En tankelek

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Häromdagen hörde jag en person i radio ge en skrämmande beskrivning av de fruktansvärda förhållanden som råder i flyktinglägren i och omkring Syrien. Hygienen brister, det finns ingen infrastruktur, folk svälter för att UNHCR inte får pengar till mat från snåla länder som Sverige, det finns inte ens skola för barnen.

Jag är övertygad om att livet i dessa läger är förskräckligt, men när jag hör det där med att det saknas skolor får jag lite ångest. Något stämmer inte. Inget är lättare än att starta en skola, framför allt, skulle jag föreställa mig, i ett flyktingläger där det inte finns några statliga skolmyndigheter som krånglar om att det måste finnas bibliotek, korrekta värdegrunder och legitimerade lärare.

För mig låter det helt obegripligt att inte ett antal välutbildade vuxna, som troligen ändå inte har något att göra på dagarna, startar skola för att lära barnen läsa, skriva och räkna (plus lite om Koranen, kanske). Det är väl möjligt att sådana hjälpsamma individer inte skulle få någon ersättning för sina insatser men vasjutton, alternativet är väl ändå bara att sitta och pladdra med andra sysslolösa, och i sådana lägen kan ju den nytta man gör för sin nästa, barnen i det här fallet, vara sin egen belöning.

Det kan förstås tänkas att det faktiskt finns skolor i flyktinglägren och att Sveriges Radio rapporterade fel, men om den statsägda radion rapporterar fel i en så elementär fråga, vad kan man då lita på?

Alltnog, jag roade mig med att fundera på vad som skulle hända om 10 000 svenskar plötsligt satt fast i ett flyktingläger i exempelvis Libyen. Jag kanske är en nationalromantisk drömmare, men jag tror att det skulle gå ungefär så här.

Först skulle det bli en massa skolor eftersom det är så nyttigt med skolor och lätt att starta enligt ovan. Sedan skulle man organisera ett lägerfullmäktige med 100 valda ledamöter. Lägret skulle indelas i hundra väldefinierade kvarter och varje kvarter välja en representant till fullmäktige. Fullmäktige skulle i sin tur utse en verkställande lägerstyrelse om tio medlemmar. Lägerstyrelsen skulle utse en av sina ledamöter till ordförande och en annan till sekreterare.

Styrelsen skulle snabbt konstatera att den behövde en budget och därför skicka två representanter till europeiska länder för att tigga pengar med argumentet att det är billigare för Europa att finansiera lägret än att få alla svenskarna på halsen som flyktingar.

Lägerfullmäktige skulle bestämma att lag gäller i lägret och för enkelhetens skull ta Sveriges lagar för att slippa skriva en helt ny kodex. Fullmäktige skulle utse ett antal jurister – som vi antar skulle finnas bland invånarna – till domare i en nyinrättad lägerdomstol. Varje valkrets skulle dessutom utse en rättskaffens och stark ung man eller ung kvinna att utgöra poliskår under lägerstyrelsens kommando.

Av sin ihoptiggda budget skulle lägerstyrelsen sätta av en del till att köpa medicin och medicinsk utrustning för att ett antal sjukvårdskunniga – som vi föreställer oss finns bland lägrets invånare – skulle kunna etablera ett rudimentärt sjukvårdssystem.

Det där med matpaket från UNHCR skulle lägerstyrelsen förhandla bort och i stället begära livsmedel som medborgarna kunde hämta i en butik och själva tillaga i sina egna hem. Lägerstyrelsen skulle organisera att hygglig infrastruktur byggdes, till exempel rinnande vatten och avlopp. Åtminstone inledningsvis, innan ekonomin börjar monetariseras, får man nog tänka sig att styrelsen beslutar om viss oavlönad arbetsplikt för alla medborgare.

Allt skulle vara mycket demokratiskt. Valkretsarna skulle hålla månadsvisa möten tillsammans med sin valda politiker för att genom denne framföra sina uppfattningar i fullmäktige.

Snart skulle medborgare starta företag, restauranger, byggfirmor, tandläkarmottagningar, bagerier, hönsgårdar. De mest framgångsrika skulle bygga nya, rejäla hus utanför lägret och plantera palmer och anlägga gräsmattor. Rätt som det är skulle någon bygga ett hotell och ta emot charterturister från Sverige, kanske släktingar som man inte sett på länge.

Vänta bara. När lägersvenskarna så småningom får en chans att lämna lägret och återvända till Sverige väljer de flesta att stanna kvar. Förhållandena i Afrika är ju betydligt mer gynnsamma än i Sverige: lägre skatter, bättre klimat, en skola som fungerar och inte en massa onödiga myndigheter.

Så tror jag att det skulle gå. Vad tror du?

34 reaktioner på ”En tankelek

 1. tomas skriver:

  Migrationsverket planerar för att ta emot ytterligare 100 000 asylsökande de närmaste tre månaderna, kan Expressen i dag berätta.
  * Kaos är bara förnamnet på vad som händer idag. Dags för politikerna att börja använda vänster hjärnhalva oxå…

  Gillad av 2 personer

  • tomas skriver:

   *Tillägg
   Under förra veckan sökte 1 551 ensamkommande barn asyl i Sverige, skriver Smålandsposten.

   Myndighet varnar för en bostadskrasch
   Bostadspriserna i Sverige har fördubblats på tio år.
   Nu går, för första gången i modern historia, Konjunkturinstitutet ut och varnar för en krasch.

   I dokument från Migrationsverket nämns ”tältläger” som en möjlig kortsiktig lösning för att hantera flyktingströmmen till Sverige.
   – Det är inte läge att stänga dörren för några alternativ, säger samtidigt statsminister Stefan Löfven och fortsätter:
   I dokument från Migrationsverket nämns ”tältläger” som en möjlig kortsiktig lösning för att hantera flyktingströmmen till Sverige.

   Gilla

   • Aha skriver:

    Alla kostnader bleknar jämfört med kostnaderna för ensamkommande barn. Bara förra veckans antal kommer att kosta en miljard på årsbasis. Kommunerna får 1900 kr/dygn och barn från staten.
    Sossarna har annonserat att de ska försöka finna billigare lösningar och då borde man titta på anslagen till äldreboende. Hur mycket anslås till en skör åldring per dygn?

    Gillad av 1 person

   • elina skriver:

    Svaret är till AHA: kostnad för en åldring i ett boende är ca 2000 kr dygn i min kommun varav den gamle betalar 50 – några hundra kr dag, beroende på inkomst. Att få plats är dock svårt, behoven måste vara omfattande. Privata kostnader betalar den gamle själv, som sjukvård.

    Kommuner kan tvingas betala betydligt mer än 1900 kr dygn för ensamkommande eftersom det är ont om platser. Priser på 60 000 i månaden för en lägenhet med tillsyn figurerar i pressen, priser för hem för vård och boende ligger på flera tusen om dan. Att få plats är självklart.
    (Siffror från min kommun i september)

    Gillad av 1 person

   • Sverige skriver:

    De skenande bostadspriserna är priset som svenskarna får betala för att slippa mångkulturen. Det är en enorm straffavgift på alla skötsamma som bara vill leva med likasinnade. Ingen kommer rädda dessa när bostadspriserna rasar och de sitter där med miljonskulder. Raset kommer när de resursstarka svenskarna börjar lämna landet. Ganska snabbt blir det rusning till livbåtarna. Kan man inte sälja med en liten vinst så är man fast i fällan. Kan bli ganska hemskt …

    Gilla

 2. Aha skriver:

  Tankeleken – nog så viktigt att resonemang ges rätta inkapslingen för att inte bli föremål för rasismanklagelser – är också i högsta grad relevant för folk som bor i mycket enkla slumförhållanden. Förmåga saknas att organisera sig som Engellau skriver, detta trots att människor, mest barn, dör p.g.a urusla sanitära förhållanden, något som människorna borde kunna åtgärda mycket av på egen hand. Trots att döden knackar på dörren saknas alltså organisationsförmåga.
  Är det månne åter igen vårt kalla klimat som fått oss nordbor att bli duktiga i att samarbeta, att agera långsiktigt, att organisera oss för att uppnå fördelar?

  För övrigt ser jag fram emot en kommande tankelek kring yttrandefriheten vs hets mot folkgrupp/hatbrott och hur det kan vara möjligt att de vanligaste hatbrotten, blattarnas hat (och slag) mot svennerna inte räknas.

  Gillad av 3 personer

 3. Anders skriver:

  Och när vårt läger fungerade som allra bäst skulle ett antal Gutmenschen, som själva inte bidragit särskilt mycket utan mest parasiterat på de andras arbete, börja propagera för att folk från ett avlägset dysfunktionellt läger också skulle få flytta in i vårt. Och de som varnade för konsekvenserna skulle bli beskyllda för att vara rasister….

  Gillad av 3 personer

  • Erik skriver:

   Poäng!

   Precis så skulle det bli, ungefär som det ser ut i Sverige idag.

   Varför kan vi vita, medelålders, anständiga, sekulära män inte bara bli härmade världen runt?

   Vi döljer ingenting, snarare bygger ett framgångsrikt samhälle i hög grad på transparens så det är bara att planka våra idéer och metoder.

   Varsågoda, det är helt fritt fram att bygga ett anständigt samhälle precis var som helst, det finns ingen som helst copyright.

   Gillad av 2 personer

 4. Lars Lind skriver:

  Jag börjar misströsta om svenskarna…….40 år av en skola utan normer , 40 år utan disciplin ,
  40 år av vänsterflum , 40 år utan uppfostran i vett & etikett……jag har några gånger sett ett TV program där några slumpvis utvalda familjer skall kommentera program de sett i veckan.
  Personerna filmas alltså inte med dold kamera !
  Ända visar de upp sig i slafsiga ”trasor” till kläder , de ligger som hösäckar i sittmöblerna , har ytterkläder inomhus , använder svordomar i varenda mening , verkar totalt obildade (Gustav Vasa antogs vara skeppskonstruktör) , och att påve väljs varje år …..vräker ur sig vad som helst….
  Jag har f.ö. sett frågesporter i TV med s.k. kändisar …de flesta saknar all form av allmänbildning……flabba och göra sig lustiga…..Schyffert, Filip & Fredrik osv..(ja , ni vet …)
  men inget vettigt duger de till
  Och som lök på laxen : alla dessa 100 000 tals asylanter…
  (Det kanske skulle gå att så sakteliga vända skutan om skribenterna på detta forum redan nästa månad bildade en ny regering – men det inträffar tyvärr inte ) men Marcus Birro skulle bli en bra kulturminister….

  Gillad av 3 personer

 5. Alex. skriver:

  Underbart!
  Men jag tror att man snart skulle få problem. Med ett okontrollerat inflöde av flyktingar från Sverige! Startat av charterresenärer som vägrar åka tillbaka.

  Gilla

 6. Lennart Göranson skriver:

  En intressant reflexion. Ännu intressantare vore att gå vidare och reflektera över VARFÖR det hypotetiska exemplet är så olikt verklighetens flyktingläger (förutsatt att mediarapporteringen stämmer och det verkligen inte finns någon självorganiserad basverksamhet). Att det skulle handla om genetiska skillnader avför vi genast från diskussionen. Många vill säkert hänvisa till religionen, jag köper inte gärna den förklaringen. Mer tror jag på att svenskar är vana vid en fungerande stat och ett fungerande civilsamhälle, med horisontella relationer. Många av människorna i flyktingläger har säkert sina rötter i samhällen där det saknas erfarenheter av ett icke-korrupt rättssamhälle och där relationerna är vertikala, dvs. klansamhällen. I brist på en fungerande stat som är till för alla träder andra organisationer in, och det skulle inte förvåna mig om olika fundamentalistiska (formellt muslimska) klanstrukturer i realiteten går in i det maktvakuum som råder i flyktinglägren.

  Gillad av 2 personer

  • Mats Lunderot skriver:

   .Du skriver att vi här är vana vid ett fungerande rättssamhälle. Något som våra förfäder skapade då, eller bara slumpen att rättssamhället inte uppstod i t.e.x Syrien? För det är väl inget som bara sitter i väggarna.
   Om vi nu skapar ett annat samhälle än gårdagens, kommer vi då vänja och ta till oss av exempelvis klantänket ?

   Gillad av 1 person

  • Jonathan Nimstedt skriver:

   Varför ska genetiska skillnader genast avföras från diskussionen?

   Borde inte det vara föremål för empiriska undersökningar, överensstämmande med god vetenskap, som allt annat du listar?

   Har du hört talas om boken The Blank Slate av Steven Pinker? Kanske är dags att kolla upp den annars. När du är klar med den kan du, om du vågar – för härbörjar det bli obehagligt, ge The Bell Curve av Herrnstein och Murray en chans och åtminstone se vad du tycker om den? Eller åtminstone kolla upp böckerna på engeska wikipedia, det kanske är det minsta man kan begära i dagens samhälle.

   Kineserna lider inte av politisk korrekthet när det rör dessa ämnen och är intelligenta och drivna när det kommer till denna typ av forskning och när de förhoppningsvis börjar publicera sig på engelska kommer vi få en flod av obehagliga sanningar över oss, sanningar som inte heller jag önskar vore sanna, förutsatt att de postmarxistiskt influerade redaktörerna av de ”tyngre” tidskrifterna med hög impact factor, typ Nature, vågar ta in deras resultat. Man kan ju annars bli anklagad för rasism och få karriären förstörd (Se för jämförelse Watson, James).

   Gilla

 7. Sixten Johansson skriver:

  Först måste man komma ihåg att medmänsklighet och samarbete knappast existerar så länge man riskerar att svälta ihjäl eller dö på annat vis. En viss miniminivå är nödvändig för att barmhärtighet och civilisation överhuvudtaget ska kunna etableras.

  I nästa steg bör man inse att de som överlever och sedan klarar sig bäst är innovativa, förmodligen sällan särskilt ”goda”, utan i stället ofta förslagna och samvetslösa. De hittar eller skapar sig födkrokar och nischer av alla tänkbara och dittills otänkbara slag. Människor är flockvarelser och därför blir den kollektiva kulturens och samarbetets utformning mycket starkt påverkad av ledarskapet, av vilka slags alfahannar och alfahonor som kommer att prägla den.

  Det finns ingenting speciellt eller avvikande med ”svenskar”, om de inte har vuxit upp i en ”svensk” gruppkultur – de ÄR inte ens ”svenskar”! Dagens normalsvenskar lever genomsnittligt som rika arvtagare och har därför inte utvecklat vare sig någon större duglighet eller någon större samarbets- och överlevnadsförmåga. Arvlåtarna har varit deras egna föräldrar, men i ännu högre grad alla de tidigare generationerna, som har skapat hela det mentala och materiella system som de rika in- och utrikesfödda svenskarna kan tillgodogöra sig – och inbilskt tro att deras framgångar beror på deras egen duglighet!

  En stor del av dagens normalsvenskar kan som samhällets rika arvtagare i terapeutiskt syfte syssla med arbetsliknande och ordproducerande aktiviteter av olika slag och klättra i sina karriärer och tämligen parasitärt fortsätta att odla sin självgodhet intill döddagar. Men i ett skarpt läge, när kriser hotar, är de färdigplockade höns, lätta byten för individer och folkgrupper som har levt närmare människans yttersta överlevnadskrav.

  Gillad av 2 personer

  • Gert B. skriver:

   Om den västerländska civilisationen går under vilka skulle då klara sig bäst? Kanske zigenarna? Problemet för dem vore att de ej längre kunde föra en parasiterande tillvaro. De vore tvungna att skapa själva. Så kanske vi äldre svenskar skulle klara oss ändå? Vi kan skapa tillgångar tillsammans.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Ja, Gert B., jag tror du har rätt. Vid långvariga kris- och kaosscenarier skulle de yngre generationerna besitta den största destruktiva kapaciteten – vapen och materiella resurser – men största segheten, improvisations- och överlevnadsförmågan, uthålligheten och uppbyggnadsförmågan finns med största sannolikhet i ålderssegmentet 55 – 90 år, för svenskarnas del alltså. Jag tror att de flesta av oss både har sett och läst oss till att yngre generationer faktiskt har skrämmande liten erfarenhet av konsekvenser, av verklighetens hårdare sidor, och därför inte kan tackla problem. De begriper inte att pladder och trollformler inte hjälper, om inte Någon Annan realiserar deras önskningar. Sådant blev resultatet av vårt överbeskyddande curlande, som började långt innan ”curling” blev ett begrepp. Fenomenet existerar förstås i alla åldrar!

    Gilla

 8. Tia Itkonen skriver:

  Underbart! Helt underbart! Tack för det goda skrattet som din artikel gav orsak till. Kan du inte sälja din goda idé till de handfallna i FN?

  Gilla

 9. Marianne Reichmann skriver:

  Tankeleken är en bra beskrivning på hur judar i gettona under WWII organiserade sig – trots det medvetna förintelsemålet som alltså gjorde situationen än värre än i flyktingläger.

  Gillad av 1 person

 10. Hedvig skriver:

  Vårt svenska samhälle är verkligen säreget och har inga likheter med de odemokratiska förmoderna och patriarkalt grupporienterade klansamhällen som de flesta migranter kommer i från.

  Det framgår med all önskvärd tydlighet om man läser historikerna Henrik Berggrens och Lars Trägårdhs bok ”Är svensken människa – Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige”. 2006, Norstedts och granskar de de stora kvantitativa forskningsprojekt – bl a World Values Study, som under de senaste trettio åren producerat ett gigantiskt datamaterial om kulturskillnader, variationer i livsstilar och olika värderingsmönster inom Europa och i världen i stort.

  Syrien och övriga MENA-länder saknar det sammanhållande kitt av tillit som man kan spåra i Sverige sedan tusen år. Läs Håkan Lindgrens SvD Understreckare:

  http://www.svd.se/den-svenska-tilliten-har-bestatt-i-tusen-ar

  Syrien har heller aldrig haft någon Axel Oxenstierna!

  Gillad av 2 personer

 11. Filippa skriver:

  Helt underbar beskrivning. Om ett sådant svenskt flyktingläger fanns i Afrika skulle jag åkt dit på enkel biljett imorgon. Jag går redan i emigrationstankar.

  Gilla

 12. Henric Ankarcrona skriver:

  Idag på förmiddagen for jag med tunnelbanan till Tensta i nordvästra Stockholm och var där en halv timme. T-banans station, med verk av Helga Henschen, invigdes där 1975 så det är inget nytt område. Av klädedräkt och hudfärg att döma tillhörde kanske 90 % av de personer jag såg andra kulturer. Män sitter på parksoffor, kvinnor kör barnvagnar, unga män står och röker och allt är tyst och stilla. Affärerna och deras personal speglar kundkretsen. Väl klippta gräsmattor och absolut tomma lekplatser. I vissa hus har tio av tolv balkonger en parabolantenn, riktad mot hemlandet? Nästan alla var klädda i svart. Enda färgklicken var en grönsaksmarknad utomhus intill Tensta centrum, där alla varor bjöds ut under sina svenska namn. Raderna ovan kunde skrivits för tio, tjugo år sedan.
  Har vi lyckats med integrationen? Skulle vi i Patriks exempel efter flera decennier också bo i våra egna kvarter? Skulle vi vilja integreras?
  Henric Ankarcrona

  Gilla

 13. Kim skriver:

  Utifrån rådande samhällsklimat är det tyvärr troligt att mycket tid och resurser skulle förspillas på att hbtq-certifiera flyktinglägret och genusanalysera UNHCR.

  Gillad av 1 person

 14. b.j. skriver:

  Din krönika fick mig att tänka på den här texten – Africa in our midst – av den amerikanske ras-realisten Jared Taylor om översvämningen i New Orleans 1995: http://www.amren.com/archives/back-issues/october-2005/
  Han gör en liknande tankelek i slutet av texten. Kanske har vi att se fram emot liknande katastrofsituationer i Sverige, när ekonomin och samhällsstrukturen kollapsar efter att vågen av flyktingar växt sig alltför för stor.
  Som traditionell socialdemokrat går det emot allt jag lärt mig (indoktrinerats) om att göra skillnad på folk och folk, men nu går det inte att hålla emot förnuftets larmklockor längre. På något sätt måste vi försöka förena vetenskapens kunskaper om rasskillnader med en human, anständig västerländsk hållning till Tredje världen. Vi bör hjälpa dem på plats, inte ta in delar av deras enorma problem hit. Se t ex den här presentationen av journalisten Roy Beck: https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

  Gillad av 1 person

 15. Maria LInd skriver:

  Krönikan får mig att tänka på en bok av Helga Weiss, ”Helgas dagbok”, som utkom 2013.
  EN otroligt gripande och exakt återgiven daglig skildring av den mardrömslika tid hon som judinna från Prag fick som 12-åring i det jättelika koncentrationslägret i Theresienstadt från början av 1942, Senare hamnade hon i Auswitch, en egentligen obeskrivbart grym upplevelse.
  I ”mönstergettot” Theresienstadt, som det kallades av staten, orkade man i alla fall efter dagarnas hårda arbete på fälten att ordna kulturkvällar, undervisning, bilda teatergrupper, ta hand om varandra, vårda de sjuka osv.

  Naturligtvis är det en annan sak, ett någotsånärt frivilligt utgångsläge att resa till Sverige för asylsökande från Mellanöstern och Afrika idag. Men de bor under kollektiva former. Men man hör har aldrig om Egna uppbyggda strukturer för lärande och kulturintag. Utan ständigt hörs det missnöjesyttringar, om allt från mat till läge till dåligt rengjorda toaletter, brist på aktiviteter etc etc. Mycket illavarslande för framtiden….

  Boken ovan är i alla fall mycket läsvärd och tänkvärd och hemsk, finns som pocket i nätbokhandeln för 50 kr.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.