Öppet brev till Nina Björk, skribent på DN Kultur

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Nina Björk har just uppmärksammat min krönika om tiggeri (http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/hyckleri-om-manniskors-lika-varde/ respektive https://detgodasamhallet.com/2015/06/15/min-uppfattning-om-tiggeri/#more-1172). Hon gillar inte mitt synsätt, det framgår, men jag tror inte riktigt hon förstår vad jag säger. Därför ska jag punkta upp mina teser:

  1. Vi svenskar har en tendens att skämmas för att vi har det så bra och därför kan vi inte tänka klart när det gäller tiggeriet.
  2. Jag har kommit på att vi inte behöver skämmas för att vi har det bra. Vi förtjänar vårt välstånd. Vi har inte stulit det från någon annan.
  3. När vi slutar skämmas kan vi filosofera nyktrare kring tiggeriet, till exempel som i nästa punkt.
  4. I ett gott samhälle drar alla sitt strå, stort eller litet, till den gemensamma stacken. En lärare och en åkare gör nytta för andra samtidigt som de tjänar pengar. Den som tigger drar inget strå till någon stack utan tar tvärtom strån som andra har dragit ihop. Goda samhällen gillar därför inte tiggeri. Tiggarna borde arbeta i stället för att tigga.
  5. Tråkigt nog är det där med skammen bara en del av frågan (skrev jag strax efteråt på https://detgodasamhallet.com/2015/06/23/skammens-ministerium/#more-1280). När och om vi svenskar eventuellt lyckas skaka av oss denna onödiga börda uppreser sig ändå svåra moraliska problem om eventuella allmosors storlek. Där kan du med fördel läsa min genomgång (på http://patrikengellau.com/2015/01/08/bor-det-finnas-granser-for-manniskans-godhet/) av Koranens och Jesu budskap. Det här är svåra och allvarliga frågor som inte lämpligen hanteras i upphetsning och medelst fingerutpekanden.

Nina Björk verkar emellertid inte kunna tåla att jag inte skäms och tar mig i örat för det: ”Om jag skulle bli erbjuden att välja mellan att arbeta som Engellau arbetar och att arbeta som tiggarna arbetar tror jag att Engellaus arbetsdag är betydligt mindre hård. Inte kan en dag i hans arbetsliv kännas så enformig, så kall, så lång som en dag i tiggarens arbetsliv?” Kort sagt blir hon provocerad av att jag inte skäms och tillhåller mig därför att skämmas. Lustigt nog gör hon så som jag redan tidigare beskrev i krönikan ”Skammens ministerium” (länk ovan):

Jag tror att det ligger till så här. De politiskt korrekta skapar respekt för sin sak genom att ingjuta skam i dem som inte håller med. Den som har en avvikande åsikt intalas att han är en ond människa till skillnad från dessa goda. När hjärntvätten har pågått tillräckligt länge börjar vi vanliga människor tro att vi faktiskt är onda och bör skämmas. Därför törs vi inte öppet protestera mot de korrektas förment goda tankar.

Om det då kommer någon inkorrekt person som jag och påstår att han inte skäms är detta en fullständigt obegripligt fräck, farlig och upprorisk utmaning. Det är därför de korrekta blir alldeles galna av ilska och hamnar i affekt. De blir röda i ansiktet, pekar finger och skriker: ”skäms, skäms!” De vill att jag ska skämmas för att jag inte skäms. Men jag skäms inte i alla fall.

Om Nina Björk vill diskutera dessa viktiga frågor i stället för att bara försöka skambelägga så ställer jag gärna upp.

Läs svaret till Nina Björk i DN:  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/svart-att-tanka-klart-nar-det-galler-tiggeri/