Kommunerna kan nog tryggt vara iskalla

8-26-13_11971

Patrik Engellau

En bekant till mig är lokalpolitiker i en landsbygdskommun som råkar ha tagit emot särskilt många migranter. Kommunen hade dålig ekonomi redan innan migranterna kom på tal och vände sig därför, tillsammans med andra likställda kommuner, till staten och begärde extra resurser med den när det gäller anslagsfinansierade offentliga institutioner normala kombinationen av pockande krav och förevisade lidanden. Den som råkat ut för en aningen hotfull indisk tiggare som exponerar sina förkrympta lemmar och sina variga sår förstår ungefär hur en kommun uppför sig när den vill ha pengar av staten.

Kommunen fick pengarna och kommunpolitikerna ser numera, enligt min bekante, på migranterna på ett helt annat sätt än tidigare (till skillnad från väljarna, som är fortsatt skeptiska). Migranterna betraktas som en mycket bra affär. Statens pengar rullar in. Se, äntligen växer vi i stället för att vara en avfolkningskommun! säger de. Se hur våra tidigare så plågade allmännyttiga bostadsbolag med alla sina tomma lägenheter plötsligt går med vinst! skrockar de förtjust.

Bekantingen försöker övertyga sina kollegor i kommunens politiska församlingar att detta är som att pissa i byxorna. Staten kommer ju gradvis att dra tillbaka sina stödpengar. Snart måste kommunen överta en ökande del av finansieringen av försörjningsstödet/socialbidraget, till exempel. Men det tror inte politikerkollegorna på. Man vet inte vad som händer, säger de förtröstansfullt. Det här ska nog ordna sig.

Om jag vore kommunpolitiker skulle jag nog vara lika iskall. Banker vet att staten nästan alltid kommer in och räddar dem om de slarvat bort sina pengar. Kommuner kan vara ännu tryggare än banker. Det går inte att föreställa sig att inte staten skulle gå in om det krisar.

När staten har ett problem i form av en massa oplacerade migranter mutar den halvt eller helt motvilliga kommuner att hantera mottagandet. Därmed har den fastställt spelreglerna, nämligen att staten betalar och kommunerna levererar mot ersättning. Om det i framtiden börjar knipa på grund av migranterna vågar jag slå vad om att staten, efter det att ett gäng ilskna och lidande kommuner framställt sina krav, kommer att ta fram checkhäftet igen. Det är på något sätt underförstått att staten har huvudansvaret för migranterna.

Men låtsas, mot alla odds, att staten i framtiden skulle vägra skicka mer pengar till tiggande kommuner och därmed tvinga dem att själva lösa sina problem. Då skulle stora svårigheter drabba kommunmedlemmarna, såväl de som tjänar pengar och de som lever av bidrag. De som gav upp och ville flytta därifrån skulle upptäcka att de fick ännu sämre betalt för sina bostäder än de fruktat.

Men de kommunpolitiker som kokat ihop soppan och egentligen bär ansvaret för att ha stökat till tillvaron för sina uppdragsgivare – alltså kommunmedlemmarna – de kan rycka på axlarna och gå därifrån om uppgiften känns för tung.

Motsvarande gäller förstås rikspolitiker. När de misslyckas behöver de normalt inte ens avgå. Det räcker med att de säger sig ha varit naiva. Sedan kan de lugnt lufsa vidare mot nya fiaskon.

Politikerväldet skyddar sina medlemmar. Det är ingen tillfällighet att 1974 års regeringsform, som är politikerväldets triumferande apoteos över sig självt, avskaffade riksrätten (som i USA och flera andra demokratiska länder motsvaras av ”impeachment”) vilket var den enda särskilda bestraffning som ledande politiker kunde utsättas för efter misstag och misslyckanden i tjänsten. (Sedan tog de år 1976 bort ämbetsmannaansvaret för att deras närmaste medarbetare inte heller skulle kunna åka dit för sina försummelser.)

32 reaktioner på ”Kommunerna kan nog tryggt vara iskalla

 1. Stig Palm skriver:

  Är det kommuner i norra Sverige det handlar om är de bekanta med minusgrader en stor del av året och vet effekten av att kissa i byxorna när de är ute och inte hinner förbereda kissandet. Det känns skönt i början men sedan?
  Beskrivningen här i artikeln liknar detta? En dag ska dessa gökungar betalda av skattebetalare i andra kommuner gör rätt för sig? Hur ska detta gå till i en kommun där ingen vit svensk kan finna ett arbete? Kommunerna kommer att framstå som lyxiga fångläger betalda av andra. Hur mycket internbråk bland dessa sysslolösa ‘fångar’ kommer inte då att uppstå?

  Gillad av 1 person

 2. p2185 skriver:

  Patriks beskrivning som vanligt briljant och bygger på kunskaper förvärvade under mycket lång tid i samhällsgranskningens och -utvecklingens tjänst. Problemet är att det antagligen inte är så många av de beskrivna naiva politikerna som läser eller har förmågan/modet att ta till sig denna kunskap. De bekanta aporna, som vare sig ser eller hör kommer för min inre syn. Och de av oss strävsamma, snart allt för få, som ska generera inkomster att betala dessa oansvariga politikerpåhitt kommer att antingen gå under eller flytta.
  Jag läser detta alldeles efter att ha läst professor Karl-Olov Arnstbergs blogg om de ensamkommande barnen (Invandring och mörkläggning). Bekymren för mina barns och barnbarns framtid i Sverige och tanken att fly växer sig allt starkare. Någon verkningsfull politisk vilja att stoppa det totala förfallet som vi så aningslöst allt fortare leds in i är inte i sikte.
  ”Öppna våra hjärtan” och ”Vi har varit naiva”! Och regeringsformen ordnar reträtterna.

  Gillad av 5 people

 3. Martin A skriver:

  Finns det inga pengar så finns det inte. När finanspaniken sprider sig inom staten så lär kommunena få klara sig själva. Ser framför mig inom några år att det blir katten på råttan, staten stryper penningkranen och kommunerna stryper bidragen. Samma sak med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. En extremt oproportionerligt stor andel av deras kostnader går till invandrare. När betalningsviljan och betalningsförmågan rasar blan de som bidrar så blir det panikåtgärder. Hur kunde man ens tro stt det skulle vara praktiskt möjligt att en befolkning skulle kunna och vilja betala för snyltgäster för all framtid?

  Gillad av 11 people

  • arne f jaderfa skriver:

   Jag tror Martin har rätt och Patrik fel, jag tror att vi mycket snart helt enkelt har slut på pengar, det kommer att stå klart att båten läcker. Man kommer inte tydligt att kunna identifiera alla de hål som alla har med invandringen att göra, från assistanshjälp till polisinsatser, men hålen är så många att totaleffekten inte kan döljas, likt alla de ”enstaka” incidenter av sexuellt våld till sist mynnar ut i Kungsträdgården.

   Det intressant mad detta är att analysera vilken effekt det kommer att få när vi skär i socialhjälpen till hälften eller till en fjärdedel för de som har vant sig vid att stekta kycklingar flyger in i munnen, hur kommer de att reagera? Araber tenderar att ha lättare att gå ut på gatorna och skandera än svenskar.

   Gillad av 7 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Efter OSS SYNDAFLODEN, en adekvat beskrivning…

   De närmaste tre åren kan kommunalmännen sova gott!

   Inte vågar Regeringen låta kommunerna sitta med Svarte Petter,
   på egen bekostnad inför valet 2018,
   OM det blir något frestas man tillägga…

   Nog lär det hos de flesta partier finnas en vilja att ställa in det,
   genom att utlysa force majeure…

   Landets situation är SÅ ALLVARLIG,
   att vi inte under rådande omständigheter får ett rättvisande valresultat!!!

   Efter valet får man fortsätta stödet,
   genom att ställa GRUPP mot GRUPP av Svenska Medborgare!

   Något som MP o S bedyrade,
   att man inte kan göra!

   Vilket SD klarsynt förutsade var OUNDVIKLIGT!

   Ättestupan åter, så slipper vi betala ut pensionerna)))

   E naturlig besparing, kan man säga!!!

   Fullständigt ly(S)ande idé, sa Svetsaren)))

   Gilla

 4. arne f jaderfa skriver:

  För mig har detta ingenting med pengar att göra. Det har med kultur att göra. Inga pengar i världen får dessa människor att ändra sina värderingar. Jag vill, som Ander Borg sade om vargar i en känd jakttidning, inte ha muslimer i min närhet. Varför skall jag riskera mina barn för etablissemangets utopiska sinnesförvirring. Hela Sverige borde fokusera på att utvisa så många som man överhuvudtaget kan. Det räcker med 10 Afghaner i en liten kommun för att få risken för våldtäkt att gå upp från nära noll till en nivå där man inte låter sin dotter cykla ensam till skolan. Fan vad jag är trött på detta.

  Jag stöder vilken gruppering som helst som skyddar mina barns framtid.

  Gillad av 14 people

 5. arne f jaderfa skriver:

  Mitt tidigare inlägg kan användas för de som söker insikt i självförsvarets dynamik. De som vurmar för massinvandring och muslimer är drivna främst av hat och utopism, hat mot den existerande hegemonin, den västliga vita familjen, och en utopisk önskan om ett drömsamhälle där alla kulturer och sexuella preferenser skall blandas.

  Dessa drivkrafter är mycket svagare än självförsvaret. För att försvara sin familj så är man villig att gå i döden, man har en drivkraft långt bortom latte på söder, hipsterskägg och ryggdunkningar på twitter.

  Gillad av 3 people

 6. Stefan Eriksson skriver:

  I Patriks sista stycke i artikeln här ovan återges träffsäkert orsaker och samband som har bäddat för dagens situation.
  Makt och/eller inflytande över andra människors vardag MÅSTE innebära någon form av ansvarstagande.
  Alternativet är anarki, korruption, lögner, och allmänt förfall av rättsmedvetande.

  Den politiska aktören som försäkrar mig sin strävan av ett återinförande av ämbetsmannaansvar och ett grundlagsskydd värt namnet skall få min röst, utifall det blir val någon mer gång.

  Gillad av 5 people

 7. Hortensia skriver:

  Den nakna sanningen är, att inga pengar i världen kan ersätta den skada landsbygdskommunerna och deras urinvånare medvetet har åsamkats av korttänkta företrädare för statens fullkomligt verklighetsfrämmande folkutbytespolitik.

  Chockerande kaos drabbar små avfolkningskommuner med långvarig och långtgående avveckling av centrala samhällsfunktioner (som inte har ”märkts” så mycket med en homogen, socialt väl förankrad och normalt laglydig befolkning), när migrantströmmen sveper in.

  Människor som valt att bo kvar bland nära och kära i hembygden i en lugn, trygg och förutsägbar miljö, drabbas helt plötsligt av tidigare otänkbara olägenheter och kriminalitet med storstadsdimensioner – utan att ha tillgång till storstadens polistäthet och valfrihet i ”vård, skola och omsorg”.

  Som lök på laxen förlorar bostäderna, som även tidigare bara betingat en bråkdel av priset på motsvarande bostäder i städer med ”evig” tillväxt, ytterligare i värde – eller blir helt osäljbara när nackdelarna med att bo på orten helt plötsligt vida överstiger tidigare fördelar.

  Gillad av 6 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Hittills har ingen officiellt godkänd och förhandsgranskad publikation (gammalmedia/Lügenpresse) omnänt det uppenbara att omsorg om fastighetsvärden är den främsta drivkraften när hederliga människor motsätter sig mottagning och inkvartering av okontrollerade och privilegierade nybyggare. Kan man stämma staten på förlorat fastighetsvärde, eller är solidariteten upphävd?

   Gilla

   • arne f jaderfa skriver:

    Jag tror att om man bara tänker på fastighetsvärdet så har man överhuvudtaget inte förstått vad som är på spel.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Hmmm, bra fråga Fredrik, men förfördelade gammelsvenskar (blivande emigranter) lär nog inte prioriteras av vårt multikulti-hängivna rättssystem.

    Jag undrar om det kan vara en medveten plan, att minimera värdet på privatägda fastigheter inför den oundvikliga exproprieringen, för att husera immigranterna?

    Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Förvisso står mycket på spel Arne, men en avsevärd sänkning av värdet på den egna bostaden, torde minska manöverutrymmet för den som står i begrepp att skapa sig en ny tillvaro på en säkrare plats.

    Gillad av 1 person

 8. Gösta Johnsson skriver:

  Det är ju skattepengar som bekostar migratin och azylkaoset! Pengar från enskilda personers fickor via stat och kommuns inkassoverksamhet tillbaka till finansiering av massinvandringsjippot. En del hamnar i seriösa eller skrupelfria aktörer som har eller skaffar lokaler överallt i landet. Det allra mesta är en skatterundgång av stora mått. Blåser upp BNP siffror, men bara med innehållslös luft! Sveriges folk blir bara fattigare och fattigare.

  Gillad av 1 person

 9. Gunhild skriver:

  Lägger man ihop två av krönikorna idag, Patriks och ”Arvids”, och tänker till lite själv, så får man en tredje krönika presenterad för sig. Och läser man den, kan man omväxlande bli både rädd, arg och deprimerad. Men framförallt, förlora framtidshoppet.

  Man känner sig plötsligt som myran som försöker fly uppför det högsta grässtråt, för att undkomma en gräsbrand, som drar fram, samtidigt som vinden ökar i styrka och ligger på från fel håll.

  Några har lekt med elden. Och ingen vill kalla på brandkåren. Nu verkar ingen längre ha någon kontroll över det som sker. Ett helt samhälle är på glid ner i medeltiden, eller in i ett nytt Irak. De dystopiska framtidsutsikterna börjar gro i ens sinne. De som nyss inte ville ställa människor emot varandra, har nu gjort det med besked.

  Ungdom är inget kroniskt tillstånd, som många verkar tro. Gatubarn växer upp och blir till män. Ojämn könsfördelning får effekter. Nu starka och självsäkra människor, verksamma i arbetslivet, hamnar också någon gång bakom gnisslande rollatorer. Går med långsamma steg mot framtiden. Behöver omsorg och mjuka händer.

  Bristande yrkesutbildning och utslagning från en arbetsmarknad tar inte bort behovet av försörjning. Egenförsörjning kan då få mer dystra förtecken. Grannsamverkan idag kan komma att verka som en ren Sörgårdsidyll, jämfört med morgondagens.

  Ekonomin i dagens Malmö, kommer också att bli något eftersträvansvärt och närmast ouppnåeligt – i en framtid. Något att drömma om för hela Sverige. Något som Tino Sanandaji har siffror på.

  Nyss var öppna gränser ett mantra som de godhjärtade och upplysta spred bland de oupplysta och mindre kunniga. Missionen för en slags bättre gränslös värld, har nu tystnat.
  Likt fågelsången gjorde i Rachel Carsons ”Tyst vår” från 1962.
  Gränslöshet i sinnet, var inte densamma som fysisk gränslöshet.

  Vindarna kastar. Ett förr frodigt debattklimat har sedan länge torkat in, för att nu ge bränsle åt lågorna, i en torr undervegetation. Politikens landskap är nu helt förändrat. Bränsle för det oberäkneliga verkar nu finnas i överflöd. Och människors vardag bli aldrig mer som förr.

  Säg att jag har fel. Berätta att jag missförstått något. Säg att jag överdriver. Att solen lyser över alla. Att framtiden ser ljus ut. Bed mig gå ut och räkna småfåglarna. Att överdrifter alltid är överdrifter. Jag vill så gärna tro. Ge mig tillbaka mitt framtidshopp.

  Gillad av 5 people

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Vad jag har förstått så är det förbjudet för mig att fördatera checkar, d.v.s. betala med en lapp som jag tror kommer att ha täckning den 25:te. Statens pengalöften till kommunerna förutsätter i dagsläget att någon kommer att vara villig att låna ut pengar till staten.
  Nu påstår ju finansgenierna både i förra och nuvarande regeringar att det inte är några problem eftersom Sverige har så god ordning på sin ekonomi, med stigande BNP. Vi får låna billigt.
  Nu är jag ju tillräckligt gammal för att veta att lån skall betalas tillbaka. Med ett ”litet” räntepåslag. Detta är normalt helt OK, förutsatt att man lånar till en investering som beräknas ge en avkastning som täcker lånets kostnader och ett litet plus till mig själv också.

  Kommer Ni möjligen ihåg hur vi hade kul åt grekerna? De lånade pengar för att betala sina statliga driftskostnader. Ungefär som att Du och jag skulle gå till någon finansiär och låna pengar till maten den 15:de i månaden för att lönen inte räcker till den 25:te när vi har betalat hyra, elräkning och förra månadens snabblån.

  Det där lilla hånskrattet åt grekerna borde rimligen sätta sig litet i halsen på Svensson nu.

  För när Sverige lånar till migrationen och dess följdkostnader är det precis lika intelligent som att skaffa sig så stora kostnader att lönen inte räcker, men ändå gå på krogen på helgerna.

  Gillad av 2 people

 11. Hovs--hallar skriver:

  Tillåter mig citera Arne F Jaderfa ovan:

  ”De som vurmar för massinvandring och muslimer är drivna främst av hat och utopism, hat mot den existerande hegemonin, den västliga vita familjen, och en utopisk önskan om ett drömsamhälle där alla kulturer och sexuella preferenser skall blandas.”

  Exakt så är det. Kärnan av den ”mångkulturalistiska” religionen drivs av en extremvänster-ideologi (sedan finns det ett mer aningslöst sorts folk i periferin, som drivs av ett perverterat behov av att visa ”godhet”).

  I grunden bygger ”mångkulturalismen” på en postmarxistisk idévärld (representerad av namn som Althusser, Lacan osv. — se Scruton: ”Fools, Frauds and Firebrands; Thinkers of the New Left” – http://www.bokus.com/bok/9781408187333/fools-frauds-and-firebrands/) — där Västerlandet, med alla dess traditionella demokratiska värden, hatas och föraktas.

  Man kan dagligen se de bisarra effekterna av en sådan ideologi. Exempelvis: när våra bibliotek förvandlas till värmestugor för invandrargäng, som lever rövare samt trakasserar både besökare och personal, börjar vänstern föraktfullt tala om ”tysthetsnormen” på biblioteken — dvs. att den som vill ha ordning och reda på våra bibliotek är en patetisk, reaktionär typ! Vänsterns nya biblioteks-ordning är att invandrargängen ostört ska få hållas med sitt kaos.

  Och vänstern har förstås en poäng, då det ju numera står i grundlagen att ”invandrares kultur ska FRÄMJAS”! Och om detta leder till kaos i samhället — så mycket bättre. Tycker vänstern.

  Gillad av 1 person

 12. BjörnS skriver:

  Det är möjligt att staten kommer att skjuta till pengar men aldrig 100 procent. Resultatet kommer att bli en överföring från befintliga kommuninvånare till invandrare vilket kommer att visa sig genom neddragen eller mindre tillgänglig kommunal service.

  Att statsministern har erkänt sig och sig kollegor ”naiva” betyder inget annat än att de har förklarat sig helt olämpliga för högre politiska uppdrag (allt ovanför att koka kaffe på möten). De bör därför ta konsekvenserna och avgå till förmån för några som är mindre naiva. tyvärr är de nog så naiva att de inte begripit vad de själva sade.

  Gillad av 1 person

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Nu får du ge dig, hr Engellau! Om du envisas med att skriva inlägg som man bara kan instämma i blir debattklimatet alldeles konstifikt!

  Vilket skall förstås som beröm, förstås.

  Så hur gör vi för att få ett demokratiskt system att besluta om tvingande begränsningar och straffansvar gentemot sig självt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Carl skriver:

   Staten kommer alltid ha pengar eftersom vi har en Riksbank som kan skapa pengar ur tomma intet och låna ut till staten, dvs ”QE”. Riksbanken köper redan idag statsobligationer från staten för ett antal miljarder i månaden.

   De som betalar är de som har besparingar och tillgångar i svenska kronor när köpkraften i valutan sjunker.

   Gillad av 1 person

   • Verdandi skriver:

    Tycker du att det gäller Zimbabwes centralbank också? Bara att skapa pengar och slänga sig med QE? Naturligtvis är ekonomin mer komplicerad än så.

    Ett samhälle måste ha ett tryggt välutbildat folk som kan skapa välstånd. Skatteintäkter kommer inte in i statskassan om det inte finns viabla företag, framför allt inte i den globaliserad värld vi lever i i dag.
    Om ens 11 åriga dotter riskerar gruppvåldtäkt på väg hem från skolan eller på badet (om du nu missat dessa händelser) utan att samhället kan göra något åt det hela, och där de ansvariga inte verkar bry sig särskilt mycket om dessa horribla händelser, så funderar nog många liksom jag på att lämna landet. Det är INTE ett samhälle för moderna sekulära människor som är högt utbildade. VI är redan halvvägs ner i helvetet i detta land och jag och mina mycket högt utbildade vänner, som är kvinnor, funderar på att lämna landet. Vi kommer nog hellre stanna och slåss men det är mycket svårt i detta enormt repressiva land där all kritik mot islam eller invandringspolitiken har avfärdats med hjälp av mobbing och hot om uthängning (eller för all del med vld) och därmed risk för försörjningen.

    Ygeman och Johan Westerholm på ledarsidorna http://ledarsidorna.se/2016/01/ett-steg-mot-morkare-tider/
    uttrycker oro över hat och hot. Men inte över min situation som kvinna i första hand. Ilskan jag som vanlig högt utbildad mamma känner är enorm. Och jag är inte ensam.

    Gillad av 1 person

 14. phnordin skriver:

  Författarna konstaterar att Sverige går rakt mot avgrunden. Vore det inte lämpligt fatta beslut om ett folkligt initiativ där nuvarande författning avskaffas och ersättes med en fungerande sådan? Även att vi kräver ansvar av våra statstjänstemän.

  Gilla

  • Stefan Eriksson skriver:

   Ja.
   Låt säga att förutsättningarna anpassas till EUs medlemstaters förhållande.
   I Tyskland t.ex. är det inte lika lätt att bortse från författningen.
   EU-anpassning är ju en populär företeelse nu för tiden, varför gäller inte det Sverige när det handlar om medborgarens mänskliga rättigheter?

   Gilla

 15. Willy Lindqvist skriver:

  Det var så här Malmös ekonomi gick i botten. Kommunens bostadsbolag, MKB, hade förbyggt sig med stadsdelarna Kroksbäck och Rosengård. På 80-talet gick MKB, med rungande förlust, flertalet lägenheter stod tomma och bolaget fick årliga mångmiljonbidrag av skattemedel. Folk ville inte heller bo i dessa hyreskaserner och eftersom politikerna vägrade villabyggande flyttade skötsamma människor med goda inkomster till kranskommunerna.
  Då kom politikerna på idén att man kunde fylla Malmös tomma lägenheter med invandrare. Då fick man statsbidrag under några år. Men därefter fick skattebetalarna stå för hyreskostnader och försörjningsstöd. Och gör det fortfarande efter mer än 30 år. Men MKB går bra ekonomiskt. Fast stadens ekonomi ligger i spillror, kommunalskatten är hög och man hankar sig fram med skatteutjämningsbidrag från staten och andra kommuner. Själva anser politikerna att de tagit ett så stort ansvar. De inser inte att de varit djupt oansvariga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.