraktet är brutet?! Vi har 250 000 fattigpensionärer som betalt skatt hela livet, varför skall tusentals miljarder läggas på unga män från hela mellanöstern och afrika som fullständigt saknar asylskäl?!

  Privata bolag har en stor förmåga att hitta effektiva och billiga lösningar, jag ser tex ett möjligt scenario att Libyska flyktingsmugglare tar emot samma flyktingar de smugglade norrut förra året, men att de skjutsar dem söderut i bussar den här gången. (Sedan kan det stå informella representanter för Sverige i målområdet som prickar av dem med foto och tar fingeravtryck när de kommer fram om man vill vara säker på att de inte släpps av för tidigt).”

  Gilla

 20. Hovs--hallar skriver:

  Thomas Gür har en del ideer:

  http://www.svd.se/att-hantera-ett-langvarigt-utanforskap
  Några utdrag…
  ” ett konsekvent tillämpande av principen om säkert asylland, en skärpning av villkoren för anhöriginvandring och en ändring av inriktningen av flyktingpolitiken.”

  ”stora långtgående åtgärder för att upprätthålla rättsstaten på alla nivåer, minska incitamenten till bidragsberoende, finna helt nya socialpolitiska verktyg som mildrar utanförskapets verkningar, ta fram nya finanspolitiska instrument för att uppmuntra till arbete, samt tydligt markera ordningsmaktens närvaro och stävja brottslighet.”

  ”vi kommer att behöva göra upp med hållningar om kulturrelativism, normkritik etcetera vilka undergräver de gemensamma värderingar som ett öppet, fritt, jämställt och demokratiskt samhälle som vårt måste vila på”

  Det handlar om en kombo av praktiska åtgärder och ändrad ideologisk styrning.

  Gilla

 21. Ipse Cogita! skriver:

  Eftersom vi får veta så lite så blir det svårt med åtgärder. Betänk hur stora resurser som måste till för att röja upp i 182 (främst cirka 50) områden. Lägg där till gäng som glider runt, speciellt på kvällstid, utanför dessa områden och djävlas med folk, så inser man snart att vi sitter i ett skruvstäd. Denna tiominuters film från NRK kan få visa hur svårt det redan är att röja upp.

  Och varför inte ta del av dagens Ledarsidorna.se. Det handlar om Malmö. Med nuvarande inställning (att blunda för problemen och låtsas som om man har kontroll) så vet åtminstone inte jag hur vi skall lösa ens de akuta problemen. Än mindre de långsiktiga.

  http://ledarsidorna.se/2016/05/det-racker-med-att-aka-till-malmo/

  Artikeln avslutas med: ”Var vi kan finna ett sannolikt svar på hur vår framtid kommer se ut om inte regeringen ändrar kurs?
  Det räcker med att åka till Malmö. Och be en stilla bön…”

  Jag tror faktiskt att man måste acceptera att kontrollen är tappad. Rädslan för vad som kan hända om man de facto tog saker och ting på allvar OCH satte in åtgärder är så stor, att det är bättre att låta parallella samhällen få utvecklas. Så tycks våra politiker resonera. Och vissa medier hänger med. De totalitära.

  Vi kommer inte att få ett samhälle som beskrivs i dessa två inslag. Vi är där.

  Gillad av 2 personer

 22. Erling skriver:

  @Erik,
  du har så rätt, inte har jag ngn strategi för hur DIREKTDEMOKRATI ska kunna etableras i vårt land.
  Precis som jag tror du saknar ngn strategi för hur politiketablissemanget ska avlägsnas med våld eller hot om våld.

  Och att motståndet därifrån vore kompakt,
  ja, därom råder ingen tvekan.

  Men ett frö kan planteras, gro och växa sig stort. Vem vet, kanske kan det utbredda missnöjet fångas upp och koncentreras till
  en folkrörelse som tvingar fram en förändring?

  Snart kanske vi sida vid sida marscherar i en fredlig demonstration under fältropet:

  Ropet det skalla,
  Direktdemokrati åt alla!

  Gilla

 23. Ivar L skriver:

  I och för sig brukar väl ganska många realistiska förslag dyka upp i kommentarsfälten. Ett axplock, jag har knappast hittat på ett enda själv.

  – Först och främst, rösta på SD. De hinner inte genomföra en nazistisk statskupp på en mandatperiod och förmodligen kommer de inte att syssla med nazism överhuvud taget. Däremot kommer de att sätta blåslampa i baken på de andra partierna och vissa av följande förslag kan bli verklighet:

  – Återta utanförskapsområdena. Det kräver på kort sikt ganska massiva polisinsatser men på lång sikt tror jag det betalar sig att få slut på det utdragna gerillakrig mot polisen som pågår.

  – Inför något i stil med den amerikanska nolltoleransen i New York. Man kan få en eller två chanser men den tredje gången blir det rejäla straff.

  – Utvisa rutinmässigt alla kriminella som hamnar över en viss grad på straffskalan. Det kommer säkert att krävas undantag men de skall hållas på ett absolut minimum. Vi har nog med våra egna kriminella, vi behöver inte andra länders kriminella.

  – Förbjud tiggeri.

  – Ge kristendomen (inte svenska kyrkan) en särställning och inför inskränkningar i hur andra religioner får ta det offentliga rummet i anspråk. D.v.s. inga böneutrop, neutrala moskéer e.t.c. Judarna har hanterat detta hur bra som helst och har utövat sin religion utan att utmana, det kan muslimer också göra. Inför också rigorös granskning av hur muskéer sköts och finansieras eftersom det finns så risk för extremism i anslutning till religiösa miljöer.

  – Förbjud grundskolor med religiös inriktning.

  – Minska bidrag till diverse organisationer med oklara mål. Naturligtvis inte bra muslimska och invandrarrelaterade.

  – Höj tröskeln avsevärt för att få medborgarskap.

  – Inför ungefär SD:s flyktingpolitik. Mer bistånd, tillfälliga uppehållstillstånd med återvändande som mål. Enbart konventionsflyktingar får asyl.

  – Minska möjligheterna till anhöriginvandring.

  – Inför medicinska ålderstester på ensamkommande.

  – Avskaffa alla satsningar som har någon slags kvoteringsinslag. Riktade insatser och bidrag. Staten skall vara stark men neutral.

  Gillad av 2 personer

 24. Lennart Göranson skriver:

  Inlägget börjar väldigt bra: ”nog med inlägg hur det inte får gå till”, ”hur vi kan minimera skadorna på ett praktiskt genomförbart sätt”, ”inga lösa tyckanden” osv. Som svar kommer en rad förslag, exempelvis:
  ”Extraval bör utlysas redan i år”, ”återställa en strikt gränskontroll och att så snabbt som möjligt avvisa de som går”, ”återvändarbidrag och minskade förmåner för icke-medborgare”, ”måste införa Direktdemokrati”, ”Vägrad värnplikt bör inte längre godtas som asylskäl”, ”Byt omedelbart chef för Migrationsverket” och mycket annat.

  Men det gemensamma för alla dessa förslag är att de kan införas av regering och/eller riksdag, inte av oss som kommenterar på Det goda samhället. Så länge vi inte kan påverka dem som makten haver, kanske via att påverka en bredare opinion, så blir allt detta ett ropande ut i tomma luften.

  Den mest realistiska kommentaren står Winette Söderkvist för: ”vi som skriver kommentarer – de flesta oss i alla fall- befinner oss långt ifrån ‘maktens korridorer’ -en del befinner sig rent av utomlands”. (Lycka till med operationen, WiSo, väntetiderna i den svenska sjukvården är en skandal, och att det inte skulle behöva vara på det sättet vet jag genom erfarenhet av den franska sjukvården).

  Gillad av 3 personer

  • PLLAY skriver:

   En sak vet vi med säkerhet, en förändring av den förda politiken kommer att ske.
   Allt annat är omöjligt eftersom politiken leder till samhällets kollaps eller upphörande.
   Förutsättningen för ett samhälle är en stor samsyn om vad samhällets värderingar är och vilka som kan sägas ingå i detta samhälle.
   Detta är fundamentalt för samhällets existens, vår nuvarande utveckling innebär upplösning av dessa samhällets minsta byggstenar, vi går mot ett samhälle likt Libanon eller nuvarande Libyen, ett klansamhälle där familjen blir samhällets minsta gemensamma nämnare.
   Eftersom en sådant samhälle inte kan varaktigt fungera på våra breddgrader utan yttre tillförsel av mat och energi kommer utvecklingen med nödvändighet att ändras.
   Vad vi diskuterar är NÄR förändringen kommer, VEM eller VILKA som initierar och genomför förändringar, och VILKA förändringar som kommer ske.
   Ju längre vi väntar med förändringar desto mer omfattande och otrevliga blir de.
   För varje dag vi fortsätter med vårt nuvarande beteende ökar trycket på förändringar, både från oss dissidenter som invandrarna likaväl som de mer klarsynta inom etablissemanget.
   Ju längre politiken fortgår och ju större frustrationen blir desto mer ökar kravet på snabba lösningar och en stark ledare. Farligt, vi bygger in en förtvivlan som till sist accepterar eller kräver totalitära våldsmetoder för att bryta utvecklingen.
   Vi vet inte vilken samhällsideologi som kommer segrande ur den apokalyps vi går mot, vi seglar i okända vatten, tvärt emot vår vana.
   Eftersom vi alla känner och beter oss helt handlingsförlamade fortsätter utvecklingen i den riktning PK pekar, med de allt våldsammare konsekvenser detta medför.
   Jag håller med ELÖD att handling är av yttersta nöd, tiden rinner ifrån oss som minns Sverige.
   Men, oberoende av om vi gör något eller ej kommer förändringen, förr eller senare, ju senare desto våldsammare och blodigare.
   Det finns inga som helst skäl att tro att vi i Sverige är mer civiliserade eller vidsynta än andra folk, även vi kan bli en hatisk lynchmobb och hatande rasister om vi trycks tillräckligt hårt mot väggen.
   Våra politiker har ett större ansvar än de förefaller begripa för vår framtid.
   Och, Nej, jag har inga som helst förslag på hur vi ska kunna förhindra katastrofen.

   Gilla

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Kan man inte börja med att tvinga politikerna att lyssna medelst en folkdemonstration eller välja fram nya riksdagsledamoter? En demonstration kräver naturligtvis att man har ett väl utvecklat program på olika krav.

    Den sista stora demonstration jag erinrar mig ha hört talas om var den för 100 år sedan när arbetare samlades på borggården och kungen höll tal. (Nej, jag var inte där.). Det är kanske dags igen för en folk demonstration? Men ligger demonstration i det svenska kynnet?

    Gilla

  • Göran Fredriksson skriver:

   Mitt förslag ovan (9 maj, 2016 07:23) är en möjlighet, men den förutsätter at det finns några som redan har stort allmänt förtroende som tar initiativet). En av åtgärderna bör vara att beslutande folkomröstningar genomförs.

   Gilla

 25. Simon skriver:

  Jag skulle säga att det i mycket handlar om att återupprätta samhällskontraktet genom att återinföra kopplingen mellan rättigheter och skyldigheter. I grunden formuleras principen redan av Paulus i Bibeln: ”Den som icke arbetar, ska heller icke äta”. Citatet användes av Lenin som en konsekvens av den kommunistiska devisen ”Av var och en efter förmåga – åt var och en efter behov”. Avstår någon från att bidra efter förmåga, så avstår de också från rätten att få sina behov tillfredsställda på andras bekostnad.

  Några konsekvenser av att återerövra detta samhällskontrakt skulle kunna bli:

  * Rätten till utbildning kopplas till skyldigheten att bete sig vettigt mot andra elever och lärare.
  * Rätten för icke-medborgare att uppehålla sig i landet kopplas till skyldigheten att följa landets lagar.
  * Staten återtar sitt våldsmonopol, så att individer som tar sig rättigheter och friheter de inte givits, får ta konsekvenserna av detta i form av fängelsevistelse, böter eller utvisning.
  * Passiviserande socialbidrag ersätts med aktiverande beredskapsarbeten.

  En annan konsekvens av att återupprätta samhällskontraktet blir att vi måste vara tydligare med inom vilka ramar och för vilka människor detta kontrakt gäller. Och här måste, enligt min bedömning, nationen och medborgarskapet utgöra begränsningen. Vi kan naturligtvis välkomna fler än medborgarna att söka skydd eller en framtid inom nationens gränser – men att helt sluta bevaka dessa gränser och med automatik ge nytillkomna hela det paket av rättigheter som medborgarna byggt upp genom generationers arbete, det drar undan fundamentet för välfärdsbygget. Om folk som inte har varit med och bidragit till samhällsbygget får minst lika tjusiga rättigheter som jag, som jobbat och betalat skatt hela livet – vad har jag då kvar för incitament att fortsätta i min samhällsbyggande strävsamhet? Solidaritet i all ära, men den är inte tillräckligt stor hos flertalet människor för att koppla loss rättigheter och skyldigheter från varandra på det sätt som svenska politiker försökt de senaste 25 åren. Detta – om något – är på väg att slita sönder samhället.

  Gillad av 1 person

 26. Elfin skriver:

  Vi gör så här..

  Vi tittar på vad funktionen av den första regeringen, den på Island hade för funktion.
  Alltinget var en sammankomst varje år som gick ut på att verifiera ägarbyte och handel av kor, land och att hålla koll på vad folk gjorde. Helt enkelt funktionen som blockkedjeteknologi, den Bitcoin bygger på idag kan göra i digital form. Därför är mål nummer ett att digitalisera
  hela Sverige efter Estländsk modell eller kanske med hjälp av något liknande Ethereum fast för Sverige https://www.youtube.com/watch?v=j23HnORQXvs

  Vad vi ska göra nu är att totalt upplösa den svenska regeringen och privatisera landet utefter en skala som bygger på hur mycket anknytning man har i landet, lämpligast efter hur mycket skatt man betalat in eller hur många av ens förfäder som betalat in pengar till Svenska Staten.

  Efter denna skala registreras sedan landlotter åt alla som gäller in allodium. Dessa kan säljas vidare, hyras ut eller brukas som gjordbruk eller industri i det nya skattefria norden. https://en.wikipedia.org/wiki/Allodial_title

  För att uppnå det hela krävs kanske våld, men detta är nödvändigt och en folkbildningskampanj bör påbörjas samtidigt som legosoldater allokeras.
  När Syrienkriget bröt ut fanns en stående legoarme från öststaterna redo att gå in om dom
  lovades land efter kriget, den armen är den första jag tänker på och liknande legosoldater kan säkert allokeras för att störta Svenska staten. Det är ju rätt mycket statligt land som ska portioneras ut, dels för trogen tjänst och dels för anknytning och skattebetalande.

  Målet: Ett digitalt frimarknadsområde, där digital teknik tagit över det gamla alltingets funktioner på vikingatiden, all tidigare statlig mark är ägd av individer in allodium.
  Fullständigt privatiserat i linje med Hans Hermann Hoppes ideer, där vissa slackers säkert kommer starta måttligt framgångsrika socialistiska kollektiv på sin egen mark.
  Ty den individuella associationen är din, och marken och integrationen i evighet, Amen.

  Gilla

 27. Johan utan land skriver:

  Att få Sverige på rätt köl är ett herkulesarbete. De problem och åtaganden som alldeles i onödan lagts på vårt stackars land av såväl röda som blåa regeringar kommer att ta mycket lång tid att komma tillrätta med. Detta även om viljan funnes hos folkvalda och tjänstemän. Jag tror ändå att det skulle kunna finnas en hygglig chans att stabilisera situationen. Främst genom en rad små reformer och beslut av en typ som premierar laglydighet och skötsamhet. Mycket av detta har andra här redan beskrivit utförligare. (Får jag önska något själv skulle jag gärna se att barnbidraget begränsades till bara två barn.)

  Nu är tyvärr huvudproblemet att krisinsikt alldeles saknas hos så väl landets politiker som journalister så sannolikheten att detta blir verklighet under nuvarande regerning får betecknas som minimal.

  Dessbättre lever vi i en demokrati. Detta bör vi utnyttja genom att rösta fram politiker som verkar för landets bästa. Även där finns ju redan flera alternativ. Om det nu är något borgerligt initiativ eller SD eller om någon tror att det finns hopp att något befintligt sjuklöverparti mot alla odds skall ta sig samman och byta politik. Var och en bestämmer själv hur han eller hon gör i september 2018.

  Vad man kan göra under tiden fram till dess är kanske inte verkar vara så mycket eftersom förändringsmotviljan hos etablissemanget är så kompakt. Men det finns ändå en del att göra på mediesidan och på bloggar som denna. Den traditonella median, kanske man likt grannarna i syd kan säga Lügenmedia (lögnmedia), är helt klart medskyldiga till att vi hamnat i detta moras. Jag själv betraktar dem som de större skurkarna i tragedin. De som drivit politikerna framför sig på vägen mot stupet.

  Visserligen har lögnmedia en mycket stark position men något kan vi göra. Det fina är att till skillnad mot valet som bara är var 4:e år så kan var och en av oss redan imorgon bestämma vilken media vi lägger vår tid och våra pengar på. Var och en är vi svaga men blir det många kan man göra skillnad. Om så bara genom att inte köpa Aftonbladet eller se på Nyheterna. Undantaget att man kort kan lyssna på morgonekot eller läsa löpsedlarna för att se om det är krig någonstans.

  Lägg hellre nyhetskonsumtionen här eller på andra alternativa sajter ni gillar. Kanske det bland sajter som denna finns ett embryo till en framtida stor mediekoncern som blir en röst för förnuft och frihet och mot totalitarism. Gärna i form av en stiftelse men det praktiska bestämmer förstås de som gör jobbet och förverkligar idéerna.

  Gilla

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Håller med om med mediernas roll i utvekcling av folkopinion. När journalister inte gör sitt arbete ansvarsfullt blir demokratin lidande. Där hjälper väl en blog som denna att fylla i bristerna. Men frågan är hur många i Sverige engagerar sig just i ert medium? Har sett inläggen också på Face Book. Når era inlägg vidare distribution där eller på den här sidan? Det gäller väl att nå så många som möjligt.

   Gilla

 28. Lennart Göranson skriver:

  Mycket av det som vi diskuterar här berörs i seriösa artiklar på sajten Kvartal.

  http://kvartal.se/artiklar/oberrbar-eller-ren handlar om den polarisering som tar sig uttryck i att de som företräder en annorlunda ståndpunkt behandlas som ”oberörbara”. Vi tänker naturligtvis i första hand på hur SD har behandlats av de traditionella partierna. Men i ärlighetens namn bör vi också se likadana förhållningssätt i det motsatta riktningen. Vi bör kritisera åsikter och vi bör kritisera handlingar. Men att karakterisera politiker – dvs. personerna – som landsförrädare och idioter är inte något som lägger en förtroendeskapande grund för det goda samhälle vi hellre vill ha.

  http://kvartal.se/artiklar/den-nya-pessimismen diskuterar olika tänkbara orsaker till de växande känslor av främlingskap och frustration som är gemensamma för oss som kommenterar på Det goda samhället (och många andra).

  Diskussionen på Det goda samhället är viktig och angelägen. Men den har ännu inte gett svar på frågan ”Så här ska det gå till!”. Kommentarerna innehåller många idéer om vad man skulle vilja inträffar, men ingenting om hur man ska åstadkomma att just de sakerna händer. Vi som skriver här kan inte ändra några lagar, vi kan inte avsätta några personer. Några sätter sitt hopp till att allt brakar samman. Men det är i så fall inget som vi har bidragit till.

  Min tro är att den enda vägen framåt är det slag av artiklar som Kvartal publicerar. Sådana artiklar har en chans att ta sig in i opinionsbildningens ”finrum”, och kan den vägen påverka opinionen och i förlängningen politiken. Och jag tycker mig redan se en förändring i den riktningen – även MSM publicerar numera debattartiklar och ledare som för ett halvår sedan hade varit otänkbara.

  Gilla

  • Lennart Göranson skriver:

   Ett tillägg till min kommentar: Nu i kväll har SvT:s Kulturnyheter, som traditionellt har varit de postmoderna teoriernas spjutspets, givit utrymme för ett långt reportage med Johan Lundberg, en av personerna bakom Kvartal och den som har kritiserat de identitetspolititska angreppen mot museerna. Något håller på att hända. Nu gäller det att hänga på.

   Gilla

 29. Mikael Steinwall skriver:

  En bra början vore att tillsätta ett kontrollorgan som granskar public service. Syftet skulle vara att uteslutande bevaka halten av objektivitet och agendasättande journalistik inom SvT och SR.
  Det var väl ändå inte meningen att Rapport och Aktuellt skulle ”hjälpa” tittarna att tänka rätt?
  Se där, ett konstruktivt förslag!

  Gilla

   • gmiksche skriver:

    Jag begriper inte hur man kan välja ett så korkat namn som Borgerlig Framtid för ett parti som vill vända trenden. Det är ju Sveriges framtid det gäller, inte borgerlighetens.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Burkina Faso?

    (Skojar bara, förstår att du har fått ”stavningshjälp” och menade medlemskap i Borgerlig Framtid. ;))

    Gilla

 30. Staffan Persson skriver:

  Tycker att det var väldigt uppfriskande synpunkter och jag har börjat publicera dom på FB lite som ett memento mori bland alla gulliga kattungar.
  Inget kan bli ett uns bättre om inte svenskarna själva ändrar sin attityd.Tiggeriet t ex skulle försvinna snabbt om folk slutade lägga pengar i bössan.Vi får det samhälle vi förtjänar.
  Det måste börja krisa mycket mer påtagligt i svenskens vardag innan det har en chans att bli bättre.Men det är tveksamt om det kan bli bättre.Något av dina andra alternativ till ”helhetslösningar” är mera troligt .

  Gilla

 31. Winette Söderkvist skriver:

  Till HORTENSIA, HEDVIG, och ”andra” -som sänt krya-på-dej-hälsningar- sänder jag nu mitt tack!
  Hoppas att det inte enbart beror på inverkan av opiater och andra starka analgetika som jag nu vill hävda att en del av de (helt berättigade) åtgärder som föreslås i ett flertal kommentarer förutsätter GRÄNSKONTROLL. Exemplen på vansinnet med (vid)öppna gränser tänker jag inte rada upp här.

  Hälsar WinSo

  Gilla

 32. Arthur skriver:

  Skulle staten besluta att de asylsökande är för många och bör lämna landet och om de som påstår sig representera det svenska folket är beredda att ta en humanitetspaus torde det vara tämligen lätt att lösa problemet och därmed spara den genomsnittlige svenska löntagaren mellan en kvarts och en halv miljon i onödiga framtida skatter. För det första stoppar man alla utbetalningar av kontantstöd och övriga privilegier till de som inte är medborgare hemmahörande i riket och för det andra så förnyar man inte kontrakten med asylbaronerna.

  Upprätthålls övriga lagar så kommer då problemet lösa sig självt. Eventuella på riktigt asylberättigade enligt New York-protokollet beger sig till bättre fiskevatten och de övriga kommer att åka hem. Aktiva utvisningar arrangerade av staten kan begränsas till brottslingar. Dock behöver det tilläggas att det är ett allvarligt lagbrott att uppehålla sig olagligt i riket.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.