Gästskribent Hans Kindstrand: Ansvar – ett relativt, kanske dekonstruerat, möjligen irrelevant begrepp

logo­DGSJag har under mitt yrkesliv suttit med i domstolar och domstolsliknande inrättningar, som haft till uppgift att utkräva ansvar av individer vars beteende inte kan accepteras. Det började i mitten av 1970-talet när jag satt ting. En sak som upprörde mig då var att ansvar utkrävdes också av personer som agerat efter bästa förmåga, men som på ett eller annat sätt misslyckats. Det kunde till exempel gälla ansvar för ”vårdslöshet i trafik”. Någon hade hamnat i en trafiksituation som denne någon inte behärskade. En olycka inträffade och den ”ansvarige”, dömdes därefter regelmässigt till ansvar för ”vårdslöshet i trafik”, just för att den ”ansvarige” inte behärskat situationen.

Jag skulle kunna ge andra exempel men ”vårdslöshet i trafik” är så illustrativt. Ett mål som jag minns extra tydligt handlade om en ung kvinna som hamnade i en snöstorm med blixthalka och egen avåkning som följd. En medtrafikant vittnade om att han kört bakom den unga kvinnan, och irriterats av att hon kört så långsamt. Hennes avåkning – vars enda konsekvens fått till följd att hennes egen bil blivit till skrot – medförde att hon fälldes till ansvar för ”vårdslöshet i trafik”.

Det här har tidigare varit centralmaktens uppfattning om ansvar och ansvarsutkrävande. Något obehagligt hade hänt. Någon hade ansvar för händelsen. Av denne någon måste utkrävas ansvar.

Uppenbart är att centralmaktens inställning till ansvar har förändrats.

Det finns en bestämmelse i svensk strafflagstiftning (Brottsbalken 9 kap), som handlar om bedrägeri. Bestämmelsens grundregel lyder som följer:

Den som medelst vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningsmannen och skada för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är, dömes för bedrägeri till fängelse i högst två år.

Det finns idag unga män som kommer till Sverige och sanningslöst utger sig för att vara under 18 år, trots att det efter en senare enkel kontroll visat att en del har såväl hustru(r) som barn. (Rekvisiten vilseledande, skada, vinning är i uppenbara fall inte svåra att styrka. För det fall åklagarmyndigheterna skulle ha svårt att förstå hur bevisningen ska gå till kan jag åta mig att hålla kurs i ämnet.)

Den fråga som inställer sig är: Varför är dessa misstänkta bedragare ansvarsbefriade? Min tro är att den som reser frågan kommer att få ett obehagligt epitet – rasist, främlingsfientlig, fascist. Min uppfattning är emellertid också att i Sverige gäller svensk lag. Om det gör mig till fascist – må så vara. Det säger mer om den som sätter etiketten än om mig.

Om den som i en snöstorm och blixthalka kör av vägen, och där den enda skadan består i att vederbörandes bil förvandlas till skrot, skall dömas till ansvar för ”vårdslöshet i trafik”, måste man ställa frågan varför ingen av dom unga män som kommer till Sverige och sanningslöst, mot bättre vetande, påstår sig vara under 18 år, inte ställs till ansvar för bedrägeri.

Den som sysslar med praktisk juridik får en omöjlig uppgift, om rättsvårdande myndigheter anser ”att man inte kan stirra sig blind på svensk lagstiftning”.

Hans Kindstrand är advokat och har arbetat på advokatbyrå sedan 1982. Tidigare var han delägare i två större advokatbyråer i Stockholm. Sedan 1998 driver han en egen advokatbyrå med kontor i Norrköping. Han har uteslutande sysslat med civilrätt.

26 reaktioner på ”Gästskribent Hans Kindstrand: Ansvar – ett relativt, kanske dekonstruerat, möjligen irrelevant begrepp

 1. Ipse Cogita! skriver:

  Jag tror det börjar i toppen. Om våra högsta politiker ägnar sig åt att komma överens för att få lugn och ro (likt DÖ) och alla är överens om att detta är okey så blir det lätt ringar på vattnet. DÖ dog visserligen men nu verkar M vilja skapa något nytt och liknande. Spelreglerna ändras efter hand som det passar maktens folk och överkörningen är ett faktum.

  När man manipulerar i toppen så blir det fritt fram att göra lite som man tycker och vill på alla nivåer. De senaste dagarnas debatt här på DGS visar att det mesta urholkas på område efter område dessutom väldigt godtyckligt. Vissa tjänstemän verkar också köra egna race och uppför sig som politiska beslutsfattare.

  Farligt är bara förnamnet.

  Det som hela vårt samhälle bygger på, som gjort det så framgångsrikt är tillit. När tilliten försvagas eller försvinner då börjar resan mot ett djupt elände.

  Personligen tror jag följande gäller: You’ve seen nothing yet!

  Men jag är väl en dysterkvist.

  Gillad av 1 person

 2. Sture skriver:

  Strålande artikel, som samtidigt belyser att det är på de alternativa sajterna man hittar de intelligenta skribenterna. Gammelmedia kan idag praktiskt taget bara erbjuda framkrystat nonsens av journalister, som inte behärskar något ämne (med några få undantag).

  Gillad av 1 person

 3. Hans G Eriksson skriver:

  Under Joseph McCarthy-eran de inledande åren av 1950-talet räckte det med att bli stämplad som kommunist för att åka ur senaten, redaktionen, artistkollegiet…

  I Turkiet idag fängslas officeren, redaktionschefen, kurden… med en intelligent regisserad gärningsbeskrivning gällande terrorism.

  Sveriges statsminister vill skicka tillbaka ”uppemot 54 000 asylsökande” – som ledare för, enligt hans språkbruk, stormakten Sverige. När den starkast växande politiska jokern talar om att hejda invandringen handlar det uteslutande om rasism.

  Gilla

 4. Lars Lind skriver:

  Mycket bra inlägg ! Jag har också funderat på hur det kan vara möjligt att alla låtsas att unga män i vapenför ålder är barn ??
  Vi andra avkrävs ständigt uppgifter , att kunna verifiera , man kan inte ens sätta in pengar på sitt eget konto utan ID kort samt kunna redogöra var man fått pengarna ifrån.
  Tänk om alla Finska unga män betett sig på samma sätt när Sovjet anföll Finland .

  Gillad av 1 person

 5. BjörnS skriver:

  Intressant artikel. Utan att veta tror jag att ”vinning” inte behöver i termer av rent mätbar ekonomisk vinning utan bör kunna tolkas bredare.

  Vilseledda: väljarkåren, Sveriges befolkning.
  Vilseledning: ej klargjort de ekonomiska och samhälleliga konsekvenserna av dagens asylsystem. Snarare tycks vi informationen varit vilseledande.
  Gärning: undlåtenhet av vidta nöd väldiga åtgärder.
  Gärningsman: denna och föregående regering.
  Vinning: (a) status, främst i egna ögon, av att företräda humanitär stormakt, (b) öka chanserna för att behålla jobbet eller skapa andra karriärvägar genom att skönmåla egna prestationer. (c) undvika negativ publicitet.

  Gilla

 6. svelar3904 skriver:

  Om begreppet ”ansvar” vore tydligt och centralt i det politiska och ekonomiska livet skulle vi medelsvenssöner leva lite tryggare. Men ingen hade ju ansvar för t.ex. finanskrisen 2008.

  Gilla

 7. lensof skriver:

  Svenskarna i allmänhet är väldigt konflikträdda vilket gäller även dem på hög nivå. Kanske har det också ökat, kanske har vår långa fredstid inte heller uppmuntrat till personligt mod.
  Vilket gör att vi varken har något öppet medvetet ledarskap eller ansvarsfull styrning.
  Konflikträdslan leder också gärna till dubbelmoral och verklighetsflykt. Allt detta kan få verkligt otrevliga konsekvenser. Inte minst tendensen att angripa och döma dem man vågar sig på, det vill säga dom som av olika skäl inte kan eller vill försvara sig, medan man ser bort när ett ingrepp kan bli hotande eller ge obehag. Logiken i beslut och handlingar försvinner när man är känslostyrd. Även professionaliteten.
  Fast inte vill man kalla det för feghet eller rädsla (det vore ju att vara modig på ett annat plan) utan gör om det till ord som humanitet och godhet. Begrepp som inte kan angripas. I vårt land blir det därför inte bara möjligt för de unga männen att ljuga, man uppmuntrar till det.

  Gilla

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Bra skrivet.
  En spännande fråga med ett komplicerat, möjligt svar från mig är:
  Varför lämnar unga, friska, starka män sina hemländer när man tycker att de borde stanna å kämpa för fred, frihet o demokratins införande?
  Om man accepterar min enkla definition av åldrar: Barn är runt 8, tonåringar är ungdomar, från 17 är man ung man, ung kvinna. Alright.
  Gunnar Heinsohn identifierar MENA-länderna – som nu faller ihop som korthus – som överbelastade med unga män (15-29 år) uppgående till 30% eller mer av populationens alla män.
  En sådan åldersstruktur i icke svältdrabbade populationer kommer obönhörligen att leda till inbördeskrig där enda syftet är utrotning av tillräckligt många män.
  Man kan tycka att i patriarkala kulturer detta revirtänkande särskilt enkelt tänder herre-på-täppan spelet men antagligen är den patriarkala klan- o stamkulturen i själva verket den stora anledningen till att kvinnorna bara har barntillverkande-funktionen att ägna sig åt och därmed överproducerar vilket leder till exploderande samhällen o imploderande kulturer.
  Med detta sagt kan vi fråga oss om inte skyddsbehovet exponentiellt ökar för våra mottagarländers egna folk och länder samtidigt som de skydsbehövandes behov tillfredsställs?
  LEE

  Gillad av 1 person

  • Bella skriver:

   Håller med! Politikerna uttrycker sig ständigt att flyktingarna flyr från förtryck. Men många av de som flyr utgör istället förtrycket, vilket det sällan pratas om.

   Gillad av 1 person

 9. Aha skriver:

  De unga ensamkommande barnen som är yngre män är en praktskandal utan dess like, kostar väl så där 10 – 20 miljarder per år.
  Oviljan att rätta till detta är en ännu större skandal. Andra länder ålderstestar, men icke sa Nicke om Sverige. Ansvariga för detta måste ställas till ansvar.

  De bluffande yngre männen bör självklart inte heller komma undan. När det lugnat ner sig bör tjänstemän kontakta de yngre männens hemmaomgivning för att göra ett detektivarbete kring åldern. Genom att beslagta de yngre männens telefoner torde nödvändiga kontakter erhållas.
  (En telefonrazzia skulle sannolikt betyda att man vid uppringning kom i kontakt med föräldrar och nära anförvanter. Om föräldrar finns är regeln tydligen så att ”barnen” ska återsändas).

  Vi har alltså ett 10 – 20 miljarders problem som i praktiken är lätt att åtgärda, men I PK-ismens anda avstår man vilket betyder att välfärden tunnas ut för dom som bekostat den)

  Gillad av 1 person

 10. Sixten Johansson skriver:

  Tre tips till nya läsare på den här sajten:
  Om du vill veta mer om åldersbestämning och annat viktigt om migrationen (och även kunna jämföra med Finland), gå till Merit Wagers blogg. (Googla).
  Om du vill veta mer om rättsrötan och annat, gå till ilan Sadés blogg. Bläddra bakåt i tiden bland inläggen.
  Om du vill komma in i alternativmedias värld och läsa fakta och bedömningar föreslår jag att du söker på ”fnordspotting”. Botanisera sedan vidare i högerspalten och hitta egna favoriter. De har i sin tur egna bra blogg- och länklistor.
  Välkommen!

  Gilla

 11. Lennart Göranson skriver:

  Parallellen är kanske inte helt lyckad eftersom den inte gör skillnad på områden där det krävs uppsåt för fällande dom och sådana där det räcker med vållande (strikt ansvar vid trafikförseelser). Bortsett från det framstår naturligtvis det refererade trafikfallet som orimligt drakoniskt utifrån allmänt rättsmedvetande (om det inte finns omständigheter sm inte refereras). Och det framstår som rimligt att den som med falska uppgifter försöker få en förmånligare asylbehandling borde ställas till ansvar på samma sätt som den på falska grunder försöker få t.ex. bostadsbidrag. Frågan är bara, hur i hela fridens namn skulle polis och domstolar hinna hantera alla dessa fall när man inte ens har resurser att utreda lägenhetsinbrott?

  Gillad av 1 person

   • Lennart Göranson skriver:

    På samma sätt: det var olagligt. Ibland måste man göra det som är olagligt, av ett inre tvång, och det gör man då på egen risk i medvetande om konsekvenserna. Eftervärlden får sedan avgöra om det var moraliskt försvarbart, och historien skrivs som alltid av segraren. De flesta av oss tycker nog att det var mycket modigt och riktigt att rädda livet på människor med falska pass. Hade Nazityskland vunnit kriget hade den allmänna meningen blivit en annan.

    Gilla

   • Hans G Eriksson skriver:

    Tack för svar!

    Nu faller den delen i jämförelsen bort som handlar om att vinna kriget. Kvar står att en och annan av de skäggprydda gossarna anser sig undkomma ett reellt dödshot genom sättet att ta sig in i Sverige.Och då är det moraliskt riktigt att använda sig av felaktiga uppgifter, samtidigt som man ska vara införstådd med risken att dra på sig rättsliga konsekvenser. Är det så det ska uppfattas?

    Gilla

   • lenngo skriver:

    Nej, verkligen inte! Det är för det första olagligt och borde leda till rättsliga konsekvenser. Om någon ändå gör det, på grund av vad han själv tycker är rätt, betyder det naturligtvis inte att omvärlden tycker att det är moraliskt försvarbart . Du och jag tycker säkert lika i det avseendet. Det finns kanske andra som tycker tvärtom. Eftervärlden får döma vem som har mest fog för sin uppfattning.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    Svar till Hans G Eriksson på den senaste kommentaren: Nej, det är inte alls så jag menar. Om man använder sig av felaktiga uppgifter är det olagligt och borde leda till rättsliga konsekvenser. Det som medvetet bryter mot lagen kanske tycker att han har en moralisk rätt att göra det, men det betyder inte att omvärlden tycker detsamma. Du och jag tycker antagligen likadant i den frågan, andra kanske tycker tvärtom. Eftervärlden får avgöra vem som tyckte ”rätt”.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Hur tänker du nu? Menar du att anklaga de personer i Tysklands myndigheter som valde att blunda för de passens falskhet för att ha agerat omoraliskt på rent formalistiska grunder? Vi borde vid det här laget alla veta om och erkänna att slutskedet på andra världskriget utan varje tvivel var ett undtantagstillstånd där grundläggande moraliska bedömningar, och för den delen bedömningar grundade i en äldre rätt och allmännare juridiska principer, utan problem för ens den mest principridande juridiska teoribildning värd namnet kunde anses rätteligen övertrumfa lagens bokstav.

    För du vet väl att de falska passen var falska enligt tysk lag och utgavs för att ge fri lejd i och genom Tyskland. De falska passen utfärdades inte för att lura tullarna på den svenska sidan gränsen. Duh.

    Gilla

   • Hans G Eriksson skriver:

    I det ena fallet ser vi den arga list i ett bedrägligt beteende och lämnar inget utrymme för hänsyn möjligheten att bedragaren var i en nödsituation där vinningen med handlingen var överlevnad. I den jämförda situationen är samvetet inte bara rymligt vi kopplar inte ens gärningen till ”samvete”. Annat än det samvete som säger att man gör vad som behövs för att rädda liv.

    Men, visst spökar det till sig för jämförelsen när den görs utifrån olika perspektiv. En del av det hela.

    Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Falsk liknelse/jämförelse. Både ‘Golden Delicious’ och ‘Granny Smith’ är visserligen äpplen, men inte samma för det. Eller så missförstår jag frågan (förhoppningsvis!).

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gilla

   • Hans G Eriksson skriver:

    Om alla exempel måste vara identiska utöver vad som gäller den princip man vill belysa, kan exempel aldrig användas. Det vore torftigt för pedagogiken, eller hur? Lisa har två äpplen…
    Nej, så kan du inte räkna. Dom är av olika sort.

    Gilla

 12. Gerhard Miksche skriver:

  Ändringen skedde ungefär samtidigt med avskaffandet av tjänstemannaansvaret. En riksdagsmotion (2014/15:1497) av moderaterna Hultberg och Andersson ledde ingen vart. Det är tyst om det även i de borgerliga leden.

  Gillad av 1 person

 13. Lennart Jonasson skriver:

  Likhet inför lagen är den grundbult som alla proklamationer om mänskliga rättigheter tagit sin utgångspunkt från sedan franska revolutionen 1789 och NF efter 1:a världskriget fram till FN efter 2:a världskriget.

  I vårt sargade rike har ”människors lika värde” blivit flosklernas floskel då den snarast har blivit det politiskt/mediala etablissemangets egen Allahu akbar som tycks betyda att likhet inför lagen inte gäller! Anledningen är en förment önskan från eliterna att dölja, vinkla, förvanska, förvilla stora samhällsproblem som vittnar om ett samhälle i sönderfall.

  Exemplen kan mångfaldigas som säkert de flesta läsare av denna blogg känner till. Det som skrämmer mig mest är hur den svala och breda tillit som haft så stor del i dom nordiska ländernas folkhemsbyggen fullkomligt lyser med sin frånvaro bland de eliter som söndrar och härjar mot sina egna invånare som tycker annorlunda, vill problematisera

  Går nog att förklara på olika sätt men det intellektuella underskottet är nog det som inger mig mest
  oro.

  Gillad av 1 person

 14. Fredrik Östman skriver:

  Likhet mellan länder råder inte heller, inte ens inom EU. Ungern har under månader kritiserats i de mest moralistiska brösttoner för att det, som enda fördragspart, i akt och mening att kunna fullfölja sina förpliktelser i enlighet med EU:s fördrag från Maastricht, Schengen och Dublin har byggt ett staket längs en mindre del av sin sydgräns — inte minst av den österrikiska regeringen, som inte ens hållit sig för god för att kalla ungerns regering nationalsocialistisk. I dag har polletten äntligen trillat ner även hitom floden Leitha: Österrike skall också bygga staket. Längs en mindre del av sin sydgräns. För att underlätta för polisen att upprätthålla landets förpliktelser enligt fördragen från Maastricht, Schengen och Dublin.

  Men inte då! Vi skall inte alls bygga ett staket! Vi skall bara VIDTAGA BYGGNADSTEKNISKA ÅTGÄRDER (bauliche Massnahmen)! Det är annat — framför allt moraliskt! — än att bygga ett j-vla staket! Leve Dubbelmonarkin!

  Plötsligt påminns vi oväntat om orsaken till att Europa för etthundraett år sedan startade ett första världskrig för att bestraffa Österrike!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.