Nej, könet är inte den gemensamma nämnaren

BitteA

Bitte Assarmo

Attityden hos pojkar och män måste ändras. Det säger statsminister Stefan Löfven i ljuset av vad som skett inte bara i Köln utan även i Sverige – och inte bara under nyårsnatten utan långt dessförinnan – då mängder av flickor och kvinnor utsatts för organiserade sexuella övergrepp av horder av män.

Statsministern har en poäng, för hur gärna vi än vill förneka det så finns det fortfarande män i Sverige som har en unken kvinnosyn, och som begår övergrepp, våldtar och mördar kvinnor. Men kulturellt sett har vi trots det kommit betydligt längre än de flesta andra länder i världen. Bara det faktum att män och kvinnor är lika inför lagen är en stark indikation på jämställdhet – i många av världens länder har kvinnor en lägre ställning juridiskt sett. Decennier av jämställdhetsarbete har också gett resultat i de viktiga jämställdhetsområdena föräldraledighet och vård av barn. 1995 tog kvinnorna ut 90 procent av föräldradagarna – idag tar kvinnorna ut 75 procent och männen 25. Även vabbandet har börjat utjämnas mellan könen. Kvinnorna tar fortfarande ut merparten av vab-dagarna med idag 63 procent av dagarna jämfört med 68 procent i mitten av 1990-talet.

Att i det läget låtsas som om det som skett i Köln och i flera svenska städer under den senaste tiden enbart är en fråga om kön är med andra ord antingen oerhört naivt eller ett medvetet falsarium. Massövergreppen har utförts av män och pojkar som inte är hemmastadda i den svenska jämställdheten, och är kulturellt betingade. Det är varken rasistiskt eller stigmatiserande att vara sanningsenlig om detta eftersom det är ett sedan länge känt faktum att människor påverkas av de miljöer de fostras i. Våld föder våld, brukar vi säga, och det är mer än ett talesätt. Mycket forskning har visat att barn som växer upp i våldsamma miljöer påverkas negativt av detta. Exempelvis är det inte ovanligt att barn som utsatts för sexuella övergrepp själva begår övergrepp i vuxen ålder.

Ändå finns generellt en benägenhet att bortse från detta faktum när det gäller de massövergrepp som nu begåtts av utlandsfödda män och som, enligt vittnen, verkade mycket välplanerade. Sedan övergreppen i Köln och Kalmar – och sedan det avslöjades att polisen mörklagt de övergrepp som begicks under en festival i Kungsträdgården i Stockholm förra sommaren – har flera debattörer och politiker bedyrat att den gemensamma nämnaren är kön och ingenting annat. Som om kultur och miljö inte längre har någon inverkan på människor. Som om pojkar och män som vuxit upp i ett jämställt hem i Sverige skulle ha samma preferenser som pojkar och män som vuxit upp i länder som Afghanistan. Afghanistan där få kvinnor går i skolan längre än till årskurs fem, där våldet mot kvinnor fortsätter öka, där varje kvinna som vistas utanför hemmet riskerar trakasserier.

Att bortse från dessa faktorer innebär inte bara ett hån mot offren, utan antyder också att decennier av väl underbyggt jämställdhetsarbete varit fullkomligt meningslöst. Det är lite som att säga att ”lyssna inte på oss feminister, för vi kan inte åstadkomma någonting”.

Det innebär också en försvagad beredskap inför de kulturkrockar som kan bli resultatet av att alltfler män, som vuxit upp i länder där kvinnorna ses som andra klassens medborgare, nu kommer hit. Det faktum att det fortfarande finns mycket kvar att göra på jämställdhetsfronten i Sverige ska inte användas för att släta över den kvinnosyn som råder i många andra länder, och som syns i den typ av händelser som skedde i Kungsträdgården.

Löfven har alltså delvis rätt i att attityden hos pojkar och män måste förändras – men bara delvis. I första hand – och i detta nu – är det attityden hos pojkar och män från kulturer där kvinnor ännu inte åtnjuter mänskliga rättigheter som måste förändras. Det innebär självfallet inte att alla män som kommer från exempelvis Afghanistan har en dålig kvinnosyn. Men det innebär med största sannolikhet att en dålig kvinnosyn är vanligare bland dessa män än bland män som vuxit upp i mer jämlika samhällen.

Men denna attitydförändring kan inte ske förrän vi erkänner att det faktiskt ligger till på det viset. Först då kan vi utforma en utbildning med ett kunskapsmaterial som effektivt lär ut jämställdhet mellan könen till pojkar och män som aldrig tidigare fått ta del av detta.

46 reaktioner på ”Nej, könet är inte den gemensamma nämnaren

 1. pllay skriver:

  Som du borde veta är ALLA kulturer bättre än den svenska, om det nu finns en svensk så är den under alla omständigheter den absolut sämsta på jorden!
  Detta har vi oräkneliga vittnesmål om från prominenta och vederhäftiga ansvarsbärare i samhällets topp.
  Vi har också konsensus angående vem som bär ansvaret för kvinnors situation och levnadsbetingelser världen över, det är de vita, medelålders, heterosexuella männen som är ansvariga, i första hand de svenska i andra hand de övriga i Europa och USA.
  Om vi för ett ögonblick bortser från vårt etablissemangs dårskap och ser verkligheten så är det uppenbart att det är skillnad på olika kulturer.
  Om vi definierar demokrati och jämställdhet som goda kulturyttringar så har vi i Sverige och västlandet ett oerhört mycket bättre samhälle än de har i de muslimska länderna.
  Även om utvecklingen sedan några årtionden varit ytterligt negativ för Sveriges del i dessa avseenden bör vi fortfarande vara stolta över och tacksamma för det samhälle vi haft och i viss mån fortfarande har.

  Liked by 4 people

 2. Sture skriver:

  Att dåden utfördes av män är naturligtvis en gemensam nämnare. En annan gemensam nämnare är att dåden utfördes av ”varelser av kött och blod”. Men detta är vi inte hjälpta av. Man måste lära sig hitta den ”minsta gemensamma nämnaren” och den är muslimska unga män från Afghanistan. Men i Köln stämde inte detta, där rörde det sig om muslimska män i allmänhet, inte specifikt från Afghanistan. Inte heller på Tahrirtorget i Kairo kom de från Afghanistan utan utgjordes av egyptiska muslimska män.
  Ja, det finns svenska män med en unken kvinnosyn. Men jag tror att det finns minst lika många svenska kvinnor med en unken manssyn som sannerligen skulle behöva undervisning. Och vi kan konstatera en sak: kvinnorna med en unken manssyn är mycket mera högljudda och tar mycket mera plats i den offentliga debatten än männen med en unken kvinnosyn.

  Liked by 5 people

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Att enstaka individer föredrar att leva in en inbillad värld istället för verkligheten har alltid funnits men att ett helt folk ( med smärre avvikelser) inklusive dess tjänstemän lever i ett Cloud-Cuckoo-land är mer än anmärkningsvärt och naturligtvis ytterst oroväckande. Varför så är fallet borde studeras av landets etnologer och andra samhällsforskare. De som har fallenhet för framtidsoro borde börja se om sitt hus och inse att det finns farligare saker än landets kärnkraft eller oro för ett varmare klimat.

  Liked by 3 people

 4. Aha skriver:

  Bitte Assamo skriver att det behövs kunskapsmaterial som lär ut jämställdhet till män och pojkar som aldrig fått ta del av jämställdhet. Visst borde det vara så och det borde det väl ha varit ända från allra början, ända från 1975 när det beslöts att Sverige skulle bli mångkulturellt. Man frågar sig utsökt varför så inte har skett. Att slänga ihop en broschyr om svensk jämställdhet att lämna till nyanlända är ju en bagatell. Varför har inte feministerna krävt detta? Hur har det kunnat hamna mellan stolarna? (Om det nu är så.)

  För dom som hävdar att sexmobbningen i grupp ska ses som ett generellt mansproblem och inte ett speciellt kulturellt arabiskt mansproblem skulle det alltså innebära att svenska pojkar och män skulle få läsa att dom inte ska bilda ring kring flickor och kvinnor för att sedan ofreda (och ibland råna) dem.

  Svenska män och pojkar skulle m.a.o. uppmanas att inte göra taharrush gamea.

  Vad är det mer svenska män och pojkar bör uppmanas att inte göra? Att inte gifta bort sina döttrar och systrar? Att inte klä kvinnorna i heltäckande kläder då det symboliserar förtryck? Att inte ha flera fruar? Att inte tro att de har rätt att tvinga till sig sex?

  Liked by 6 people

 5. BjörnS skriver:

  Tack för din text, Bitte. Det är skönt att höra ett förnuftets röst.
  Inatt låg jag sömnlös i flera timmar. Skälet var att jag lyssnat på Studio Ett som Podradio. Trots att debatten har startat kring Köln, Kalmar, We are Sthlm osv och gäller ett väl specificerat övergrepp – unga män som omringar kvinnor och sedan begår övergrepp och/eller rån. Trots att det är ett relativt nytt fenomen och trots att det är välkänt från Nordafrika där det har ett speciellt namn kan kulturell bakgrund inte nämnas. Trots att Stockholmspolisens talesperson har medgett politiskt motiverad mörkning av denna fråga och polisen i Köln lagt korten på bordet kan kultur inte diskuteras. En utredare och krimeolog från Stockholmspolisen kan istället sitta och säga att så ser inte hennes vardag och forskning ut. Samma sak dagen innan fast då av en manlig fepresentant för landets enda pojkmottagning. Samma budskap i artiklar i DN och SvD (Kvällspressen läser jag inte…) Istället får jag höra:
  1. att det är män som gör detta
  2. Att alla än har ett ansvar
  3. Att jag ska se mig i spegeln och begrunda min och min sons kvinnosyn
  4. Att de flesta i den icke nämnda gruppen faktiskt sköter sig och att de kan känna sig kränkta om en viss (onämnd) grupp nämns.

  Att däremot peka ut, och därmed såra och kränka, en större grupp där andelen oskyldiga är större (under antagande stt den onämnbara gruppen faktiskt är överrepresenterad) går däremot bra. Att därigenom utsätta flickor gör ökade risker är tydligen helt OK.
  Det hela ska inte behöva vara så svårt utan är i grund och botten en ren empirisk fråga. Men sedan många år har BRÅ bestämt sig för att inte längre samla in data som skulle kunna bidra till att sprida ljus. Orsakssambanden är säkert komplicerade men de måste utredas och diskuteras. Det är inte acceptabelt att staten omöjliggör insamlande av ren fakta.

  Nu ska jag till jobbet. Troligtvis kommer jag stänga in mig på en toalett så att jag inte omringar och sextrakasserar mina kvinnliga kollegor.

  Bittra hälsningar,

  Björn

  Liked by 5 people

 6. Ingrid Clenman skriver:

  I dagens National Post (14 jan) skriver Tasha Kheiriddin om just detta ämne. Hennes artikel är mycket läsvärd och jag tror inte det finns någon feminist i Sverige som är kapabel att producera något liknande. Ni hittar den här:
  http://news.nationalpost.com/full-comment/tasha-kheiriddin-the-attacks-in-cologne-reveal-the-ugly-truth-cultural-relativism-is-harmful-to-women
  Hon börjar så här:

  “After Cologne, we can’t let the bigots steal feminism.” That was the headline in the New Statesman, above an opinion column by feminist writer Laurie Penny. “It’s a miracle!” Penny writes. “Finally, the right wing cares about rape culture! And all it took was a good excuse to bash migrants and Muslims and tell feminists they don’t know what’s good for them.… You know what has never yet prevented sexual violence? Unbridled racism.”
  After I spit out my coffee, I started to type. Because between diatribes like this and chirping-cricket silence, I’m getting a little fed up with the feminist response to the rampage of sexual assaults that took place in Cologne, Germany, on New Years Eve.

  Jag hoppas ni läser fortsättningen, Det finns faktiskt riktiga feminister kvar än en tid, fast vi är ett döende släkte.

  Gilla

 7. Erik skriver:

  Sedan är det också att omöjliggöra begreppet mångkultur om man hävdar att det inte finns olika kulturer.

  Och det vill man ju inte.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det hävdas inte att det inte finns olika kulturer; däremot hånas och bespottas den som skulle våga påstå att det finns en svensk kultur.

   Sverigehatarna är väldigt måna om att t ex samer och zigenare skall kunna leva enligt sina traditioner och sedvänjor. I Sverige skall många kulturer verka, även om ingen är just svensk.

   Liked by 2 people

 8. Jasa skriver:

  Bra skrivet, men du glömmer bort en viktig aspekt som förstärker och utlöser detta beteende: den totala avsaknaden av social kontroll. I de länderna flyktingarna kommer ifrån, bor de och växer upp inom sina klaner, sina (ofta stora) familjer och vänner. Samtliga dessa personer runt omkring vet vem du är och vem du tillhör. Alla steg du vidtar iakttas och bedöms noga i förhållande till rådande normer. Att skämma eller vanära familjens / klanens heder och ära är ett stort brott. Absolut lydnad utkrävs. Det minsta felsteg måste rättas till hårdhänt av familjens överhuvud som är allsmäktig. Det får inte upprepas, man ska veta sin plats.
  Alla dessa band och kontroll upphör att existera när de lämnar landet och sina sammanhang.
  Det är fritt fram, bara polisen kan stoppa dig och, som bekant, har de annat att göra…

  Liked by 7 people

  • janh7 skriver:

   Riktig observert! De er styrd med PISK og når pisken førsvinner er det fritt fram uten begrensning. Det er det våre naive politikere ikke maktar å førstå: Pisken MÅ fram her også!
   Resultatet er at vi mister noe av vår frihet.

   Gilla

  • Sture skriver:

   Dagens feminister har en extremt unken manssyn. Eftersom männen utgör 50% av mänskligheten innebär detta att de har en ”unken människosyn”. Ja, låt oss börja diskutera detta – i just dessa termer.

   Liked by 3 people

 9. elfyma+ skriver:

  Feminister påstår att 98% av de sexuella övergreppen utförs av män.
  Vi ska kollektivt ta på oss skulden för vad invandrade MENA-män med en annan kvinnosyn ställer till med. Inte nog med det.

  Feminister skuldbelägger svenska män för att vi inte befann oss i Kungsträdgården för att skydda småflickorna när de attackerades av skäggbarnen.

  Vad kan en ensam obeväpnad svensk man sätta mot ett stort gäng beslutsamma MENA-män ? Och vem vill riskera en kniv i ryggen och sedan bli förtalad i media ?
  http://www.friatider.se/f-r-ldrarna-arminas-m-rdades-f-r-att-han-skyddade-svensk-flicka-fr-n-invandrare

  Samma feminister är samtidigt måna om att ”inte dra alla över en kam”.
  Men omtanken gäller märkligt nog bara invandrade män. Opinion i SVT igår:
  http://www.svtplay.se/video/5837264/opinion-live/opinion-live-sasong-1-14-01-22-00?start=auto

  Konsekvens och logiskt tänkande är nog inte dessa kvinnors starkaste sida.
  Alice Teodorescu är ett lysande undantag, men hon är ganska ensam.
  Därmed inte sagt att 98% av kvinnorna har svårt med logiken.
  Vill ju inte ”dra alla över samma kam”.

  Liked by 7 people

 10. Anders skriver:

  Att som ”statsministern” påstå att övergreppen inte har med kultur att göra är ju helt absurt och borde utesluta honom från alla politiska uppdrag för resten av livet.
  Men, det vi sett i Köln och många andra städer är nog bara en försmak av vad som komma skall. Angriparna fick ju klart för sig att polisen inget kunde göra, så man har säkert fått blodad tand, och nästa gång blir det mycket värre. Och särskilt i Sverige har vi ju inget att sätta emot. Och vad händer när de här gängen beväpnar sig? Av de 160 000 som kom till Sverige förra året var 75% män, flertalet i vapenför ålder. Vi har en poliskår om 20 000 personer, varav många inte är i yttre tjänst. Militären kan också mobilisera 20 000 och hemvärnet lika många, dvs totalt 60 000. Och bara förra året kom alltså 120 000 män från MENA och Nordafrika. Ser lovande ut.

  Liked by 3 people

  • cmmk10 skriver:

   OT,

   men undrar hur många vi är: män i åldern 37-60, som har gjort värnplikten?

   Det är väl då den potentiella ”folkfronten” som skulle kunna utgöra Sveriges sista hopp, om landet riskerar att slitas sönder inifrån. Å andra sidan är väl mob-förråden tömda så det finns antagligen ingen utrustning ändå.

   Gilla

 11. Hortensia skriver:

  Sent ska syndaren, Stefan Löfvén & Co, tydligen vakna. Gott så, men hur i hela friden kunde politikerna sova sig igenom alla förkastliga importerade kulturyttringar före KKK (Köln, Kalmar och Kungsträdgården)?

  De flesta som läser detta känner alldeles säkert redan till, exempelvis, denna händelse:

  http://ttela.se/nyheter/trollhattan/1.2161932-vagrade-ta-kvinnlig-chef-i-hand

  ”När den kvinnliga arbetsledaren skulle hälsa praktikanten välkommen vägrade han att ta henne i hand. Han hänvisade till sin religiösa övertygelse som förbjuder honom att ta kvinnor i hand utan att efteråt behöva tvätta sig.”

  ”Den kvinnliga arbetsledaren meddelade då praktikanten att han, för att kunna jobba på den arbetsplatsen, måste kunna ta alla människor i hand. Möjlighet till efterföljande handtvätt finns, så det borde inte vara något problem, menade hon.
  Praktikanten kunde inte acceptera det beskedet och Diskrimineringsombudsmannen kopplades in. Men innan en anmälan hann upprättas betalade Trollhättans stad ut 30 000 kronor i skadestånd. Den kvinnliga arbetsledaren tilldelades en skriftlig varning för att ha brutit mot Trollhättans stads mångfaldsplan.”

  Svenska myndigheter i allmänhet, och den ”feministiska regeringen” i synnerhet, måste vakna upp och sluta tillåta sådana här fullkomligt huvudlösa händelseförlopp.

  Personligen förundras jag över att det faktiskt finns kulturer där individer av hankön ”förbjuds” att ta kvinnor i hand utan att tvätta av sig deras ”orenhet”, men inte tycks ha några moraliska eller hygieniska betänkligheter när det gäller att stoppa in sina fingrar i diverse kroppsöppningar, exempelvis ändtarmen, på okända kvinnor om tillfälle ges. Föreligger det inget behov av omedelbar handtvagning efter sådana handlingar?

  Förhoppningsvis väljer svenska folket bort den nuvarande ”feministiska” politiken till förmån för en mer realistisk, som tvingar nidingar från dysfunktionella kulturer, att börja ”tänka med rätt huvud”.

  Till de inkompatibla individer, som inte förmår respektera andras integritet, utan tycker sig ha religiöst, kulturellt och svenskt ”feministiskt” mångkulturellt stöd för att fortsätta antasta, kränka och förgripa sig på kvinnor, barn och män i Sverige, vill jag bara säga: FUCK OFF!

  Liked by 6 people

  • Winette Söderkvist skriver:

   Bra ”rutet” HORTENSIA!
   Fast jag är inte lika optimistisk som du, när det gäller huruvida Stefan Löfvén & Co har ”vaknat” – PÅ RIKTIGT.
   Har han inte, liksom flera högljudda feminister, och (övriga) vänstermänniskor
   åsikten att det är män i största allmänhet, som är problemet?….
   Faktaresistens är väl bara förnamnet.
   Kan också nämna, att jag är lika upprörd som du troligen är över att en muslimsk man tillerkänts skadestånd,för att han vägrat att hälsa genom att ta en kvinnlig arbetsledare i hand – vilket medförde att han inte fick jobbet….
   Hårresande dom, menar jag. I Sverige gäller svenska regler – och vill man inte anpassa sig till dessa, ja då menar jag att man inte har i vårt land att göra!!! Eller har månne diskrimineringsombudsmannen för lite att göra??
   Varför är våra ”myndigheter” så ”flata”???
   Skall vi överge allt som vårt land står för – eller vad är det som händer??
   För övrigt anser jag att vår inkompetenta -och veliga-regering bör avgå!
   /WinSo

   Liked by 4 people

   • Hortensia skriver:

    Tack WinSo, jag kanske drar förhastade slutsatser när jag förutspår att Stefan Löfvén kommer att tvingas inse fakta och uttala sig därefter inom en snar framtid?

    Han borde ha anständigheten att erkänna, att om några svenska män ska lastas för de chockerande massövergreppen på svenska flickor på svensk mark, är det han själv, Fredrik Reinfeldt och ministrarna i deras regeringar. De borde verkligen skämmas.

    Liked by 2 people

 12. UH skriver:

  Som sagt ovan, så saknar de ensam kommande barnen och männen ett socialt sammanhang, som de hade i sina ursprungsländer. De står därför utanför civilsamhällets sociala kontroll. Med den brist på arbete och bostäder, så kommer det bli ett stora problem. En fundering jag har, hur har man resonerat när man beslutat att ta emot ensamma barn som flyktingar så godtyckligt gör, utan en tanke på vilka konsekvenser det får för både samhället och barnen. Barnen, precis som alla människor, behöver tillhöra ett socialt sammanhang med gemensamma etiska värderingar,för att bli trygga och utvecklas.

  Liked by 2 people

 13. Jan Andersson skriver:

  Kanske omedvetet kommer här ändå en släng mot svenska män: de tar fortfarande bara ut 25% av de 480 föräldradagarna.

  Gilla

 14. Hovs-hallar skriver:

  Assarmo mäter ”jämställdhet” i uttaget av föräldradagar. Men i väntan på att överheten ska tvinga fram en matematiskt exakt ”jämställdhet” på den punkten kan vi ägna oss åt ett mer brännande problem — att makthavarna medvetet importerar män med en medeltida kvinnosyn!

  Det var länge sedan ”feministerna” intresserade sig för frågor som rör kvinnors vardagsliv; mer intresserade är man av att kapa åt sig MAKT genom att låta sig kvoteras in på maktpositioner, som bolagsstyrelser, i samhället.

  När samhället nu pga. makthavarnas — inklusive feministernas — vanvett är på väg att vridas tillbaka till medeltiden, försöker feministerna skapa förvirring genom att skylla muslimska mäns sextrakasserier på ”män” i allmänhet.

  Det är lika absurt som om tyska SS-soldaters övergrepp på kvinnor i ockuperade länder under 2a världskriget skulle påstås bero på ”männen” i största allmänhet!

  Feministerna, typ Schyman och Romson, har själva SKAPAT det samhälle vi nu har, genom att gå i spetsen för massimporten av muslimska män med medeltida kvinnosyn. Och sedan är de fräcka nog att försöka skylla resultatet på ”männen”!

  Skamligt och vIdrigt är det.

  Liked by 5 people

  • Hortensia skriver:

   Håller med om detta och är generellt emot all typ av kvotering. Oavsett om det gäller uppdraget som hemmavarande förälder, eller som styrelseledamot borde den person som är mest lämpad och motiverad bli den som får förtroendet att sköta arbetsuppgiften i ett jämlikt samhälle.

   Det är respektlöst mot såväl de kvinnor som valt att ta ut maximalt antal föräldradagar, som mot de kvinnor som på egna meriter har tagit sig in i någon bolagsstyrelse, eller annat ”mansdominerat” maktforum, att förutsätta att de förra är inkapabla att fatta ansvarsfulla beslut om sin egen tillvaro och att de senare bara kan tillföra något i sin egenskap av kvinna.

   Liked by 3 people

  • cmmk10 skriver:

   OT

   ”Det är lika absurt som om tyska SS-soldaters övergrepp på kvinnor i ockuperade länder under 2a världskriget skulle påstås bero på ”männen” i största allmänhet!”

   Det där var ett dåligt exempel och historiskt oriktigt påstående. Möjligt att du avser ”insatsstyrkornas” systematiska folkmord – vilket även drabbade män och barn i samma utsträckning – men Waffen-SS var inte några systematiska våldtäktsmän.

   Däremot genomförde Stalins styrkor en systematisk våldtäkt av tyska kvinnor. Dess like har nog inte skådats sedan Djingis Kahns dagar. Även afroamerikaner i USA:s armé tillskrivs mängder av våldtäkter, medan t ex britterna inte våldtog tyskorna.

   Gilla

 15. Jan W skriver:

  En reflexion som uppstår när man hör personer prata om att det bara är könet som har betydelse är följande: Det måste rimligtvis vara det biologiska könet de avser. En del brukar emellertid hävda att något biologiskt kön inte finns. Att könet endast är en social och kulturell konstruktion.

  Fast inte skulle det förvåna mig om det finns personer som både hävdar (hävdat) att kön endast är en social/kulturell konstruktion och som också hävdar att de nu aktuella övergreppen endast har med kön att göra och absolut inte har något med kultur att göra. En sjysst motsägelse i så fall. Vore intressant leta lite efter sådana exempel.

  Det finns en aspekt på händelserna i Kungsträdgården eller för den delen Köln som i stort sett verkar glömmas. Normala spärrar mot att begå övergrepp eller kränkningar mot andra människor upphävs mycket lättare i vissa situationer än andra. Om de som utsätts, exempelvis i egenskap av grupptillhörighet, anses vara värda förakt blir spärrarna mot övergrepp mindre. Rasism bidrar således till att upphäva normala spärrar mot övergrepp och kränkningar.

  Man kan således fråga sig i vilken utsträckning rasistiska förhållningssätt bland gärningsmännen är en viktig faktor bakom övergreppen. Fast det är väl omöjligt antar jag. I Sverige finns väl rasism bara bland ”svenskar”. Hade förövarna varit svenska unga män och kvinnorna från andra kulturer undrar man hur det skulle ha låtit.

  (Sign. asiktenmin var också inne på det ovan. )

  Liked by 3 people

 16. Willy Lindqvist skriver:

  Man ska vara medveten om att när flertalet politiker och medier beskriver verkligheten för folket så har de en egen agenda och den har sällan sanningen som riktmärke.

  Liked by 1 person

 17. jacobsteckelenburg skriver:

  Bitte Assarmo skrev: ”Men denna attitydförändring [hos muslimska män; JS] kan inte ske förrän vi erkänner att det faktiskt ligger till på det viset. [dvs att islam är konstitutionellt kvinnoförtryckande; JS] Först då kan vi utforma en utbildning med ett kunskapsmaterial som effektivt lär ut jämställdhet mellan könen till pojkar och män som aldrig tidigare fått ta del av detta.”

  Nej, Sverige ska absolut inte till eskalerande kostnader i pengar och nogo-zoner med inbördeskrigsliknanade scenarier ta på sig den omöjliga pefagogiska uppgiften att transformera vidskepliga, barbariska och fanatiska troende muslimer som inte genomgåttt Upplysningen och Rationaliismen – vare sig dom är nyanlända ekonomiska migranter eller uppvuxna i något förortskalifat – till anhängare av den västerländska civiliationen. Det islamska barbariet måste förintas på plats. Sverige ska inte tillåta någon som helst invandring från arabiska/muslimska/nordafrikanska länder eller från muslimska länder ö h t under dom närmaste 150 åren.

  Liked by 5 people

 18. Kristina S skriver:

  Många tänker att svenskar blir rasister om problemen kommer fram men jag håller inte med om detta. Jag tror att det bara är en föreställning som leder till att vilja styra in saker politiskt och att detta är grunden till mörkläggningen som har hänt.
  Jag tror på ett öppet och ärligt samhälle och om det blir problem så borde även invandrare då ta tag i dem om det finns bland de egna. Tyvärr så kommer det inte att hända då problemets rötter går ner i hederskulturens värderingar och därmed mycket svår att bryta för dem själva. För om du försöker så straffas du på ett eller annat sätt. Se bara på förföljelsen av invandrarkvinnor som tar upp problem inom hederskulturen.
  Det räcker inte bara med att ge människor mat och boende om de kommer till en icke patriarkalisk struktur som Sverige ändå är i så mycket större utsträckning. Det finns forskning. Sverige ligger på 4:e plats, Syrien t ex på 132 plats. Man måste se till dessa saker vid bedömning.
  Sen är det klart att svenska folket blir förbannat om de som våra gäster inte sköter sig. Därför är det bra att vara öppen med problematiken. Allt blir ännu värre om man sopar saker under mattan pga olika rädslor. Sanningen kommer alltid fram. Vill vi integrera dem så måste vi förstå vilka problemen är. Annars leder en blind en annan blind.
  Det är också så att vissa kallar människor för rasister om de tar upp problem som finns med invandringen (eller med islam). Det är så fult och manipulerande tycker jag, ett riktigt lågvattenmärke moraliskt sett. Att vara rasist är nåt helt annat än när de använder det för att trycka ner andra med hjälp av härskarteknik för att få igenom sin politiska (eller religiösa) agenda. Och dessa människor finns ofta inom media (inte islamisterna) som är den 4:e maktapparaten och som har kommit att styra politiker, poliser osv.
  Svenskar är inte rasister. De ser till människors lika värde och ömmar för de svaga. Därför är viljan att hjälpa så stor och de blir så lätta att manipulera.Så ser jag på det. Problemet har många bottnar som sagt var….

  Gilla

 19. arne f jaderfa skriver:

  Jag måste säga att jag inte tänker sätta mina barn som insats i denna utbildningsresa för folk från primitiva kulturer. Jag struntar i den personliga utvecklingen av afghaner. Staten skyddar oss inte längre, vi får göra det själva.

  Liked by 6 people

 20. Fredrik Östman skriver:

  Jag är besviken. Jag är bestört. Jag är ursinnig. Det här var den
  absolut sämsta och ondsintaste krönikan jag läst på denna annars
  oftast utmärkta blogg. Jag var tvungen att lugna ner mig ordentligt
  innan jag författade denna kommentar för att inte svordomar och
  okvädinsord skulle dominera. Kommentaren blev likväl väldigt lång,
  vilket jag ber om tillgift för. Jag har delat upp den på två delar.

  Här ondgör vi oss över den digressiva diskurs som kännetecknar media,
  akademiskt socialprat och politik i den sönderfallande staten Sverige,
  och så möts vi en dag så att säga på hemmaplan av ett klockrent
  exempel på hur denna diskurs förs. Och detta som reaktion på vidriga
  brott som staten och dess elit på eget bevåg utsatt svaga och utsatta
  medborgare för!

  Jag har till att börja med kortfattade konkreta invändningar mot sex
  påståenden i artikeln, och sedan en allmän kommentar som jag sänder
  separat, men som är avsedd som en direkt fortsättning.

  1. Det påstås oprovocerat och upprepat att svenska män är medansvariga
  för de brott och övergrepp som begåtts. Det är helt enkelt inte
  sant. Dels är det en felaktigt — och programmatiskt — vald
  kategori. Dels säger frekvensen hos attityder i en grupp ingenting om
  attityderna hos enskilda medlemmar i gruppen. Ett grundläggande
  statistiskt fel, här uppenbarligen medvetet missbrukat för i polemiskt
  syfte.

  2. Det påstås felaktigt att män och kvinnor i Sverige är lika inför
  lagen, men att detta, om det hade varit sant, inte räcker för att
  jämställdhet skall anses råda. Men i själva verket har kvinnor, och
  ibland män, idag begåvats med allehanda privilegier. Jämställdhet
  råder inte så länge det finns kvotering. När jämställdhet i lagen
  emellertid råder, då är det politiska projektet avslutat. Längre skall
  och kan lagen inte gå.

  3. Föräldraledighet och ”vård av barn” sägs vara viktiga
  jämställdhetsområden och ”uttagandet” av föräldraledighetsdagar och
  ledighet för ”vård av barn”, alltså egentligen uppassning på sjuka
  barn, påstås vara en indikator på jämställdhet. Bara att halka in på
  denna fråga är en provokation. Varför inte lika väl diskutera
  dubbdäck, energiförsörjning eller något annat helt orelaterat?
  Dessutom är det en perverterad och vänstervriden syn på jämställdhet,
  som snarare än åt jämställdhet är ägnad att lösa upp och förstöra
  familjen, den främsta uppfostrande institutionen i samhället,
  ideologernas hatobjekt. Tillåt mig att avsky ideologerna tillbaka!

  4. Det påstås eller antyds att brottslingarna, och här kommer vi för
  första gången till dem, kan urskuldas med att de vuxit upp i våldsamma
  miljöer, där de själva varit våldsoffer, så att deras egna traumata av
  detta ligger bakom deras beteendemönster. Vad är det för
  pseudomarxistiskt skitsnack! Inte har de här spolingarna omringats av
  tusentals vita kvinnor som har slitit av dem kläderna och smekt deras
  könsorgan! De har aktivt uppfostrats att bete sig på detta sätt mot
  vita kvinnor, mot fria kvinnor, mot lössläppta kvinnor, mot kvinnor
  som roar sig och njuter av livet! Och detta har vi vetat innan vi
  släpade hit dem! De skall inte urskuldas, bestraffas. Personer av
  detta slag skall avvisas, utvisas eller interneras, och detta prima
  facie.

  5. Det hävdas att det är ett hån mot offren att, såsom enligt punkt 1
  ovan görs i artikeln själv, bortse från gärningsmännens kultur och
  etnicitet, och att det skulle vara problematiskt för feministers
  trovärdighet. De som hånas i denna krönika är emellertid i första hand
  alla de som råkar dela sexuell tillhörighet med gärningsmännen. Pojkar
  och män som utsatts för gängmisshandel på liknande sätt hånas
  dubbelt. Ren sexism och kvinnochauvinism!

  6. Ett förslag görs att en utbildning skall utformas med ett
  kunskapsmaterial som effektivt lär ut jämställdhet. Detta är ändå
  botten! Skall vi säga ”vi har varit naiva” sedan, när det inte har
  hjälpt? Varför skall vi som inte haft våra fingrar med i spelet
  ”utbildas”? Varför skall inte flickor och kvinnor, som inte heller var
  inblandade, omfattas av denna omsorg? Vi har ju vår oskuld gemensam!
  Varför skall över huvud taget lallande fånar som kan komma med
  idiotiska förslag av detta nedriga slag utbilda oss som vet, kan och
  förstår så mycket bättre?

  Liked by 2 people

 21. Fredrik Östman skriver:

  Vissa av punkterna i min föregående kommentar behandlar ultimativa —
  indirekta, djupliggande — orsaker till våld mellan människor om än på
  ett ofullständigt, ofokuserat och vilseledande sätt — det skulle föra
  för långt att gå in på de äkta ultimativa orsaker som kan identifieras
  — andra talar helt förbi brotten och förefaller i stället vara ägnade
  att genom guilt by association förflytta skulden från gärningsmännen
  till oskyldiga personer — jag är, noterar jag förvånat och inte så
  lite stött, en av dem — helt utan varje anknytning till dessa; vissa
  tycks rent av föra fram politiska önskemål i helt orelaterade
  frågor. Det som helt lyser med sin frånvaro i krönikan är kritik eller
  ens omnämnande av den proximativa — direkta — orsaken till att dessa
  människor befann sig på de platser där de kunde och bereddes möjlighet
  att utföra sina vidriga dåd.

  DETTA ÄR DEN BRÄNNANDE POLITISKA FRÅGAN.

  Vi har en situation där vi, helt oprovocerat och i direkt strid med de
  lagar vi under lång tid byggt upp uttryckligen för att skydda oss mot
  just sådan här på inget sätt nyskapande, oväntad eller obekant
  brottslighet och utländsk maktutövning, aktivt, till stor del genom
  statligt utförd eller sponsrad trafficking och människosmuggling i
  industriell skala, har placerat potentiella brottslingar just i en
  sådan situation, just på en sådan plats, just med sådana drivfjädrar
  och uppmuntringar, som ofelbart måste leda till att de i enlighet med
  sitt ethos i stora skaror samarbetar om att överfalla oskyddade,
  utelämnade, oskyldiga och inte minst inhemska flickor och kvinnor, att
  knuffa dem, brotta ner dem på marken, slita av dem deras underkläder,
  klämma på deras bröst och sticka in fingrar och händer i deras munnar,
  i deras ändtarmar och i deras slidor. Pojkar och män har utsatts för
  liknande övergrepp, där sparkar och slag ersatt det sexuella
  våldet. Detta låter vi, varmed här avses politiker, myndigheter,
  journalister och opinionsbildare, pågå i åratal och ser dessutom till
  att myndigheter och media säkerställer för det första att offren inte
  får något som helst skydd mot övergreppen, för det andra att ännu fler
  våldsverkare placeras i liknande situationer, för det tredje att
  allmänheten inte ens antydningsvis infomeras om saken.

  Vi har en situation där en femtonårig invandrad yngling — en
  representant för det vidriga, unkna manliga könet! — på nyåret
  knivmördas i en svensk skola för att han haft den dåliga smaken att
  gripa in och försvara en av de statligt icke erkända kvinnliga offren
  för just det slags våld vi här diskuterar gentemot en av de statligt
  uppmuntrade brottslingarna. Den rasistiska knivmördaren var ingen
  mindre än den förhindrade gärningmannen till det rasistisk-sexuella
  övergreppet, statens politiska kommissarie. ”Stefan Löfven bjöd in
  mig. Jag får göra vad fan jag vill.”

  Och vad är Bitte Assarmos kommentar till det hela? Jo, att det finns
  män i Sverige som inte helt uppfyller de extremaste akademiska
  feministchauvinisternas alla skrivbordskriterier på total och
  fullständig underkastelse!

  Nej, Bitte Assarmo. Könet är inte den gemensamma nämnaren. Vet hut!

  Liked by 2 people

 22. Nicky skriver:

  Bitte, tack för dina insiktsfulla ord. Dessvärre tror jag dock inte att ”utbildning med ett kunskapsmaterial” räcker. Det en människa fått inpräntat, i både ord och handling sedan barnsben sitter oerhört hårt. Man behöver bara göra det omvända tankeexperimentet: skulle en svensk, jämställd man, som, säg i yrket ska arbeta i ett muslimskt land, och där får ett utbildningsmaterial i hur han bör, på muslimers vis, se på kvinnan – skulle han ändra sin kvinnosyn ens ett uns efter det? Jag tillåter mig att tvivla. Jag gissar att den svenske mannen artigt skulle läsa, men skaka på huvudet.

  Varför skulle en (konservativ) muslimsk man, likaså övertygad om sin kulturs förräfflighet, göra något annat med ett utbildningsmaterial om svenska kvinnor?

  ”Människor är kulturbärare” sa någon nyssens. Visst är det så, och ”kultur” är en intrikat väv av värderingar, uppfattningar, vanor, traditioner, etc, som det ska till något alldeles omvälvande för att ändra på. Att fly från ett krig, eller dåliga framtidsutsikter räcker inte. Dessa orsaker framkallar sällan något ifrågasättande av den egna kulturen, eller de egna ”sanningarna”. Detta gäller för Afghaner, somalier, irakier, syrier. Alltså de länder varifrån flest migranter har kommit senaste 10 åren. Ett kraftigt omslag i styre däremot, är något annat. Se på de iranier som hade levt väst-inspirerat under Shahen, men som sedan flydde (under 80-90-talet) den extrema omsvägningen till medeltida synsätt och leverne som ayatollorna representerade. Dessa iranska flyktingar flydde konservativ islam, och har därför utan större svårighet integrerats, eller assimilerats skulle jag vilja säga, i Sverige.

  Det finns också en annan möjlighet. Sverige borde verka för det mer logiska: att asylrätten enbart kan gälla inom varje kontinent/världsdel. Detta för att underlätta integration; kulturer som ligger närmare varandra, liksom värderingar och traditioner, mer närliggande utveckling, etc. Alla viktiga delar av fungerande integration som inte är påtvingad.

  Liked by 2 people

 23. Janeric skriver:

  Läs Per Bauhns artikel med rubriken ”Kvinnor som lovliga byten” i SVD idag (15/1) så får ni en stor del av förklaringen till varför vi har minst 100 år av jobb framför oss för att eventuellt komma till rätta med ”Stamkulturer” som inte passar i en modern rättsstat.

  Liked by 3 people

 24. Stefan skriver:

  Man kan spetsa till det med att kvinnorna uppfostrat sina barn till att bli sexualförbrytare och kvinnomisshandlare.! Man (de) säger ju att männen inte tar ansvar för hem och barn. Vem gör det då. ? Jo kvinnorna.

  Gilla

 25. rickarddahlin skriver:

  Att detta inte är en självklarhet för majoriteten av befolkningen är för mig ett mysterium. Förmodligen har debattörerna som hävdar att ”även vita män begår våldtäkter” en ytterst liten kontakt med människor från andra kulturer.

  Gilla

 26. Andreas Johansson skriver:

  Intressant glidning mellan rubrikens ”könet är inte den gemensamma nämnaren” och textens inte enbart kön. Tja, om syftet var att få folk att klicka så lyckades det i mitt fall, men det höjer inte min respekt för författaren.

  Liked by 1 person

 27. Hortensia skriver:

  Det förefaller troligt att ”hypermaskulina” individer från barnäktenskapskulturer, inte nödvändigtvis har samma inställning till pedofili som svenska myndigheter tidigare har haft – och svenska folket i stor utsträckning fortfarande har.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6347194

  ”Under hösten har det i dessa kommuner rört sig om runt 70 gifta barn men statistiken är inte fullständig så antagligen handlar det om ännu fler. De flesta är flickor mellan 15 och 17 år men Ekot har också fått berättelser om 13 och 14 åringar och om enstaka pojkar.”

  ”Fem av de sex kommuner som Ekot har varit i kontakt med uppger att barn som fyllt 15 år och vill leva ihop med den som de är gifta med ofta får det trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag.”

  Fullkomligt vämjeligt. Trots att den eminenta Merit Wager avslöjade vansinnet för länge sedan, vill jag helst inte tro att det är sant, att svenska myndigheter, av för mig obegripliga skäl, agerar så eftergivet mot nyanländ brottslighet.

  https://meritwager.wordpress.com/2015/12/01/arbetsformedlare-y-i-hans-handlingar-stod-en-flicka-fodd-2001-12-01-uppsatt-som-maka-hon-fyllde-alltsa-14-ar-just-idag/

  https://meritwager.wordpress.com/2015/12/13/arbetsformedlare-y-berattar-vidare-sedan-finns-det-ju-en-make-till-ocksa-namligen-till-den-da-15-ariga-storasystern/

  Varför, varför hamnar inte nyanlända sexualbrottslingar i fängelse för dokumenterade övergrepp? Skulle verkligen en ”svensk vit man” ha fått hållas med att göra ett flickebarn med barn – och undgått påföljd – om han uppgav att hon är hans fru?!

  Gilla

  • Willy Lindqvist skriver:

   Det börjar bli dags för lagstiftarna att i svensk lag slå fast i vilka fall och för vem svensk lag inte ska tillämpas i Sverige.

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Vi är helt överens, Willy Lindqvist!

    Det uppstår ju en absurd diskrepans när det svenska rättsväsendet lyckas agera kraftfullt mot sexuella övergrepp utförda på barn i exempelvis Thailand, men inte mot sexuella övergrepp – definieras inte samlag med barn under 15 år som våldtäkt? – som bevisligen har skett i Sverige och lett till graviditet hos en ”fru” i 12-13 årsåldern!

    Är inte tvångsbortgifta ”nyanlända” flickebarn födda i MENA-länder värda lika mycket som asiatiska tvångsprostituerade pojkar och flickor i sina hemländer inför svenska Fru Justitias syn, eller har hon förblindats av mångkulturella grön-laser-skyttar?

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.