Vem bryr sig?

bert stålhammar

Bert Stålhammar

Nu när den av media och DÖ-regeringen orkestrerade godhetstsunamin möjligen passerar sin peak, borde det vara läge för våra ”förtroendevalda” att försöka analysera och beskriva verkligheten så som den faktiskt är. Vi svenskar behöver absolut inte förhäva oss över eller demonstrera att vi är goda. Vi är ett folk som våra ledare till trots slår vakt om sekelgamla kristna principer och därför ställer vi naturligtvis upp när vår nästa är i nöd.

Jag minns själv hur nära nog varje familj i det småländska samhälle där jag växte upp med entusiasm tog emot de finska krigsbarn som vi mötte vid bussen när de anlände utrustade med en adresslapp om halsen och en liten resväska i handen… När sedan de vita bussarna några år senare fyllda med frigivna fångar från koncentrationslägren anlände var hela samhället där för att hjälpa till. Inga kändisar eller politiker krävde att få in sina porträtt i Smålandstidningen för att visa sin godhet.

Man skall också komma ihåg att vid denna tid i mitten på 40-talet var det ingen i detta arbetarsamhälle som levde i överflöd. Omoderna bostäder, vatten, slask och dass utomhus liksom 6-årig folkskola var de ”bekvämligheter” och den utbildning som erbjöds. De enda personbilarna som fanns i samhället var Petterssons två Volvotaxi. För övrigt var det cykel som gällde, för de lyckliga som hade råd till denna lyx. Ett välbesökt Folkets hus, ett missionshus och ett baptistkapell där socialister, och väckelsefolk snabbt blev ledande i hjälpverksamheten spelade en central roll i hjälparbetet.

Där fanns inga överklassjournalister som försökte skildra en verklighet som de inte hade en aning om och inte heller några fega politiker som gärna sålde sin själ för att få vara med i godhetspolkan. Samhället liksom flyktinghjälpen utformades och bars upp av vanliga enkla människor som kunde sin Paulus. Här är icke jude eller grek, här är icke träl eller fri, alla är vi ett i Kristus. Smålänningar blir inte gärna hycklare…

Den som möjligen minns något ur sin konfirmationsbibel vet att det är saligare att giva än att taga. Till och med forskningen bekräftar detta med kommentaren att den som hjälper sin nästa mår bättre än den som inte gör det. Möjligen handlar det hela om endorfiner.

Men, och här finns ett stort MEN. Alla människors lika värde som vår PK-”kyrkas” medlemmar älskar att flagga med gäller inte alla. Här paraderar fariséerna med sina Tack Gud att jag inte är som dessa publikaner: Sverigedemokraterna.

Vem bryr sig för övrigt om åldrande svenskar som drar sig fram på sin fattigpension genom att köpa bröd där bäst före datum gått ut eller avstå från presenten till barnbarnets födelsedag. Eller vem bryr sig om alla de barn som gråter sig till sömns när de tänker på morgondagens mobbning i skolan eller oron i klassrummen som gör det omöjligt att lära sig något. Själv hoppades jag länge att Svenska kyrkan och frikyrkornas företrädare skulle slå vakt om barn och gamla. Men detta så kallade salt har verkligen mist sin sälta och numera låter de mest som adjungerade organisationer till Miljöpartiet.

Inga frågor har heller ställts om hur denna invasion av människor med andra vanor och traditioner påverkar vårt eget samhälle. Måste det mottagande samhällets hittillsvarande organisation, värdegrund och strukturer slås sönder för att den integration alla talar om skall vara möjlig? Alla som sökt asyl i Sverige vill inte heller integreras med de otrogna svenskarna.

Tyvärr hör Sveriges 2.1 miljoner pensionärer till generationerna som inte syns. Det var dessa generationer som var med när andra världskriget slutade och som sedan under ett långt arbetsliv skapade Sveriges välfärdssamhälle. I dag ser de med sorg och förskräckelse hur välfärden förskingras av inkvoterade 30-åriga ministrar som tycks sakna den mest elementära kunskap om sina ansvarsområden. Dessutom ivrigt påhejade av historielösa men välbeställda journalister som från sina innerstadsskyddsrum och skärgårdsvillor slipper att dela vardagen med Nisse i Hökarängen eller pensionären Arvid i Lesjöfors.

11 reaktioner på ”Vem bryr sig?

 1. Mats Jonsson skriver:

  Som präst i förorten medverkade jag år ut och år in vid skolavslutningar både inför jullovet och sommarlovet. Aldrig någonsin märktes någon ovilja att delta hos de muslimska eleverna. Tvärtom, de sjöng glatt med i psalmerna. Särskilt intresse visade de, när jag berättade om de vise männen, som kom från fjärran länder för att titta på Jesusbarnet. Jungfru Maria slog inte igen dörren när de kom. Förresten fanns det inte ens en dörr att slå igen. Stallet med julkrubban har ju bara tre väggar.I våras var jag inbjuden att medverka vid ett panelsamtal på en gymnasieskola med bl.a. en företrädare för ”Humanisterna”. De tänker sig att man kan bevara humanistiska värden samtidigt som man slår undan en väsentlig grundval för dessa värden. De omfattas mer eller mindre medvetet av de allra flesta i vår del av världen. Våra demokratiska partier förvaltar olika delar av ett kristet-humanistiskt idéarv vare sig de vet om det eller inte. Man skulle kunna hävda, att V och Mp fyller uppgiften som domedagssekter. Kanske måste man komma någonstans långt bortifrån för att urskilja grundvalarna för det västerländska samhället.

  Gilla

 2. kristina skriver:

  Så väl du uttrycker dina tankar om den pågående samhällsutvecklingen. Vad kan vi göra åt
  den? Hur maktlösa är vi gentemot våra ”folkvalda”? Måste vi vänta till nästa val för en för-ändring? Mycket hinner raseras tills dess. Känner mig djupt oroad.

  Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  De svenska politikerna, förutom SD, ser ned på sitt eget folk trots att det är detta folk som har instruerat dem att föra en politik som de begärt. Här har dock folket blivit grundlurat då man gjort överenskommelser bakom deras rygg utan att konsultera dem. Man har gjort den politiska debatten till ett apspel som inte betyder något efter den sjuka DÖ- överenskommelsen. Att den så kallade alliansen motsätter sig den föreslagna budgeten betyder ingenting då den ändå kommer att rösta för den! Varför ha en debatt överhuvudtaget? Det otacksamma och oförstående folket vill man nog helst byta ut mot ett annat, något som i dagens situation på längre sikt kan bli en trolig realitet.
  Det enda parti som motsätter sig detta har man med medias hjälp på alla sätt stigmatiserat och satt en djävulsstämpel på, så att den politiserade, orkestrerade och kommersialiserade godheten skall framträda med extra pregnans. Emellertid, folket har genomskådat detta bedrägliga spel som inte kommer att glömmas bort. Även ett beskedligt och fogligt folk kan en dag få nog.

  Gillad av 2 personer

 4. Lars Lind skriver:

  Jag är förvånad över att inte fler pensionärer protesterar ! I Täby upplåter man äldreboenden till asylsökande. med massa barn….inte ens kunde politikerna placera äldre asylsökande i bostäderna. ! PRO & SPF har mest till uppgift att hålla sina medlemmar lugna tycks det mig….
  Om inte Sverige skänkt bort 100 miljoner/dag hade dessa pengar kunnat användas till dom som betalat in pengarna.
  Såg någonstans att bara PalmeCentret som skall sprida (S) politik över världen finansieras med ca 100 miljoner/år. Lika mycket som Kungen har för att hålla alla anställda på de olika slotten (museum) och alla kostnader för sitt representationsjobb .
  Varför skall jag betala för Palmes center ?? Borde inte (S) göra det själva ? Listan kan göras lång..Coop, Utan Gränser, får 171 miljoner av våra skattepengar–(jag trodde de fick pantpengar om kunden tryckte på gul knapp i Coop affärer) , Afrikagrupper 40 miljoner ,Rädda Barnen 179 milj. Diakonia 153 milj.osv. i all oändlighet
  Det är ett vettlöst slöseri med allmänna medel !!

  Gillad av 2 personer

 5. Aha skriver:

  Den omgörning som pågår av Sverige genom den massiva immigrationen är nu av sådan omfattning att vi som inte vill vara med på detta borde ha möjligheter att stå vid sidan av, frammför allt för att slippa kostnadsansvaret. I decennier har en av etablessimanget duperad majoritet skänkt egendomen Sverige till immigranter där en mycket stor majoritet ej förmått betala tillbaka.
  Läget är demokratiskt unikt; vilken rätt har en majoritet att skänka bort gemensamma tillgångar till personer utanför det demokratiska systemet?

  Med detta som bakgrund borde varje röstberättigad få bestämma om man vill finansiera immigrationen eller ej. Vi inför helt enkelt en frivillig extra immigrantskatt som får styra hur många immigranter vi ska ta emot.

  Gillad av 2 personer

 6. tomas skriver:

  ”It is the nature of Islam to dominate, not to be dominated, to impose its law on all nations and to extend its power to the entire planet.” Hassan al-Banna

  På väg till Sverige ?

  Gillad av 1 person

 7. Rutger skriver:

  Du skriver ” I dag ser de med sorg och förskräckelse hur välfärden förskingras av inkvoterade 30-åriga ministrar som tycks sakna den mest elementära kunskap om sina ansvarsområden. Dessutom ivrigt påhejade av historielösa men välbeställda journalister som från sina innerstadsskyddsrum och skärgårdsvillor slipper att dela vardagen med Nisse i Hökarängen eller pensionären Arvid i Lesjöfors.”

  Du måste förstå att det är curlingbarnen som till sin ålder blivit vuxna. De har fått allt på ett silverfat och tycks tro att resurserna inte kan ta slut. .

  Gillad av 1 person

 8. Anna skriver:

  Så rätt du har. Det är en lisa för mig att läsa ditt inlägg just nu, efter några dagars het debatt med en ” så god,så god” människa som klassade mig som egoistiskt, ”inte se människan” (och andra epitet). Detta efter att jag uttryckt tvivel om uppsåtet hos många i den nuvarande godhetshysterin i media och på sociala medier. Det känns skönt att läsa ett förnuftets röst igen. Tack!

  Gillad av 1 person

 9. Carpe Diem skriver:

  Naturligtvis ställde de flesta svenskar upp för det av Sovjetunionen anfallna Finland men mottagande av de finländska krigsbarnen hade ohyggliga skuggsidor, alla barn möttes inte av entusiasm utan av något ohyggligt: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/finska-krigsbarn-kraver-ersattning-fran-sverige
  I backspegeln ser det ut som om svenskarna ställde upp för de finländska barnen på ett okomplicerat positivt sätt men verkligheten var alltså annorlunda.

  Det verkar som om det undgått Bert Stålhammar att lägerfångarna som kom till Sverige med de vita bussarna sågs med stor misstro. Dagens Nyheter varnade för dessa främmande och skrev ”Vi är inte vana vid att handskas med människor så främmande för svensk åskådning och standard.” . Nu skrivs ungefär samma sak om de flyktingar som kommer från Syrien.

  i dag ses räddningsaktionen med de vita bussarna som en moralisk godhetstriumf för Sverige och vi har glömt bort den misstro flyktingarna från Förintelsen mötte i Sverige och hur utsatta människor från främmande länder behandlades i det gamla folkhemmet. Om sjuttio år kommer antagligen vi svenskar att vara lika stolta över att vi tog emot flyktingar från Syrien som för de ”vita bussarnas” räddningsinsats i mitten på förra århundradet och ha glömt de kritiska rösterna som möter dagens flyktingar

  Gilla

  • hstrand skriver:

   Det kan mycket väl vara som du säger. Det jag skriver är mina egna erfarenheter när jag var tio år och inte läste Dagens Nyheter. Däremot minns jag att vi alltid hade fullt med f.d. lägerfångar i mitt föräldrahem. Min far var pastor och min mor kantor så det blev alltid intressanta samtal och sång och musik runt kaffebordet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.