Gästskribent Ronie Berggren: Kristna sionister är Israels bästa vänner

logo­DGSNär en kompis till mig anlände till Sverige i mitten av 1990-talet, gick han precis som så många andra invandrare med i socialdemokraterna. På en partifest i Södertälje träffade han ett syskonbarn till riksdagens dåvarande talman Birgitta Dahl, som vid åsynen av min väns utländska utseende trodde att min vän var fientligt inställd mot Israel, och då utbrast:

– Vi ska sätta dit israelerna!

Vad personen inte visste var att min kompis ifråga var en kristen arab som älskade Israel; ett land som i motsats till resten av Mellanöstern faktiskt skyddar kristnas rättigheter.

Hösten 2011 samtalade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i förtroende med USAs president Barack Obama. De talade om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Sarkozy sa:

– Jag står inte ut med honom. Han är en lögnare.

Obama sa:

– Är du trött på honom? Tänk på mig! Jag måste hantera honom varje dag.

Vad de inte visste var att en mikrofon i närheten var påslagen och samtalet blev givetvis världsnyheter.

Israel är ett land med få riktiga vänner. Europa stöder judarnas grundläggande rätt till en egen nation men betraktar idag Israel välvilligt eller illvilligt beroende på vilka europeiska partier eller partikonstellationer som regerar.

När Göran Persson var ledare för socialdemokraterna vårdade han vänskapen med Israel och bekämpade antisemitism. Idag är det socialdemokraternas israelkritiska falang som styr partiet vilket visade sig när Stefan Löfvens regering erkände en palestinsk statsbildning trots att det palestinska ledarskapet inte erkänner den israeliska staten.

I USA stödde både republikaner och demokrater länge Israel. Det var den demokratiske presidenten Harry Truman som 1948 erkände Israel och sa att rättvisa måste stå över strategiska intressen. När kritiska röster höjdes avfärdade han invändningarna med att han hade få araber i sin valkrets.

Så är inte längre fallet.

Idag utgörs demokraternas starkaste falang av den israelkritiska progressiva vänstern och israelkritiska invandrargrupper från Mellanöstern som tryckt undan partiets historiskt pro-israeliska judiska och kristna falanger.

Israel är dock inte helt övergivet. I vår tid består Israels mest trofasta vänner av kristna sionister, alltså kristna som med bibeln, judarnas historia och politiska argument som grund, stöder den judiska statsbildningen.

I USA finns dessa numera främst inom det republikanska partiet, där de utgör en av partiets grundpelare. Och varje republikansk presidentkandidat med självaktning gör minst en politisk pilgrimsfärd till Israel. Bland republikanerna är stödet för Israel därför fortsatt solitt.

Denna framväxta skillnad partierna emellan innebär att USAs förhållande till Israel idag beror på vilket parti som styr: Republikanen George W. Bush var en av USA:s mest Israelvänliga presidenter någonsin, medan demokraten Barack Obama är en av USAs mest Israelkritiska presidenter.

Kristen sionism finns emellertid också i Sverige.

I april år 2000 besökte Benjamin Netanyahu den kristna församlingen Livets Ord i Uppsala. Jag var där och lyssnade på ett tal där Netanyahu förklarade att vänskapen mellan judar och kristna hade djupa rötter, och att den judiska sionism som uppstått i slutet av 1800-talet hade föregåtts av ett helt århundrade av kristen sionism.

Den kristna sionismen började bland protestanter som utifrån sin bibelläsning tog avstånd från kyrkornas traditionella ersättningsteologi, där katolska och lutherska teologer menat att deras kyrka tagit över judarnas roll som ”Guds folk”. De kristna sionisterna motsatte sig antisemitism och blev starka förespråkare av en judisk stat.

I Sverige fick den kristna sionismen under 1900-talets början stort inflytande bland pingströrelsen och andra frikyrkliga rörelser. Men den kristna sionismen är bredare än så, och sedan dess har även katolska kyrkan utvecklat starka band till Israel och betonar att dess teologi bara är en fortsättning på judendomen. Borta är anklagelserna mot judar som ”Kristusmördare”.

Idag anordnas kristna resor till Israel från hela världen med protestantiska grupper från Nigeria, Sydkorea och USA. Därtill många katolska pilgrimsresor. Även många kristna som bor i Mellanöstern stöder Israel.

Jag har just återvänt från en svensk kristen Israelresa där vi varvade besök på bibliska platser med bad och mingel. En resa där vänskapsbanden till Israel, som också är kristendomens vagga, stärktes. Knivdåd och terror märktes ej av och Israel upplevdes mycket tryggare än många svenska storstäder.

Denna kristna vänskap är inte kritiklös eller blind, vare sig för palestinskt lidande eller för de många problem som existerar inom det israeliska samhället. Däremot är den lojal på ett sätt statsmakters vänskap, vars åsikter skiftar i takt med dess regeringar, inte är.

Innan vi lämnade landet fick vi var och en ett personligt tackbrev från det israeliska turistdepartementet för vår vänskap och för att vi ville besöka Israel vid i en så kritisk tidpunkt.

Den judiska staten söker nämligen vänner och i vår tid finns de varmaste Israelvännerna bland kristna sionister.

Och i en tid när kristna i Mellanöstern förföljs överallt förutom i Israel är det av högsta vikt att fler kristna står upp mot alla dem som vill ”sätta dit israelerna”, och ger Israel det stöd landet behöver för att orka fortsätta vara det demokratiska och pluralistiska ljus i Mellanöstern som det faktiskt är.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.

12 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Kristna sionister är Israels bästa vänner

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Alla nationer och kulturer har sina svaga och starka sidor men när det gäller judendomen och staten Israel kan man bara notera de oerhörda bidrag som denna kultur givit till vetenskapen och de västerländska värdena. Den närmast destruktiva anti-intellektualism som finns hos den svenska vänstern är svårbegriplig och om den inte är avsiktlig så måste den baseras på en fundamental okunnighet. Eftersom jag ändå är en människa med en positiv livssyn tror jag på det senaste alternativet med hopp om att inte vara naiv.

  Gillad av 1 person

 2. Sten skriver:

  Kan ett folk som förnekar Jesus som Messias vara fortsatt utvalda av Gud? Svaret är naturligtvis nej. Antisemistism är en pest men dagens rasistiska Israel visar att det är ett land som behöver ta till sig och följa det nya testamentet. Så som Gud alltid velat.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  Judarna är det enda folk som dagligen hotas av utrotning bara på grund av sin ras, nation, religion, beteckning eller vad man nu vill, kan eller får kalla det. Det är varje människas absoluta plikt att medverka till att denna utrotning inte kommer till stånd.

  Gillad av 2 personer

  • Erik skriver:

   Jag skulle säga tvärtom faktiskt, judar är det minst utrotningshotade folket i hela världen eftersom de inte är beroende av en enskild plats. Vi svenskar är oerhört mycket sårbarare.

   Gilla

 4. Lennart Göranson skriver:

  Inte så förvånande att bibeltroende kristna och judar kan samsas. Men man kan fråga sig varför man inte också inkluderar den tredje av de abrahamitiska religionerna, rötterna är ju trots allt gemensamma.

  Mer förvånande är varför så många känner ett behov av att antingen stödja den ena eller den andra parten i Israel-Palestinakonflikten. Sternligans terrordåd, Västbanksbosättningarna, målet att utplåna Israel från jordens yta och stödet till det fascistoida Hamas borde vara tillräckliga skäl för att ta lika mycket avstånd från båda parter.

  Gilla

  • Sts skriver:

   Var god redogör för den gemensamma roten; hur ser den ut ur filosofisk och teologisk och synvinkel; ur djupt går roten (eller möjligen rötterna) – och framför allt; hur bestämmande är roten för själva ‘stammen och kronan, för grenar och bladverk’ – om jag nu får lov att använda Din poetiska rot-liknelse vars innebörd ju måste vara, att de tre religionerna eller ‘synsätten’ har samma ‘näringskälla’ och följaktligen borde ‘växa’ och utvecklas likartat, eller hur? Jag ser gärna ett svar på de frågor Du – direkt och indirekt – ställer i Din kommentar men misstänker, att Din poetiska ‘metafor’ tagit kommandot över och fått ersätta vad vi andra har anledning att efterlysa, nämligen kunskap och logik som särskilt viktiga element när vi behandlar svåra (och intressanta) frågor. Mvh/sts

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    För att inte fördjupa mig i en teologisk diskussion vill jag hänvisa till att begreppet abrahamitiska religioner är en etablerad beteckning på kristendom, judendom och islam, plus några andra. Det finns en ganska utförlig redogörelse på wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Abrahamitiska_religioner). Det jag själv tar fasta på är berättelsen om hur Abraham var villig att offra sin son på Guds befallning (som visade sig inte vara allvarligt menad utan bara ett test), dvs. den blinda lydnaden mot Gud hade företräde framför varje annan hänsyn inklusive det egna förståndet. Det är vad jag skulle beteckna som en gemensam rot. Sedan finns en rad andra gemensamma drag som monoteism, profeter, själen, uppenbarelser, en helig skrift m.m.

    Gilla

 5. Tahmas Nuri skriver:

  Jag är en kristen sionist sedan många år tillbaka och det bygger på tre kriterier.
  1. Jesus föddes som jude och dog som jude.
  2. EN tvåstatslösning är en befängd teori som skall bekämpas, då man inte kan ha en stat som granne vars enda syfte är utplåning av den andre.
  3. Världen behöver en stor judisk stat som inkluderar Sinai, södra Libanon, Golan, Västbanken och Gaza.
  Det finns ingen biblisk eller historisk plats för en arabisk stat inom Israels gränser. En tvåstatslösning är ett påhitt som PLO använde i sina stadgar 1974.
  Påståendet att Israel är en rasistisk stat, som kommenterat, är löjeväckande. Läs på från början och följ tråden när det gäller judar och uppkomsten av staten Israel. Läs Hamas stadgar och PLO:s stadgar. Det är väldigt lätt för en ignorant människa att ta på sig en Palestina sjal och börja skandera, men det krävs en intelligent människa att avgöra skillnaden mellan lögn och verklighet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.