En politiker måste kunna förutse ett skeende

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Om två år är det val igen. Många både politiker och väljare tycks redan ha börjat nedräkningen till denna efterlängtade dag. Då skall enligt Alliansen (om den fortfarande finns kvar) väljarna ha fått nog av regeringen Löfvéns misskötsel av vårt land och i stället kasta sig i famnen på oppositionsledaren Anna Kinberg Batra.

På de två år som ligger mellan nuet och valet 2018 skall oppositionen således ha utarbetat de skarpa förslag om åtgärder som skall stoppa landets allt snabbare färd mot anarki och allmän rättslöshet. Svenska lagar skall åter börja tillämpas, skola, sjukvård, äldrevård, socialvård, bostadsmarknad, försvar, polisväsen, allt skall återställas till den goda nivå de en gång hade. Bibliotek och badhus skall åter bli attraktiva platser för reflektion, läsning respektive sund hälsovård. Lammet och vargen skall för att tala bibelspråk beta tillsammans i frid på de gröna obesprutade ängarna där de skall finna ro och trygghet. Integrationen har segrat och mångfalden besegrat enfalden. Sverige skall än en gång bli världens mest beundrade land, the promised land.

Sverigedemokraterna  skall däremot som vanligt isoleras , misstänkliggöras och sakna allt inflytande. Spadarna i sandlådan kan naturligtvis inte lånas ut till vem som helst när sandslottet skall byggas.

Om nu världen vore så stabil som Alliansen tycks tro så kunde möjligen drömmen ha en minimal möjlighet att bli sann. Annars skulle det inte skada Alliansens ledare att läsa några avsnitt i Bibeln för att få en inblick i en verklighet som många av dagens politiker saknar. I Lukas evangelium kap. 14 står det bland annat hur den som vill bygga ett vakttorn skall bete sig. Det gäller att spana, forska och beräkna vad bygget kostar och planera för hur hela bygget skall gå till. Den som däremot är oförståndig och inte tar reda på de villkor som gäller blir föraktfullt omtalad som ”den där mannen som började bygga men inte kunde slutföra det hela”.

När Josua efter den 40-åriga vandringen i öknen skulle leda Israels folk in i Kaanans land skickade han först ut spejare som skulle skaffa information om staden Jeriko, som var första mål att besegra. Dessutom fick dessa spejare hjälp och skydd av en sköka, som väl visste hur landet låg. Hon kom att bli den viktigaste informationskällan för Josua.

I dagens samhälle hade denna kvinna förmodligen varit utsatt för näthat och förakt. Först efter en noggrann analys av den insamlade informationen kunde planerna på intåg i Jeriko realiseras. Utan spaning, ingen aning fick man en gång i tiden lära sig i lumpen. Numera kan regeringarnas tafatthet sammanfattas när problemen hopar sig med orden ”Det hade vi ingen aning om”.

I vår tid finns knappast några profeter som kan trösta och varna folket för det som händer om man avviker från den rätta vägen. Ingen kristen förkunnare vågar hellre idag uppträda på Aeropagen och visa på vad som är den rätta vägen. I stället hukar man för den normkritiska kulturvänstern som går till anfall mot alla de på kristen grund vilande värden som en gång gjorde Sverige till ett fredligt, tryggt, jämlikt och gott land att leva i.

Den som vill se in i framtiden måste lyssna till de viskningar man kan höra i tystnaden eller lägga märke till de enstaka ljusknippen som letar sig ut ur sprickor i den dominerande åsiktsmuren. Framtiden spåras däremot inte i det som skriks ut som huvudnyhet på TV eller marknadsförs med feta rubriker på första sidan i pressen. Däremot kan tecken  om framtiden hittas i de små notiserna på tidningarnas insidor eller i ”vanligt folks” kommentarer på sociala media. Författaren  Arthur Koestler liknar detta vid de stora havsvågorna som exponeras för alla medan strömmarna som går under ytan har en helt annan riktning då man visar på framtiden.

Det finns gott om exempel under de senaste decennierna på makthavare som störtats från sina taburetter och troner därför att de inte velat eller kunnat tolka tidens tecken. DDR:s kollaps i november 1989 efter det att staten hade firat ett storstilat 40 års jubileum i oktober är ett bra exempel på ledare som är helt tondöva när folket  försöker signalera vad man tycker.

Nya partier kan på kort tid samla för de etablerade politikerna häpnadsväckande många sympatisörer och på så vis rubba det förment stabila politiska landskapet. Redan nu planerar olika intressen och etniska grupper till både vänster och höger att ställa upp i valet 2018. Det är knappast osannolikt att vi får minst ett muslimskt parti som på programmet vill införa muslimsk lag i Sverige. Redan nu har vi cirka 55 no go-zoner i Sverige där den svenska jurisdiktionen har stora svårigheter att göra sig gällande. Sett ur ett annat perspektiv så har den svenska staten inte längre full kontroll över hela sitt egna territorium. Om den anarki som nu kännetecknar flera av samhällets tidigare stabila system fortsätter att breda ut sig kommer kraven på ”en stark man eller kvinna” att öka i gammal nazistisk tradition. Redan nu kan vi se hur grupper av detta slag håller på att bildas.

Antingen bör oppositionen fälla dagens regering nu, eller också inleda ett brett spaningsarbete i ett försök att tolka tidens tecken för att kunna utarbeta ett politiskt program där målet är att återupprätta vår demokrati där lag och ordning skall råda. Socialdemokraternas partisekreterare  Carin Jämtin sa i Ekots lördagsintervju för en tid sedan när hon presenterade regeringens nysatsning kallad Den svenska modellen ”det här är en regering som är beredd att faktiskt se till att Sverige finns kvar”.

Verkliga allvarsord att lyssna på för en opposition som inbillar sig att den skall vinna en promenadseger genom att bara vänta och göra ingenting. Sverige 2018 kommer inte att vara som Sverige 2016. Dessutom visar Alliansens argument på en cynisk inställning till Sveriges folk. Ett samhälle som av partitaktiska skäl tillåts förfalla så att väljarna i ren desperation förväntas överge den socialdemokratiska regeringen med en förhoppning att Alliansen efter fyra års passivitet skall framstå som ett avsevärt mer attraktivt regeringsalternativ.

26 reaktioner på ”En politiker måste kunna förutse ett skeende

 1. Ådärkomdenja skriver:

  Bäste Bert, med all respekt. ”Hör du inte själv hur dumt det låter?” Eventuella förhoppningar om 7Partiets tillfrisknande är inte att vänta. Vi har en demokratur som inte lär tillfriskna, det ligger inom begreppets definition och karaktär. Sverige är ett u-land enligt FN, enligt en nyligen publicerad analys. Det finns ingen anledning att betvivla det scenariot.

  http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.454/sweden-to-become-a-third-world-country-by-2030-according-to-un.html

  Gillad av 4 personer

 2. Gunhild skriver:

  ”Liten tuva stjälper ofta helt lass”, så lyder ordspråket. Reinfeldt lät MP styra hela migrationspolitiken. Löfven fortsätter på samma linje. De blir 8+4 år.
  12 år är en lång tid – när ett liter parti tillåts att härja runt – Och styra Sverige mot anarki. Sverige behöver egentligen en ny December-Överenskommelse, men nu med ett MP, som bytt plats med SD. Hur kan övriga partier tillåta att ett litet 6% parti får möjlighet att regera sönder ett helt land? Och under så många år? Hur kan övriga partier tillåta att naiva drömmar och rena utopier, få våldföra sig på en sund realism? Hur skall förtroendet för dessa regeringsbärande partier, klara av en hel valrörelse – när människors förhoppningar måste ges ett utrymme.

  Gillad av 8 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Med tanke på att det faktiskt var Alliansen som under ledning av Reinfeldt påbörjade den kaotiska invandringen är det svårt att se att medborgarna vill ge dem en andra chance och öppna hjärta och plånbok ytterligare. En nödvändig förutsättning är nog att de byter ut sin partiledning. Det skall också bli intressant att se vilket stöd ett muslimskt parti kommer att få och huruvida de kommer att kalla sig vänster eller höger. Det finns ju dock uppåt och nedåt som outnyttjade riktningar. För ett religiöst parti borde ju riktningen uppåt vara den naturliga.

  Gillad av 3 personer

 4. Göran Fredriksson skriver:

  Tron på att Alliansen skall komma tillbaka till regeringstaburetterna 2018 bygger på att väljarna skall bortse från att deras röster på Allianspartierna 2014 av partiledningarna transformerats till miljöpartistisk vänsterpolitik.

  Naiviteten firar nya triumfer i en politikergeneration som inte är vuxen sina uppgifter.

  Gillad av 6 personer

 5. Gunilla skriver:

  Vi kan inte vänta till 2018. Men om 7-klöverns enda politik är att isolera SD gör ett nyval ändå ingen skillnad. Anna Dahlberg avslutade sin senaste krönika med att partierna måste finna en lösning. Annars fixar de som kan det på annat sätt. ‘Sedan kan S och M slåss om den svenska modellen bäst de vill’. Det är det scenario där vi befinner oss. Framtidens dom över dagens politiker kommer att bli hård.

  Gillad av 9 personer

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Lysande artikel, BORDE få många att tänka efter…

  AKB är Fredrik Reinfeldts handgångna Prinsessa, egenhändigt utvald.

  Nog skulle jag vara försiktig med att tro att hon kan ställa allt tillrätta,
  liksom att Socialdemokraterna skall kunna klara skolan,
  som man sänkt i grunden tidigare för det var ej Björklunds fel.
  Men Fredrik gav honom inte de rätta verktygen,
  eller tillät honom att tala klarspråk om orsakerna…

  Som stavas UTANFÖRSKAP…

  Två typexempel på där man sätter räven att vakta hönsgården…
  Brukar inte vara helt lyckat

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  Politiker måste kunna förutse ett skeende. Ännu bättre: politiker skall inte inleda skeenden de inte kan förutse — positiv politik. Nästan allt politiken gör leder till oförutsedda resultat och är med andra ord irrationellt. Kravet på rationell, alltså positiv, politik är en kraftig inskränkning av politikens verkningsområde. Konstitution och maktdelning kan föra oss en bit på vägen. Innan dess kan vi bara hoppas på under.

  Gillad av 1 person

 8. larslindblog skriver:

  Det var skojigt skrivet , nej tyvärr lär det inte bli någon förbättring med alliansen…
  väljarna ser förfallet men inbillar sig att dom som åstadkommit eländet skall reda upp det…
  Att så många väljare kan vara så dumma övergår mitt förstånd.
  Som jag personligen ser det hade räddningen varit att red/skribenterna på detta forum bildat en opolitisk regering . Då hade vi fått :
  Erfarenhet , bildning, förnuft , sans och måtta

  Tyvärr får vi nog aldrig uppleva det…..

  Gillad av 2 personer

 9. Hortensia skriver:

  Stort tack för en fullkomligt lysande lägesrapport, Bert! Hoppas dina väl valda ord når långt utanför DGS och väcker engagemang hos de fåtaliga 7-klöverpolitiker, som till äventyrs har kvar en gnutta ryggrad, samvete och fosterlandskärlek.

  Gillad av 2 personer

 10. gmiksche skriver:

  Det är mig en gåta hur oppositionen ska återupprätta demokratin som den själv har varit med att nedmontera och fortsätter med att nedmontera. Jag förutsätter att med opposition menas Alliansen. Ett skämt till opposition.

  Gillad av 7 personer

 11. Caleum skriver:

  I detta sammanhang är det svårt att inte referera till profeten Jesaja och vad han sa om Damaskus i kapitel 17: Damaskus skall utplånas som stad och bli en ruinhög, övergiven för alltid.

  Synnerligen högaktuell profetia idag, speciellt som Obama nyligen sagt att Daesh sannolikt har tillgång till kärnvapen. Kärnvapen torde vara det enda som skulle kunna utplåna en stad och göra den för evigt obeboelig.

  Jesaja levde för 3 000 år sedan och många av hans profetior har gått i uppfyllelse – läs och begrunda.

  Gilla

 12. P I Persson skriver:

  Det är väl klart att man måste planera och helst kunna förutse följderna av planerna. Men du glömmer en sak, Bert. Vissa saker måste man stå upp för _även_ när man kan se att resultatet åtminstone på kort sikt leder till olyckliga konsekvenser. Av moralisk/etiska skäl. Det finns gott om exempel i Bibeln också på detta.

  Gilla

 13. malmobon skriver:

  På varje arbetsförmedlares plats borde stå. Jag arbetar här för att göra mig själv arbetslös.
  Valda politikers platser borde stå. Jag företräder de som röstat på mig.
  När Löfven förespråkade asylrätten framför allt, så gjorde han detta UTAN att gjort en konsekvens analys innan. Liknelsen med spejaren o skökan är talande.
  Reinfeldt var den som började vansinnet med PUT. Då är den stora frågan. VARFÖR?
  Alliansen är totalt DÖ. KD kommer inte komma in i Riksdagen o Liberalerna hänger på strecket.
  Då finns således Centerpartiet som förordar fortsatt migration o AKB som ledare för Nya Moderaterna som kopierade Socialdemokraternas politik 2010 och nu försöker kopiera SD.
  Prestige att INTE tala med SD som är ett parti som lyssnar och har varnat för detta i många år.
  Är detta ren dumhet? Är det för att skydda sina egna intresse? Svar. Ja.
  DÖ lever. Alliansen lägger inte gemensam vårbudget vilket gör att Regeringen kommer få igenom sin budget.
  Jag har sett hur det fungerar i Malmö efter som jag träffa många från olika grupper.
  När det talas i moskéer om att dem skall ta över Sverige, så måste man ta detta på allvar.
  Sossarna har lärt muslimerna vårt system att genom val kunna förändra till sin egen fördel.
  Detta är fakta. 80 000 registrerade muslimer i Malmö enligt Kyrkogårdsförvaltningen är nästan 1/3-del av Malmös invånare.
  Steg för steg vinner islam mark och svenskar låter detta hända.
  Moderaterna har bollen. Dem kan förändra redan nu. SD har sagt dem röstar på moderat budget. Var finns problemet? Hos Anna Kinberg-Batra. Är hon och hennes ledning som toppstyr just nu.
  AKB måste således bort om inte Alliansen går samman nu.

  Gilla

 14. Lars Hallén skriver:

  Sjung, o gudinna, om spelet, som drevs av borgarkartellen,
  olycksdigert, till tusende kval för förbittrade landsmän,
  och som till SD en mängd av behjärtade idealister
  störtade ned och lät väljarnas tro och förhoppning om räddning
  bliva på marken till rov — det skedde, som Reinfeldt det ville —,
  allt från den stund, då han började först att dumdristigt smida
  ränker med MP som vanvettigt drivit riket mot kaos.

  Gilla

 15. Aha skriver:

  Göransson skriver att man hukar för den normkritiska kulturvänstern.
  Tråkigt om så är fallet. Kulturvänsterns logik- och faktaresistens är mest värt förakt, inget man hukar för.
  Ska man lyssna på dom ska man göra det med högburet huvud.
  1968 såg jag vänsterföreträdarna som slashasar som hellre snackade än jobbade, folk som jag inte skulle vilja dela ackord med.

  Intrycket kvarstår.

  Gilla

  • Aha skriver:

   Göransson, jag menade naturligtvis Stålhammar.
   Jag lastar felskrivningen på kulturvänstern, det är deras postmodernism som ställer till det. Ett namn kan egentligen vara vilket namn som helst beroende på betraktarens öga, i mitt fall blev det tydligen Göransson. Visar hur dum postmodernismen är:).

   Gilla

 16. Tahmas Nuri skriver:

  Problemet sjuklövern har är den totala bristen på omvärldsanalys. När världen bankar på dörren med sina hemskheter så väljer sjuklövern att försiktigt titta ut bakom gardinen.
  Allting som har hänt sedan 2010 har kommit som en total överraskning enligt sjuklövern. Sjuklövern kunde frågat vilken byfåne som helst om vad som skulle hända och de hade fått ett korrekt svar.
  När den politiska ideologin och föreställningar om att alla människor är goda människor så kör landet i diket.
  Politiker i Sverige måste borsta av sig sina föreställningar kavla upp ärmarna och ta tag i problemen. Vi kan inte och skall inte ömma för all sköns människor. Vi måste se verkligheten för vad den är.
  Att blunda och påstå att vi har varit naiva är så fruktansvärt fördummande för oss som tidigt sade att vi var illa ute.
  När vi får vår första riktiga terrorattack, Gud bevara mig väl, så är det försent. Vem tar på sig ansvaret att det hände?
  Sverige är inte rustade för att ta emot hundratusentalsmänniskor, vi är inte rustade för att hantera ett attentat mot vårt land. Ingen kommer att köpa att en statschef återigen står i tv och säger att vi har varit naiva.
  Det duger inte.

  Gillad av 1 person

 17. Samuel af Ugglas skriver:

  Alliansen har förrått de svenska väljarna än en gång, en gång för mycket så skyll inte på socialisterna dom fick precis vad dom ville ha, MAKTEN!

  Gilla

 18. Jan Andersson skriver:

  Anställ arbetsförmedlare på beting: när du har fixat permanent jobb till hundra personer får du själv gå hem med full lön resten av livet.
  För övrigt finns ingen Allians kvar överhuvudtaget, om det nu någonson har funnits en vilket jag betvivlar. Det var samarbetet Fredrik och Maud som funkade skapligt. Om MP, C, L och KD överlever nästa val är det ett mirakel som beror på stödröstande i en hittills okänd omfattning. Och hur skall M klara sig utan SD? Det blir fyra nya friska år med S och V, var så säker.
  Löfvén har snart satt ned båda fötterna.

  Gilla

 19. Janeric L skriver:

  Drömmen om det mångkulturella samhället som de svenska politikerna införde i lagstiftningen på 70-talet är på väg att infrias. Att det inte ser ut som den utopi man trodde på är en sjävklarhet och behöver inte kopplas till några visdomsord i Bibeln utan det hade räckt med en enkel omvärldsanalys för att inse att det inte fanns några sådana länder som kombinerat det med demokrati, hög levnadsstandard, jämlikhet och tillit mellan olika befolkningsgrupper. Det finns inga sådana länder nu heller så vitt jag kunnat utröna. Nu gäller det att gilla läget och göra det bästa av det resultat vi försatt oss i men inse att mångkulturella samhällen ser ut ungefär som det vi nu ser växa fram. Bra för en del men många hamnar fel.

  Gilla

 20. Rolf A skriver:

  Du skriver bra, om att ”Den som vill se in i framtiden måste lyssna till de viskningar man kan höra i tystnaden, eller lägga märke till de enstaka ljusknippen som letar sig ut ur sprickor i den dominerande åsiktsmuren. ”Under 2000-talet gäller det att vilja räkna till två (2) och det vill inte politiker och naturvetare göra i övergripande visioner. De bör alltså komplettera sitt förstånd med förnuft, som är inre handling och intuition. Det som filosoferna H Bergson och K Jaspers anser. Existensen kan aldrig bli objekt enligt dem. Och förnuft och existens är oskiljaktiga enligt den senare. Därutöver finns det överförnuftiga eller med ett annat ord Gud.

  Den gudsbortvända politik- och vetenskapseliten når alltså inte fram till folkets existentiella tillvaro med endast sin tro, på sin egenmakts ”gudshandlingar” till materiell förändring. Varken jaget eller världen kan göras till det absoluta. Så det måste finnas två typer av världsorientering som kompletterar varandra, nämligen den vetenskapliga och den filosofiska. Och filosofi är för Jaspers, metodiskt tänkande på egen grund. Och ytterst är förnuftig tro viljan till enhet, den söker det Ena som är allt. Bra i dagens ”religiösa tid” vore om ensidiga politiker anar, att vi alla står inför Högre makter, som innerst styr i det föränderliga skeendet.

  Gilla

 21. Johan skriver:

  Om man i regeringsställning är mån om att utveckla nationen, att bära ämbetet med stolthet och ta uppdraget på allvar att göra sitt absolut bästa för folket och landet, borde man rimligen ha tillgång till gräddan av kompetens, konsulter, anställda experter på marknadskommunikation och hur viskningarna i leden ska tolkas. Om inte dessa resurser står till förfogande för en regering, var finns de då? Av det som sker måste jag tyvärr dra slutsatsen att oavsett om detta sker eller inte, så är värdet av den feedbacken från väljarna inte relevant förrän möjligen till valet, eftersom man har högre mål framför sig. Jag har fram tills nu trott att man helt enkelt inte förstår det här från regeringshåll men jag är inte så säker längre. Jag tenderar nu mer att tro att det gör man visst, men att det för stunden kanske inte är så relevant. Vi går just nu igenom omvälvande tider, kanske det vore en idé att statsministern håller ett eller några tal till nationen för att hålla kommunikationen med folket vid liv.. Men det förutsätter förstås att det finns något att säga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.