Fel i DN

Nils-Eric

Nils-Eric Sandberg

Dagens Nyheter – min gamla tidning – publicerade 20 mars en artikel på nio helsidor av Björn av Kleen. Artikeln hade som huvudtema att många personer som bor på Östermalm och har hög inkomst och högutbildning nog röstar på Sverigedemokraterna. Nu var det inte så många – mindre än sex procent, och därmed långt under riksgenomsnittet.

Kan man lita på en journalist, bortsett från den politiska tendensen? Ja, om sakuppgifterna är korrekta. Jag väljer en i artikeln. På sidan 14 skriver af Kleen att Ernst Trygger, konservativ statsminister två år på 1920-talet, var en av författarna bakom borggårdstalet – det vill säga det tal som Gustaf V höll den 6 februari med krav på förlängd värnplikt och höjda försvarsanslag. Talet ledde till att den liberala regeringen Staaff avgick.

Kleen har fel. De som till skillnad från honom har läst historia vet att  Ernst Trygger inte var en av författarna. Talet skrevs av Sven Hedin och löjtnanten Carl Bennedich. Trygger fick sedan läsa talet. Detta har utretts i detalj av bland andra DN-journalisten Jolo i boken ”1914”.

Ska Dagens Nyheter i något kommande nummer skriva om hur många på Södermalm som röster på det kommunistiska parti som  nu döpt om sig till Vänsterpartiet? Och kanske citera det hyllningsbrev som partiet skickade till den östtyske diktatorn Honecker den 4 oktober 1989, 36 dagar före murens fall?

22 reaktioner på ”Fel i DN

 1. BjörnS skriver:

  Nils-Eric, jag har saknat dina krönikor i DN. Tidningen har verkligen förlorat i kvalitet. Hur som haver, vi kommer aldrig att få se det du efterfrågar. Och vi vet alla varför. Inte heller kommer vi att få se artiklar om att sysselsättningen (självförsörjning) bland utomeuropeiska invandrare är 25% efter åtta år och ca 1/3 efter 15 år och att Sverige därmed bygger upp ett gigantiskt välfärdsåtagande med den förda politiken.
  Jag minns att du skrev en del om bostadspolitiken. Det finns fortfarande en hel del att säga om den. Till exempel realismen i att bygga 450.000 bostäder fram till 2025(?) kombinerat med upprustning av allmännyttan för ca 300 mdr.

  Gillad av 5 personer

 2. Henric Ankarcrona skriver:

  Fler fel i samma artikel: B af K hävdar att Marshallhjälpen (i samband ned intervjun med Patrik Engellau) var avgörande för Tysklands återuppbyggnad efter andra världskriget. Marshallhjälpens hemsida anger 10-11% till Tyskland. Fråga Dina vänner. De flesta tror att siffran är 60/80%. En myt lever vidare. Varför?

  Gillad av 1 person

 3. rombens skriver:

  Man behöver knappast någon akademisk examen i statistik för att omedelbart inse att DN s artikel var befängd. SD har sina svagaste fästen i de ”finare” och välbeställda valkretsarna i nästan samtliga Sveriges kommuner.

  Gillad av 5 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   För DN är en enda sympatisör i dessa bättre kretsar,
   en för mycket, för det är personer med stort inflytande,
   som kan påverka avsevärt fler!

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad som än kommer fram i internationell press och i enstaka svenska publikationer så existerar det inte någon kritik mot världens kommunistdiktaturer i svenska MSM. Att kommuniststaterna har mördat miljoner oskyldiga och låtit sina befolkningar leva i förtryck och skräck tycks inte kunna göra något intryck på landets journalistkår som verkligen med få undantag har blivit kommunistdiktaturernas kreatur. Det är mer än upprörande att ett parti som SD som huvudsakligen har blivit den lilla övergivna människans röst i Sverige skall diskrimineras som de svarta tidigare i Sydafrika medan företrädare för världens kanske grymmaste våldsstater skall lyftas fram som ett föredöme. Få ting är mer obegripliga och få ting är mer motbjudande!

  Gillad av 14 personer

 5. oppti skriver:

  DN hyllar i dagens tidning-FOX news. Ohämmad högerextrema åsikter kan redovisas och ventileras. Läser jag på Avpixlat!
  Mehmet Kaplan tycks välja bord där män med extrema åsikter också sitter med. Nån som är förvånad att en Muslim umgås med problematiska män? Alla i MÖ har väl problem med extrema muslimer.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Blev någon enda något så när initierad överraskad av Kaplans matsällskap?

   Mitt svar är ett obetingat NEJ!

   Han är en Broder utan tvekan…

   I Brödraskapet!

   Gilla

 6. Arne Weinz skriver:

  DN är även min f d tidning, som jag troget läste i 40 år varje morgon. DN har kapats av vänsterradikaler, feminister, miljöpartister och multikulti-älskare. Låt de vara i sin förljugna ankdamm, läs något annat! Vad ska vi med deras lögner till?

  Gillad av 2 personer

 7. Arthur skriver:

  DN är ofta ute och slirar. Minns brandmannen från Boden, Caremaskandalen, Sandvikenrapporten, Kungsträdgårdshändelserna och många fler. Det verkar inte bekymmra dem att de blir avslöjade. Kanske tror de att de egna prenumeranterna aldrig får reda på det?

  Gilla

 8. plq017 skriver:

  Och om jag inte minns fel så kom Östen Undén till utrikesdepartement, sin arbetsplats, en lördag under kriget. Man arbetade på lördagarna då, så det var inget ovanligt i det.
  Bland inposten finns då ett telegram från det kommunistiska Sovjet som meddelar att folket i Lettland, med god marginal, i val hade valt rätt. Lettland införlivades därmed i Sovjet.
  Undén författar därför ett gratulationstelegram till kamrat Stalin, som genast skickas.
  Dock hade pressavdelningen vid utrikesministeriet i Moskva gjort ett misstag. Valet skulle äga rum först nästa dag.
  Och kanske borde inte en socialdemokrat skicka gratulationstelegram till kamrat Stalin.

  Gilla

 9. Gunilla skriver:

  Nej, de kommer med all säkerhet inte att skriva om vänsterns hyllningsbrev till Hoenecker. Vänstern gör allt för att deras brunfärg på de röda fanorna inte ska få synas. Med tacknämligt stöd från MSM. Tack, dock, för att du gjorde det.

  Gilla

 10. Aha skriver:

  Så här ser sammantaget Södermalms track record ut när det gäller stadsdelens vänster- och miljöpartister, sossar och moderater och deras partier;
  – som Sandberg skriver röstar Södermalmsborna på partier som omhuldat kommuniststater
  – partierna omhuldar i nutid kommuniststaten Cuba
  – partierna umgås med rasistiska och fascistiska muslimska organisationer, där Socialdemokraterna för tro och solidaritet kan anses gå i täten.
  – 2010 – 2014 hade moderaterna en Islamist som riksdagsman
  – Kaplans samröre med diverse extrema Islamistiska organisationer och företrädare

  Jämför detta med Sverigedemokraternas bruna bakgrund på tidigt nittiotal.
  För dom är det historia, för Södermalm pratar vi nutid.

  Gilla

 11. Gösta Johnsson skriver:

  Jag har sagt det tidigare och jag säger det en gång till; bojkotta DN så länge dess ledarskribenter förfalskar, förtränger och ägnar sig åt vilseledande journalistik med grumliga odemokratiska syften.

  Gillad av 1 person

 12. Tahmas Nuri skriver:

  Ingen tidning kommer att göra ett reportage om Södermalms kommunisterna. Det skull vara självmord.
  DN har blivit en vänstertabloid tidning där man noggrant väljer ut de nyheter som gagnar etablissemanget. Mönstret i GM är att journalisterna väljer själv utifrån sin egen politiska agenda vad som är nyheter och vad som inte nyheter. Vidare väljer de noga om om vi medborgare kan hantera vissa nyheter samt att inte förmedla nyheter som gynnar mörkerkrafterna. Tydligen är Darth Vader en flitig DN läsare.

  Gilla

 13. Kristina von Heland skriver:

  Du nämner Honecker i ditt inlägg. Jag är en del i det gamla öst av privata skäl och jag tycker det är mycket intressant att ta del av hur det var då och hur det är nu. Verklighetsuppfattning;
  Honecker åker i sin bil i Berlin. De åker förbi muren och H. frågar sin chaufför varför det är sånt liv vid muren? De river den och klättrar över nu svarar chauffören. Det tycker jag kan beskriva vänsterns och medias verklighetsuppfattning i Sverige ganska väl såväl nu som då.

  Gillad av 1 person

 14. DocMa skriver:

  Problemet är inte att vi har en mängd kommunistiska övervintrare inkluderande avkomma i våra medier. Problemet är att ägarna, familjen Bonnier, norska Schibsted m fl tycks vilja ha dem där.
  Varför?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.