Fel i DN

Nils-Eric

Nils-Eric Sandberg

Dagens Nyheter – min gamla tidning – publicerade 20 mars en artikel på nio helsidor av Björn av Kleen. Artikeln hade som huvudtema att många personer som bor på Östermalm och har hög inkomst och högutbildning nog röstar på Sverigedemokraterna. Nu var det inte så många – mindre än sex procent, och därmed långt under riksgenomsnittet.

Kan man lita på en journalist, bortsett från den politiska tendensen? Ja, om sakuppgifterna är korrekta. Jag väljer en i artikeln. På sidan 14 skriver af Kleen att Ernst Trygger, konservativ statsminister två år på 1920-talet, var en av författarna bakom borggårdstalet – det vill säga det tal som Gustaf V höll den 6 februari med krav på förlängd värnplikt och höjda försvarsanslag. Talet ledde till att den liberala regeringen Staaff avgick.

Kleen har fel. De som till skillnad från honom har läst historia vet att  Ernst Trygger inte var en av författarna. Talet skrevs av Sven Hedin och löjtnanten Carl Bennedich. Trygger fick sedan läsa talet. Detta har utretts i detalj av bland andra DN-journalisten Jolo i boken ”1914”.

Ska Dagens Nyheter i något kommande nummer skriva om hur många på Södermalm som röster på det kommunistiska parti som  nu döpt om sig till Vänsterpartiet? Och kanske citera det hyllningsbrev som partiet skickade till den östtyske diktatorn Honecker den 4 oktober 1989, 36 dagar före murens fall?