Om det goda gröna samtalet

bild[31]

Krister Thelin

Miljöpartiet det gröna kongressar. Inför den har språkröret, tillika vice statsministern Åsa Romson i en intervju beklagat den hånfulla ton som inte sällan, och särskilt i sociala medier, präglar det offentliga samtalet. Man anar att hon känner sig själv direkt berörd på grund av en del mindre omdömesgilla egna uttalanden. Jag har respekt för de grönas engagemang och idealism, även om jag inte delar deras klimatalarmistiska och tillväxtfientliga politik. Och deras djupt kända humanitära anslag i asyl- och migrationspolitik kan också väcka sympatiska känslor, även om politiken här i stort är renons på realism. Unga bär inte sällan upp den gröna idealismen, samma engagemang som lockar unga till andra extremiströrelser som Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Som Burke sa: “If You Are Not a Liberal at 25, You Have No Heart. If You Are Not a Conservative at 35 You Have No Brain”.

Vad som gör att över 80 procent av journalisterna på SR/SVT, enligt massmedieprofessorn Asp i Göteborg, sympatiserar med miljöpartiet eller likasinnade kan vi i ljuset av Burkes slutsats bara spekulera i.

Så, det vore mig fjärran att vilja strö salt i gröna sår. Men låt mig påminna vice statsministern om ett av hennes bidrag till det offentliga samtalet. För ett år sedan i Almedalen förkunnade hon från podiet, segerrusig efter ett lyckat Europaparlamentsval och angelägen om att på limstickan fånga de unga arga feministerna, att “vita, medelålders heterosexuella män” inte var människor; de äter för mycket kött, flyger för mycket och kör för stora bensinslukande bilar. Att på detta sätt stöta bort och förolämpa en stor del av den vuxna väljande befolkning var kanske inte det mest smarta drag de gröna gjort; det satte också en ton av demonisering och exkludering, vilken vi i andra sammanhang tar avstånd från. SD får finna sig i att regelmässigt betecknas som “fascister” ( oftast av dem som därvid, medvetet eller av okunnighet, upprepar ett från sovjetiska kommunister hämtat språkbruk för att identifiera “fienden”), vilket från den kanten kan kontras med “miljöfascister” eller “feminazis”. Inte särskilt smakligt eller uppbyggligt.

Åsa Romson har rätt i att det offentliga samtalet bör föras med respekt och utan tillmälen. Tyngden i sakargumenten och inte i invektiven skall fälla avgörandet. Och eftersom jag är över 35 vill jag gärna tro att hon ångrar sitt Almedalsutfall och själv aktar sina ord framgent. De gröna är bra på att sjunga med änglarna, låt det stanna därvid. “Charity Begins At Home”.

2 reaktioner på ”Om det goda gröna samtalet

 1. dolf skriver:

  Jag polisanmälde Romson för hets mot folkgrupp efter Almedalstalet. Jag anser visserligen att det är en skitlag som inte hör hemma i en rättsstat, men nu finns den där som en kvävande snara runt yttrandefriheten, och Romsons tal bröt klart och tydligt mot det, så jag såg det närmast som ett tjänstefel att inte slå två flugor i en smäll och både markera mot Romsons misandri och den tvivelaktiga lagen. ( Se Åsa Romson polisanmäld | Genusdebatten).
  Brottet är ju dessutom särskilt grovt eftersom det spreds genom tv.

  8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
  Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).

  Massmedia är ju normalt pigga på att uppmärksamma så fort någon anmäls för hets mot folkgrupp, men konstigt nog har jag inte sett ett skvatt i några av de etablerade massmedierna om anmälningar av Romsons tal. Jag tror varken jag var den ende eller förste som anmälde henne. Men inte ett knyst. Denna människa är alltså idag vår vice statsminister. (Och jag kan ju lite surt konstatera att när vår andre vice talman säger ”Fredens religion har visat sitt ansikte” så slås det upp i media att han blivit polisanmäld, enligt samma lag, av Veronica Palm. Jag har ingen aning om vad som hände med den anmälan men antar, och hoppas, att den lades ned.)
  Hur det gick med min anmälan? Nån mer än jag som vill dra Romson och Skarhed inför EU-domstol? | Genusdebatten.
  Jag skulle gärna vilja driva detta vidare, men har varken tid (dvs. kunskap) eller ekonomi för att ägna mig åt det. Finns det någon juridiskt bevandrad som läser detta och skulle tänka sig att pro bono tota ihop skrivelser för att för ärendet vidare så sätter jag gladeligen min signatur under. Jag anser detta vara ett principiellt mycket viktigt fall om vi vill ha en rättsstat med likhet inför lagen. Det har vi nämligen inte nu.

  Gilla

 2. Erik skriver:

  En som alldeles särskilt mycket håller tummarna för att Romson inte skall vika ner sig och fortsätta med sin stil borde vara Åkesson.

  Varje gång Romson öppnar kakhålet finns möjligheten att han får ytterligare någon procentenhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.