Konstruktiva förslag

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Ibland, till exempel när man lyssnar på Ring P1 och Täppas Fogelberg sitter vid mikrofonen, känns tillvaron mer parodisk än vanligt. Jag lyssnade nyss. Alla medborgare som hörde av sig medan jag lyssnade ville prata om migrantsituationen.

En entusiast framförde sin tillfredsställelse över att nästan alla migranter som kommer till Sverige är syriska läkare vilket i sanning berikar vårt land. Han tyckte att dessa läkare borde ta över Sveriges sjukhus under helgerna ”när det ändå är tomt på klinikerna”.

Täppas Fogelberg verkade gilla entusiastens fina attityd, för han (Täppas) antydde att det även finns andra inställningar som vi lyssnare kunde ana är betydligt sämre. Täppas Fogelberg förklarade att folks inställning till migrantsituationen beror på vad de har för människosyn.

Det höll entusiasten med om. Men han var bekymrad över det fåtal migranter som inte är syriska läkare. Han hade dock en plan även för dem som saknar högre medicinsk utbildning. Han hade noterat att servicen på svenska offentliga toaletter är undermålig med dasspapper på golvet och sådant. Utomlands är det mycket bättre, förklarade han, för där är toaletterna bemannade. Hans plan var att icke-medicinarna bland migranterna skulle bemanna Sveriges offentliga toaletter, särskilt i köpcentra och gallerior, där entusiasten själv haft svårigheter att få sina behov uträttade på ett tillfredsställande sätt. Han framhöll hur jobbigt det är att behöva stå och fumla med femkronor när man är riktigt nödig.

Täppas Fogelberg tog detta på största allvar. Han hade två synpunkter. Den första synpunkten var ett livligt instämmande i hur välordnat allt är på bemannade offentliga toaletter i utlandet. Det är rent och snyggt och till skillnad från de svenska etablissemangen så ”luktar de utländska inte urin”. Täppas Fogelberg och entusiasten höll en kort växelsång om utländska offentliga toaletters förträfflighet.

Täppas Fogelbergs andra synpunkt gällde entusiastens människosyn. Menade entusiasten att bara migranter skulle erbjudas anställning på offentliga toaletter? Man hörde på Täppas Fogelbergs ton att det var rasismvarning på förslag som innebar att inte även svenskar skulle anvisas dessa skitjobb. Men entusiasten hörde inte på det örat utan försökte räkna ut hur många jobb det kunde bli fråga om med tanke på att en toalett säkert behöver fyra eller fem personers bemanning eftersom köpcentra och gallerior har så långa öppettider.

Avslutningsvis enades Täppas Fogelberg och entusiasten om att folks inställning till migrationen är en fråga om människosyn.

Andra medborgare som hörde av sig visade sig ha en riktigt dålig människosyn eftersom de menade att invandringen kommer att kosta mycket pengar och därför är bekymmersam. En man ansåg att pensionerna måste sänkas för att staten ska få råd med invandringen. Täppas Fogelberg försökte mota Olle i grind med ett påpekande av innebörd att det handlar väl inte om pengar, det handlar väl om människosyn, va? Men det gjorde inget intryck på talaren som tycktes fast övertygad om att statsutgifter nog kan betraktas som rätt hårda fakta utan direkta förbindelser med människosynerna.

Sedan kom en kvinna med ett konstruktivt förslag till stärkande av statsbudgetens intäktssida, nämligen en ”progressiv invandringsskatt”. För att ge ökad trovärdighet åt sitt förslag framförde hon att hon, ”liksom du, Täppas”, var så gammal att hon kom ihåg när Sverige haft rejält progressiva skatter, så det kan funka.

Täppas Fogelberg hade väl inte räknat med att sådär på raken få två förslagsställare med tvivelaktig människosyn på halsen. Han framförde i rätt amper ton att det här väl ändå var en fråga om människosyn. Kvinnan sa att hon nog visste att migrationen skulle kosta för hon jobbade med ”det där”. Täppas Fogelberg tycktes tillfälligt förstummad av den sakkunskap som därmed hade ådagalagts och avslutade snabbt samtalet.

29 reaktioner på ”Konstruktiva förslag

 1. arne f jaderfa skriver:

  Jo, ibland är det kö och man hamnar ända in i ring P1 i bilen. Är det inte slående hur de efter registreringsskandalen (det tystades snabbt ner) hur de trycker på att de inte har en aaaaaning om vad inringarna vill tala om? Jag är tämligen övertygad om att det existerar excelark med koder för misshagliga åsikter. Nummer 2 och 3 ovan göre sig nog icke besvär mer. Att det ändå är folk som kommer igenom som är kritiska eller realistiska vad gäller dagens invandringspolitik tyder för mig på att de säkert har en massiv övervikt av dessa men inte kan sålla bort alla. Det är antagligen som på Dagens Industri där även att Michael Wolf för sparken kan trigga en debatt om invandringens kostnader bland kommentarerna. Det är som en cykelslang som börjar likna en zeppelinare, minsta hål så pyser invandringsdebatt ut,
  men Täppas han lappar och lappar.

  Så jag gissar att när någon ringer in om mat vi slänger eller elbilar så är det high-five och först i kön. Trots det förvånar det mig att de inte bara lagt ner ring P1. När någon ringer in och med berättar om upplevda problem så anlägger programledaren sin värsta von-oben smöriga röst men det blir svårare och svårare. Röstläge verkar även det vara dikterat i reportage på P1, handlar det om Israel så är det ett hårt tonläge, om palestinier så blir det sockersött, stackare de hugger oskyldiga kvinnor i ryggen i ren desperation.

  I går på väg hem så lyssnade jag på P1 och de hade faktiskt låtit Hanif Bali (han är ju trots allt rasifierad) komma till tals om katastrofen om de ensamkommande barnen. Han fick till och med tillfälle att kritisera råttan i pizzan även om många nog fortfarande inte inser att det är skinkbitar som är undantaget i de svenska HVB pizzorna. Upp till 2500 kr dagen får man, tydligen kan man vara konsult, komma in med ett papper och lämna kommunen med en ensamkommande i vardera handen (5000/dygn i vinst) som man så nödtorftigt kan inhysa och sätta i svartarbete eller använda till andra aktiviteter efter behov

  Detta är så vansinnigt så att använda SDs oerfarenhet som argument när etablerade partier deltagit i detta ser jag som ett utslag av sinnesförvirring. Nej du kan inte vara säker på att SD som Kapten Haddock rider ut denna storm, men du kan vara fan så säker på att de som nu styr både är ansvariga för att styra rätt in i stormen och nu inte har en aning om hur man kommer ut.

  Liked by 8 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Men de är redo att ta sig an ”utmaningen”…

   Statssvetsaren står (S)äkert vid rodret,
   ALLAh är lugna o trygga inför framtiden!

   Eller INTE!

   Gilla

 2. Aha skriver:

  Täppas och hans Ring P1 kollega Alexandra Pascalidou utgör väl de mest vardagliga och flagranta PK-ister som public service, i hård internkonkurrens, kan visa upp. De ligger på samma nivå som nyhetsuppläsarna i DDR bör ha gjort, hängivna en bisarr och förljugen värld.
  Det kvittras och ges programtid när inringaren ligger i linje med deras åsikter, vrånghet i rösten och abrupt avslutade samtal reserveras för motsatsen.

  Värst är att detta sker så ogenerat, det blir ett dagligt hån mot väldigt många lyssnare som säkert i vredesmod lämnar programmet, för att sedan återkomma med hopp att någon hinner, ges tillfälle och har förmåga att tvåla till Täppas eller Alexandra.

  Public Service ska vara opartiska, här man i åratal, demonstrativt kan man tycka, låtit två superpartiska individer vara programledare för ett folkligt program. Skäms SR!

  Liked by 8 people

  • Winette Söderkvist skriver:

   Jag delar Patriks tankar, och givetvis håller jag även med dej, AHA, om hur programledare som Fogelberg och Pascalidou agerar som programledare i Ring P1. Jag tycker att även Thomas Tengby borde nämnas – han agerar på samma sätt när inringare med invandrar-
   kritiska synpunkter ”släpps fram”. Jag misstänker också att antalet inringare med kritiska åsikter minskar avsevärt när dessa personer leder programmen, för n å g o n självbevarel-
   sedrift har säkert en hel del människor som inte delar de åsikter om invandringen som uppenbart favoriseras -å det grövsta. Jag efterlyser någon slags officiell statistik över antalet inringare varje dag, med redovisning av hur många ämnesområden inringarna avser att tala om. Gärna också statistik över hur många som har ”positiva” resp ”negativa” åsikter om invandringen.
   Speciellt Täppas är ofta direkt oförskämd, när någon inringare framför någon kritisk åsikt om asylinvandringen.
   Slutkläm: jag blir ofta så provocerad av nämnda programledare, att jag måste byta kanal!
   Min slutsats – och jag är troligen inte ensam om att tycks så – är att Täppas Fougelberg, Alexandra Pascalidou och Thomas Tengby snarast borde bytas ut!
   WinSo

   Liked by 4 people

   • Gert B. skriver:

    Emellanåt plågar jag mig igenom Ring P1, med någon av dessa tre profiler, endast i förhoppning om att någon ska tvåla till dem rejält. Någon gång lyckas det och då avrundar Täppas med ”och då får vi tacka dig” och avslutar samtalet i förtid.

    Liked by 1 person

 3. asiktenmin skriver:

  Att illröde Täppas Fogelberg tillåts sitta i statsradion och läxa upp medborgare då de inte ansluter till hans åsikter är ofattbart. Klarar inte att lyssna på karln.

  Liked by 7 people

 4. UH skriver:

  Man kan fråga sig hur politiker tar sitt ansvar, när de nu försatt landet i ett
  uppenbart kaos. Dom kommer ju bara att avgå vid nästa val – med sina sina fallskärmar.

  Liked by 1 person

 5. elfyma+ skriver:

  Täppas är en märklig man.Vad ser han när ser sig själv i spegeln ?

  Googla på ”YouTube Täppas” så hittar ni fler exempel från Täppas karriär som propagandist ”utan egna åsikter”. Vet inte om man ska skratta eller gråta åt eländet.

  Lyssnar inte längre på Ring P1 (av hälsoskäl) när Täppas och Alexandra Pascalidou är programledare.

  Liked by 2 people

  • cmmk10 skriver:

   Tror inte Täppas ser någonting. Har för mig att han är svårt synskadad, vilket kanske kan förklara varför han inte märker vad som händer i samhället?

   Mannens uppfattning kan kanske sammanfattas med hans påstående, att ”det enda problemet med invandringen är svenskarnas främlingsfientlighet” (sic!).

   Liked by 2 people

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Inringaren om behov av toalettpersonal var kanske lite ironisk,
  även om Täppas inte uppfattade det…
  Avsåg nog att det inte behövdes någon ”Raketforskarutbildning” direkt…

  Liked by 1 person

  • Winette Söderkvist skriver:

   Bäste JAN B- om det nu ändå varit så att det handlat om ironi- när inringaren framförde sitt förslag om behovet av personal på offentliga toaletter-och hur många jobb som skulle kunna skapas…
   Jag lyssnade på just detta Ring P1-program; det var en ”gammelmansröst” som framförde förslaget. Allt tydde på att inringaren menade allvar med sitt förslag. Detta samtal fick också ta upp en -enligt min bedömning- oproportionerligt stor del av programtiden…,
   WinSo

   Gilla

 7. Tritonen skriver:

  På tal om Täppas, så minns jag att han påstod att det bland invandrare finns många drivna entreprenörer. Som exempel på vad man kan syssla med, nämnde han påhittiga människor i Thailand, som erbjöd sig att mot betalning peta ut öronvax på hugade kunder. Kanske en framtidsbransch?

  Liked by 1 person

 8. Henric Ankarcrona skriver:

  Gudskelov, så har arbetsmarknadsministern Ylva Johansson svaret på alla våra frågor. Hon måste ha rätt människosyn. Enligt DN i går den 12 feb har hon uttalat att vi kommer att klara integrationen. Har vi gjort det hittills?
  Ett besök på Stockholms Tingsrätt under en timme i går får mig att tvivla. Väl mer än hälften av alla lagförda hade icke-typiskt svenska namn. Brottsrubrikerna var grovt bedrägeri (missbruk av hemtjänst i Södertälje), narkotikabrott, misshandel, olaga taxitrafik, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll mm. Har rättsväsendet verkligen korrekt människosyn?
  Henric Ankarcrona

  Liked by 3 people

 9. Hovs--hallar skriver:

  Svårt att tro att någon verkligen är så in i h–e korkad att den inbillar sig att ”nästan alla invandrare från Syrien är läkare”! Kanske han ville driva med Täppas?

  Nå, denne Täppas är bara ett exempel i högen på hur media i Sverige är TOTALT vänsterstyrda. Det är en massiv vänsterpropaganda överallt, så jag tittar nästan aldrig på SVT-producerade program. Håller mig till BBC:s vanligen mycket välgjorda faktaprogram.

  Apropå det, så oroas somliga över vad som skulle hända om SD fick egen majoritet och ensamma kunde bilda regering — detta med tanke på den obstruktion de skulle möta från vänstern.

  För det första, så kommer SD knappast att år 2018 ha SÅ starkt stöd, men kunde däremot regera tillsammans med (M) — om dessa äntligen kommer ut ur sandlådan och börjar uppträda som vuxna människor.

  Och för det andra, så gissar jag att ett sådant genombrott skulle få en effekt liknande vad som hände i Östeuropa när Berlinmuren föll 1989. Helt plötsligt rasade hela den totalitära statsapparaten samman, och folk vågade äntligen säga öppet vad de egentligen ansåg om kommunismen!

  På motsvarande sätt skulle i Sverige vänsterns synbarliga hegemoni i media plötsligt visa sig vara en illusion, som formas av några få rabiata vänsterextremisters högröstade dominans. Övriga är bara följare, folk som säger vad de förväntas säga men egentligen inte tror på det.

  Liked by 3 people

 10. BjörnS skriver:

  Har för länge sedan av hälsoskäl slutat lyssna på Täppas och Alexandra, blodtrycket brukar ju rusa i höjden. Är man konspiratoriskt lagd ligger det nära till hands att tro att SR behåller Ring P1 i indoktrineringssyfte. Om medborgarna får höra att andra medborgare ringer in och har PK-åsikter blir det lite svårare att hävda att de politiska- och medieeliterna inte företräder folkets uppfattning.

  Liked by 2 people

 11. Hortensia skriver:

  Instämmer helt i kritiken mot P1:s allra värsta programledare och förundras över varför de envisas med att fortlöpande utsätta sig för misshagliga åsikter levererade av förvånansvärt modiga och ofta mycket välunderrättade radiolyssnare. Varför byter inte både Fogelberg och Pascalidou – för allas trevnad – bara jobb?

  Angående det migrationsframkallade förmenta kompetensregnet över Europa håller jag det för troligt, att Finlands analys kan komma som en kalldusch för svenska verklighetsförnekare:

  https://meritwager.wordpress.com/2016/02/12/finland-var-femte-kan-inte-lasa-och-skriva-ens-pa-sitt-modersmal-och-engelska-talar-som-mest-cirka-10-procent-av-de-asylsokande/

  Liked by 2 people

 12. Gunhild skriver:

  Den som förfäktar en öppen migration, som Täppas tydligen gör, är också för en import av många olika värdegrunder till Sverige. Men samtidigt är endast en enda rätt värdegrund gångbar i Ring P1, den Svenska, när han själv sitter vid mikrofonen. Hur han får ihop den ekvationen övergår hela mitt förstånd – och halva Cecilias.

  Liked by 3 people

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Den mediala debatten har inte mycket respekt för logikens lagar. Att föreställa sig hur man skall kunna kombinera en öppen mångkultur med en en-dimensionell värdegrund tillhör det mera obegripliga. I detta avseende får man betrakta Sverige som alldeles unikt och mera som ett skämt. Är det måhända det moderna utbildningssystemet som börjar slå igenom? Om man känner riktigt starkt för något så kan ju detta som bekant försätta berg. Emellertid jag är lite gammaldags så jag tror faktiskt på logikens lagar som de gamla grekerna utvecklade och som hittills har varit oss till god hjälp.
  Det är som den bonde som frågade min farmorsfarfar som brukade hjälpa till i siffrornas värld för 150 år sedan: ” jag gav 19 men fick 17 hur mycket tjäna jag?”. När min farmor berättade detta för mig som 5-åring insåg att det nog vara ganska bra att kunna räkna.

  Liked by 2 people

 14. Conrad Lauritsen skriver:

  Jag har försökt att ta reda på vad som egentligen är Ring P1 programidé. Det går inte att få ett bra svar på. Man pratar om ett slags insändarprogram men jämförelsen haltar eftersom det alltid finns en programledare som både skall lyssna men också mer en gärna ger sig in i en diskussion som de flera gånger inte kompetenta att föra, ofta säger de då ”vi får hoppas att det är någon (som kan mer om detta) som kan ringa hit och ge ett svar” (på din fråga). Lösningen kan vara att man ersätter EN dåligt allmänbildad programledare med en panel av kunniga människor som tillsamman kan representerar flera kunskapsområden. För egen del stänger jag också av radion under tiden Ring P1 pågår, blir bara förbannad.

  Liked by 1 person

  • Willy Lindqvist skriver:

   Ring P1 förefaller inspirerat av amerikanska pratprogram, där lyssnare kan ringa in och tala med programledaren. De inleds inte sällan av reportage i något aktuellt ämne att diskutera kring. Men även andra frågor kan tas upp av inringaren.
   Programmen är reklamfinansierade och det ställer krav på programledaren att vara intressant och ha tillräckligt många lyssnare för att programmet ska få vara kvar.
   Hos SR finns inga sådana krav, eftersom verksamheten är finansierad genom obligatoriska avgifter.
   Det händer emellertid i samband med helger att man låter högt kvalificerade journalister, t.ex. Kjell Albin Abrahamson, leda programmet, och då kan t.o.m. Ring P1 uppnå verkshöjd.

   Gilla

 15. John Nilsson skriver:

  -”Ät upp din gröt och håll käften!”

  Det är väl ungefär så långt Täppas Fogelberg kommer i intellektuell nivå i samtalen med dem som inte tycker som han. Det är ett hån mot alla licensbetalare att han får leda Ring P1. Med honom vid rodret borde man kalla programmet Ring P! (Paternalistiskt Initiativ).

  Liked by 1 person

 16. Tahmas Nuri skriver:

  Täppas är en galjonsfigur som man inte bör ta på allvar. Att SR släpper in en sådan vettvilling i radion är bara ett prov på hur extremvänster har tagit över SR och SVT. Det mest beklämmande är att Täppas har fått hålla på år efter år med sin kommunistiska propaganda utan att Radionämnden har stoppat det.
  Vem vid sina sinnesfullabruk betalar licens för sådan dynga? Jag gör det för att jag känner mig tvingad och försöker leva ett rättskaffens liv. Hälften av Sveriges befolkning är inte socialister eller vänster men ändå matas vi med vänsterdynga dag ut och dag in. Vi är en massa av mesar som inte står upp för vad vi tror på eller våra ideal. Varför?
  Flockmentaliteten ligger in svenskens DNA. Följer du inte flocken så är du inte med i velour samhället, du är utanför, du är hatiskt, islamofobisk, högerextrem och till slut blir du kallad för nazist ingen vill bli identifierad med några av de epiteten, därför håller vi truten och biter ihop.
  Resten av befolkningen dvs de som enligt Täppas har ”en människosyn” är goda människor, människor som verkligen har ett hjärta och som är beredda på att ge upp allt för andra skall få.
  Häromdagen hade jag ett intressant samtal med en ung kvinna som tillhörde ”allt till alla” hon stod i sin militär gröna parkas med den obligatoriska palestinasjalen som kännetecken och predikade om alla människor lika värde. Jag frågade vilka som innefattas av ”lika värde” och hennes svar var alla. Jag frågade då om rasister och nazister omfattas av allas lika värde och svaret var ett mörkt nej, jag frågade om IS, talibaner, SD etc etc och svaret var ett lika mörkt nej, de omfattas inte av människors lika värde. Nu är denna palestinakramande unga tjejen inte helt representativ för alla inom ”allt till alla” men jag tror nog att så är fallet.
  Sammanfattningsvis så är människor inte lika mycket värda och jag håller med henne. Men vem avgör människors lika värde? Är det godhetsapostlarna eller vi andra som har en mer pragmatisk syn på samhället. Kontentan är att människor inte har lika värde utan de är enbart utifrån betraktaren som som avgör detta. Precis som konst… Eller.

  Liked by 2 people

 17. Fredrik Östman skriver:

  Varför anmäls inte detta program varje gång till den där granskningsnämnden? Regeln är väl ännu att radio skall vara både opartisk och saklig?

  Gilla

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Ring P1 och Täppas Fogelberg är huvudskälet till att jag inte längre äger någon radio.

  Som ansvarskännande person så sorterade jag noga bitarna till respektive sopkärl.

  Bitarna av radion alltså, för tydlighets skull.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Liked by 1 person

 19. Göran skriver:

  Ring P1 skulle bli jättetråkigt utan Täppas. Hans naiva och desperata försvar är så komiska att det är det som gör programmet när han är med.

  Det är roligt med ord som solidaritet och människovärde. Vem är det som definierar dem? Det skulle vara ytterst intressant att höra en diskussion om människovärde mellan två kannibaler.

  Liked by 1 person

 20. ahlmarianne1 skriver:

  Jag ser inget komiskt i Täppas då han inte behandlar inringade med respekt. En gång var han på barnredaktionen och passade fint. Numera kunde man önska att han utvecklats. Det som framstår som ett problem som tråkigt är att han har en agenda att sätta sig på folk i gemen som lever i den vanliga verkligheten. Han tycker att vi ska bara omfamna hur tillvaron blir osäkrare och inte bättre på något sätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.