Gästskribent Åke Thunström: Jag såg ett TV-program – ”Mitt Sverige”

logo­DGSPublic service ska som bekant vara opartiskt och sakligt. Vidare ska utbudet präglas av mångfald. Med det menas sannolikt att minoriteter ska få komma till tals och synas. Detta verkar inte vara något problem för TV. Minoriteter får synas så ofta så att majoriteten kommer på undantag.

”Nisse i Hökarängen” och hans åsikt verkar inte vara speciellt intressant för TV. Han anses nog alltför burdus. Om han släpps fram finns risken att han avviker från åsiktskorridoren och säger dumma saker som till exempel att invandringen inte fungerar. Förre KD-ledaren Hägglund förde fram begreppet ”verklighetens folk”. Där ingår Nisse i Hökarängen. Det hade Hägglund dock inget för. Begreppet mötte kraftig kritik från overklighetens folk, alltså kultureliten. Begreppet självdog.

SVT 1 kör just nu en programserie: ”Mitt Sverige”. Den 26 januari 2015 sändes första delen av programmet. Programmet utgjorde inget undantag från standardupplägget. Det handlade verkligen om riktiga rejäla minoriteter: en avhoppad nazist, ett förortsgäng samt fotbollshuliganer. Trenden med att fokusera på minoriteter höll i sig i det andra programmet som handlade om flyktingvolontärer, bostadsvolontärer och anhörigvård.

Nazister lyfts ibland fram för att exemplifiera totalitära problemgrupper. Kritiken från TV-vänstern är ganska hovsam mot andra totalitära grupper såsom radikala muslimer samt AFA, som är ett svenskt vänsterextremt autonomt nätverk. Nazister får dock vara med trots att de är ytterst få och helt saknar inflytande. Deras funktion är bara att tjäna som exempel på ondska.

Detta om nazisten. Det intressanta är hur förortsgänget framställdes.

Standardupplägget är att förortsungdomarna, i det här fallet snarare yngre män, filmas i ett samlingsrum där man kan spela biljard eller bordtennis. Den här gången var det ett biljardbord.

Som vanligt i förortsreportage fick förortsgänget berätta hur bekymmersamt och tröstlöst läget är. Ni kanske minns den gamla sketchen med Ulvesson där han skyller alla problem på att fritidsgård saknas?

Det bärande temat i det här fallet var att de kände sig som fångar:

”Det är som ett fängelse, fast du kan gå in och ut som du vill”.

Där ute hade de inget att göra. De förklarade att det helt enkelt inte fanns någon plats för dem i tillvaron. Hur detta kom sig framgick inte. Tittaren fick gissa. Min gissning är att de hade till arbetsmarknaden illa anpassad utbildning och därtill dåliga betyg. Den förortssvenska de talade var sannolikt ingen merit på arbetsmarknaden. Attityden till arbete var nog inte heller på topp. Sådant skulle kunna vara begripliga orsaker till ”fängelset”.

Reportern kom in på behovet av utbildning. Men det fanns inget intresse för förkovran:

– Utbildning betalar inga räkningar, sa en i gänget.

Tittaren blir återigen betänksam. Hur betalas räkningar idag? Man får ånyo gissa. Troligen stämplade personen eller hade någon annan typ av ersättning som skulle upphöra om han satte sig i skolbänken.

Reportern kom då med enda vassa frågan i programmet

– Du kan väl få studielån från CSN?

– Här är vi inte vana att sätta oss i skuld, blev svaret.

Därmed var utbildningsfrågan avhandlad.

Tänk om det istället hade varit ”Nisse i Hökarängen” som hållit i mikrofonen. Då hade det varit annat ljud i skällan:

– Hörni killar, varför hänger ni här istället för att jobba eller plugga?

Här hade gänget såklart kommit med att de lever i ett utanförskapsfängelse. Nisse hade då ställt samma följdfråga om utbildning som reportern gjorde. På svaret att man i deras kretsar inte sätter sig i skuld hade Nisse nog undrat hur de i så fall hade tänkt sig kunna få jobb och bidra till samhället som alla andra. Om de hade framhärdat i att inte vilja låna pengar för att få utbildning och jobb så hade Nisse nog frågat om de föredrog att andra skulle stå för deras försörjning.

I chatten efter programmet sa TV-redaktören att ”killarna i programmet var väldigt bra”. Det hade inte Nisse tyckt.

Betänk nu att det finns många sådana redaktörer och reportrar i TV-huset. Betänk också att det utanför finns så många fler ”Nisse i Hökarängen”.

Betänk sedan att public service har som uppdrag att utbudet ska präglas av mångfald. I mångfalden ingår också majoritetens åsikter. Men folkmajoritetens uppfattningar lyste med sin frånvaro i det här programmet liksom i så många andra.

Åke Thunström är intresserad av politik sedan barnsben. Han har jobbat som datachef, marknadsansvarig och nationell samordnare för bredbandsbaserade stadsnät.

29 reaktioner på ”Gästskribent Åke Thunström: Jag såg ett TV-program – ”Mitt Sverige”

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Då borde ju ”STJÄRNAN” låta Nisse medverka i några program,
  för Mångfaldens skull…

  Hur enfaldigt förslaget än låter, i HENS öron…

  Gilla

 2. gbolcsfoldi skriver:

  I sin iver att beskriva mångfalden blir de flesta journalister enfaldiga. Enfalden föddes i 68 vänsterns socialistiska utopidrömmar. Individer med denna politiska åskådning har länge dominerat media inklusive public service, de humanistiska vetenskaperna och även delar av naturvetenskaperna inklusive läkarkåren. Resultatet kan vi se i sänkt standard på många områden från utbildning till landets ledarskap och en försvagat vilja att bidra till samhället kontra att leva på samhället. Lösningen på problemen är att ge gemene man mer inflytande över politiken ty medborgarna har behållt mer av de konservativa värderingarna som har byggt välståndet i Sverige.

  Liked by 1 person

  • Simon skriver:

   Utom naturligtvis vita, medelålders heterosexuella män. Vi ansvarar inte bara för vad vi själva gör, utan även övriga världsmedborgares samtliga onda handlingar kan tillskrivas oss.

   De goda handlingarna däremot brukar man vilja ta äran för själv, även utanför denna grupp.

   Liked by 2 people

 3. malmobon skriver:

  SVT o SR måste bort och ersättas med någon annan form där folket får bestämma utbudet.
  I Holland har dem haft i över 30 år sändningsföreningar eller något liknande.
  Någon borde titta på andra alternativ än dagens s.k. Public Service. Styrs helt och hållet
  av politiker som tillsätter cheferna som i sin tur tillsätter sina favoriter, vilket då ofta blir de som sympatiserar med Mp eller vänstern. Vi är mer underutvecklade än Ryssland då det gäller information till allmänheten. Vinklat.

  Liked by 4 people

 4. Hortensia skriver:

  Alldeles lysande att Åke Thunström, just på Alla hjärtans dag, så förtjänstfullt beskriver den solkiga, förmenta ”public service”, som med ett till synes oändligt utbud av snarlika, tillrättalagda åsiktsprogram riskerar majoritetsbefolkningens hälsa genom framkallande av blodstörtning.

  Svenska hjärtan finns uppenbarligen enbart till för att ”öppnas” i svensk ”godhetsmedias” sanslösa, sjukligt faktaresistenta, agendajournalistiska propagandaprogramtablå. Själv byter jag numera blixtsnabbt kanal från ”svenska” program, av och med gnälliga gullegrisar, eftersom jag är hjärtligt trött på den närmast obligatoriska svartmålningen av ”Nisse i Hökarängen”.

  Liked by 4 people

  • Ådärkomdenja skriver:

   En betalande hos Radiotjänst i Kiruna AB, borde inom licenspaketet gratis tillhandahållas nervlugnande medel, nödvändigt för att undvika blodstörtning vid tittande/lyssnande på SVT/SR/UR.

   Precis som gratis skyddshandskar bör ingå, för de som inhandlar gammelmediablaskorna Aftonbladet, Expressen och DN. Om ej riskeras otäck PK-eksem på händerna.

   Gilla

 5. Gösta Johnsson skriver:

  Bra belysande inlägg hur public service- företaget missköter sitt uppdrag. Dels genom det sneda programupplägget och dels genom undermålig journalistik. Undra på att fler och fler funderar på att sägs upp TV-licensen medan det är möjligt. När och om man lägger om densamma till skatt är det omöjligt att slippa undan- såvida man inte är 0-taxerare och utan försörjningsstöd. Vilka usla journalister och vilka manipulerande programupplägg.

  Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Sverige är ett märkvärdigt land som leds av en elit som försummar och ignorerar sina egna medborgare/undersåtar. De ledande i samhället verkar vara mer intresserade av andra människor. Ännu märkvärdigare är det att landets medborgare finner sig i detta utan några synbara protester?
  Är det helt enkelt så att de ledande har blivit så besvikna på sina undersåtar att de helst vill byta ut dom mot andra som har en intressantare kultur och är mer häftiga/företagsamma? Och att de gamla undersåtarna ännu inte förstår att det är detta som håller på att hända?

  Liked by 3 people

 7. Lennart Jonasson skriver:

  En vitbok över SVT/SR:s svek över sitt eget omhuldade ”oberoende” vore verkligen på sin plats.
  Exemplen äro tusende och åter tusende över vinklande, mörkande, fördunklande, förvillande, fördummande reportage.

  Borde inte vara svårt att hitta välrenommerad akademisk expertis (som pensionerats eller som står över lilla karriären) för ett sådant uppdrag. Crowdfunding skulle ordna finansiering för ett antal experter på ett kick. Demokratiutredningen kan ses som förebildlig i den meningen att de släppte olika delar av utredningen under lång tid i takt med att de blev färdigskrivna.

  Skulle kunna bli en genomgripande folkupplysning och en sporre för strävan mot saklighet och objektivitet våra gammelmedianer i huvudsak inte står för. Vinkande, mörkande, förnekande från överhetens skrivkulier mot resultaten av en sådan utredning skulle sannolikt sporra till ännu mer just oberoende folkupplysning.

  Projektet skulle kunna utvidgas till utredningar om brott/straff, Myndighetssveriges misslyckanden liksom det kommunala självstyrets demokratiproblem, osv osv.

  Liked by 2 people

  • buccaneer14 skriver:

   Broder – När detta sociala experiment är klart, så kommer ett helt medelstort bibliotek att fyllas till brädden med vitböcker. SVT/SR kommer att tillägnas ett eget kapitel. Varenda antropolog och andra forskare kommer att analysera utifrån frågan – Hur kunde det gå på detta viset för ett av världens mest utvecklade västländer – En sak vet jag, att domen kommer att bli ytterst hård och skoningslös…

   Liked by 1 person

 8. Sture skriver:

  Strålande beskrivning av ett gigantiskt problem med Public Service. Det bör naturligtvis läggas ner eftersom det i huvudsak sysslar med folk-fientlig hjärntvätt, indoktrinering och sådant nöjestrams som lika väl kan övertas av kommersiella bolag. Istället bör seriösa journalister (det finns enstaka sådana) utveckla det alternativa TV-utbudet, såsom görs av kvällspressen – men nu av de alternativa sajterna. Väldigt mycket av det som är sevärt på SVT är dessutom inköpta program – och man kan lika gärna se detta på web-TV.

  Liked by 1 person

 9. Hovs--hallar skriver:

  Jaa, precis sådär drar man slipstenen i statskontrollerad media. Det finns enstaka ljuspunkter i mörkret (Janne Josefsson, Leif GW), men det vanliga tycks vara att man kör hårt med vänsterpropaganda. Jag brukar inte ens titta på eländet.

  Invandrare från främmande kulturer är det synd om, och ju mer destruktivt de beter sig desto mer synd är det om dem. Allt är samhällets fel, som inte tillräckligt gullar med dessa människor. Socialbidragen för snåla, för lite fritidsgårdar, ingen lokaaaal…

  Här har vi attityden i ett nötskal:

  Liked by 1 person

 10. kim skriver:

  Vi lever i ett land där det finns ett statligt studiestödssystem och utbildning är gratis. Så vad är då ursäkten för att inte skaffa sig en god utbildning? Jo, ”vi är inte vana att skuldsätta oss”. Tydligen är det mer acceptabelt att parasitera på samhällets resurser än att ta studielån. Med den attityden kommer man inte långt, men då kan man ju alltid skylla sina misslyckanden på det samhälle som försörjer en.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Knappast något risktagande att ta studielån,,,

   Om man inte får jobb/klarar utbildningen,
   så lär HEN slippa återbetalning också!

   Bidrag lär inte kunna tas i anspråk!

   Dags att förklara, lite bättre…

   Gilla

 11. arne f jaderfa skriver:

  Det jag känner det är att demokratin satts ur spel. Den enda analogin jag kan hitta är den arabiska våren där åsikterna om hur ett samhälle skall styras går så vitt isär att man inte kan få demokrati att fungera. Public service är ett rent propagandaorgan som vi tvingas att betala för till vår egen uppfostran i en oprövad utopisk multikulturell (läs muslimsk) lära.

  I ett samhälle där en majoritet hyser för en själv avskyvärda åsikter, till exempel i många arabländer, eller Sverige, hur skall man agera? Alla rimliga feedback mekanismer är satta ur spel, jag börjar mer och mer förstå hur folk tvingas ut på gatorna men det är första gången i historien när det är den betalande överklassen som är slavarna, de kan inte säga vad de vill, inte få sina åsikter hörda i politik och media och måste göra långa dagsverken för att besättarna skall få sina behov tillgodosedda. Detta måste vara första gången i världshistorien detta sker. Det är som ett Opus Dei där den som späker sig mest är bäst men de religiösa kommer åtminstone till himlen.

  Vi är som åsnor som tyngs av en enorm sjävvald börda och herden piskar oss upp för allt brantare bergsvägar, eller rättare, jag ser en majoritet av svenskarna som omedvetna åsnor.

  Jalla himaar! Jalla!

  Liked by 2 people

  • Gert B. skriver:

   Tidigare betalade jag TV-avgiften av moraliska skäl. Man ska bidra.
   Sedan något år struntar jag i TV-avgiften ….. Av moraliska skäl!
   När Public Service så uppenbart är Public Propaganda finns det ingen orsak till att jag ska hålla min del av avtalet. SR och SVT bröt sin del av avtalet för flera årtionden sedan.
   Det grämer mig lite att jag lät mig luras så länge.

   Liked by 1 person

   • Ådärkomdenja skriver:

    Jag har hittills tjänat 101 936:- via licenssystemet, omräknat med dagens avgiftsnivå. Upptäckte att tittandet fungerade utan denna licens. Märkligt att övervakarstaten Sverige är så generös. Kanske en politisk baktanke, hjärntvätten skall bedrivas både mot betalande gökboister, samt andra.

    Gilla

 12. Fredrik Östman skriver:

  Svenskarna har röstat fram sosseriet i tiotals fria val och har sig själva att skylla för att sosseriet är sossigt. Det har inte saknats opposition (före 2006) och relevanta beskrivningar av systemfelen.

  När svenskarna nu förefaller överge SAP finns det likväl mycket lite som tyder på att de därmed också är beredda att överge sosseriet som sådant. Det finns ingen som helst grund att antaga, tro eller hoppas att sunda politiska principer kommer att bli populära och allmänt efterfrågade i Sverige.

  Failed state.

  Liked by 1 person

 13. Christer L skriver:

  Jag såg inte programmet. Men tydligen var det ändå en hel del av de intervjuades attityder och sätt att tänka som framkom. Att inte Nisse i Högarängen fick vara med var ju synd, men å andra sidan hade han kanske inte hittat i åsiktskiorridoren. Han hade kanske i egenskap av gammal förortsbo åkt på stryk i de nyare förorterna, vad vet man. Vad jag vill säga är att public service media är budbäraren, inte budskapet. Nu finns det ändå något innehåll värt att ta på allvar. Det går att se detta och det kan diskuteras. Vad händer om man slutar mata tigern? Den blir farligare och farligare. Svenska politiker har en feghetskarriär de klättrar i, de hanterar farligheten med att mata tigern. Och de tycker att detta är det humana.

  Gilla

 14. Gunhild skriver:

  Alla minns säkert filmen ”den Onde, den Gode och den Fule”, med Clint Eastwood.
  Den komplexiteten i världsbild följde inte samhällsmagasinet Striptease i SVT på sin tid.
  För dem var världen något enklare. I deras reportage räckte det med enbart den Onde och den Gode.

  Nu tycks SVT ha höjt ambitionsnivån rejält för att förklara världen för oss. Nu består hela världen av enbart Goda eller Onda människor – i alla fall i Sverige. Man får rent av känslan att Gud själv sitter i knät hos den allsmäktige Public Service. Men missionen har ännu inte kommit till vägs ende. Alla är ännu inte troende, trots att tron påstås kunna försätta berg. Många kämpar rent av hedniskt emot.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.