Salafism är fascism

mohamed omar

Mohammed Omar

En fascist kan vara mörkhyad och heta Ahmed. 

SVT:s program ”Korrespondenterna” den 5 maj 2015 tog upp det växande problemet med europeiska jihadister. Unga muslimer som växt upp här men som inte vill vara en del av våra samhällen, förkastar demokratin och väljer att strida för ett kalifat, en gudomlig diktatur. Sex tusen européer har anslutit sig till Islamiska staten (IS) i Mellanöstern. Minst tre hundra av dem kommer från Sverige.

Varifrån kommer dessa ungdomar? Vilken riktning av islam? Svaret är att de allra flesta kommer från salafismen, en rörelse inom sunniislam som vill gå tillbaka till vad de uppfattar som en renare och mer autentisk form av islam. De vill göra sig av med nypåfund och mänskliga idéer som man menar förorenat lära och praktik under århundradenas gång. Texten står i centrum och ingen idé och ingen praktik som inte har direkt stöd däri accepteras. Salafiterna är de bokstavstrognaste av de bokstavstrogna.

Usama Hasan, en medlem i den brittiska tankesmedjan Quilliam som intervjuas i ”Korrespondenterna”, var tidigare hängiven salafitisk aktivist och jihadist. Han reste till Afghanistan på 1980-talet för att strida mot det gudlösa Sovjetunionen. Han vet alltså vad han talar om.

Quilliam arbetar mot alla former av islamism och jihadism. Vad är islamism? Det är synen att det man upplever som islams ideal och krav ska tillämpas juridiskt och politiskt. Vad är jihadism? Det är idén att genomföra islamismen med hjälp av väpnad kamp.

Jag har tidigare skrivit om Usama Hasan i olika forum, då om hans arbete för att främja vetenskap bland muslimer, särskilt evolutionsläran. Väldigt många troende muslimer, faktiskt en majoritet enligt undersökningar som har gjorts, tror inte på den vetenskapliga förklaringen till livets mångfald och utveckling. De tolkar istället Koranens skapelseberättelse bokstavligt.

Sådana som Usama Hasan, före detta islamister och jihadister, gör ett otroligt viktigt arbete. Deras kritik har större möjligheter att påverka muslimska ungdomar eftersom den kommer inifrån, även om en del bara ser honom som en förrädare. I programmet får också Quilliams ordförande Haras Rafiq komma till tals. Han riktar skarp kritik mot Sveriges flathet. Vi har under många år gett fritt spelrum åt hatpredikanter.

Haras Rafiq jämför islamismen med fascismen. Hade vi varit lika flata mot fascismen? Förmodligen inte, menar han. Just islamismen gör oss försiktigare eftersom den talar i en hel religions namn. Islamisterna kallar sin ideologi islam, inte islamism. De försöker också framställa kritiken som en kritik mot islam som helhet. En annan sak, som Rafiq inte nämnde, är att islamismen framför allt kopplas till människor av utomeuropeiskt ursprung. Kritik kan upplevas som främlingsfientlighet. Därför är det så viktigt med Quilliams upplysningsarbete att skingra dimmorna så att islamismen framstår för vad den är – en antidemokratisk och intolerant ideologi med stora likheter med fascismen. Detta gäller särskilt salafismen, som är den mest aggressiva, mest intoleranta och mest antidemokratiska formen av islamism. Salafismen är värstingen bland värstingarna.

Vi har en eurocentrisk förståelse av fascismen som grumlar blicken. En fascist behöver inte vara en vit europé med kristen kulturbakgrund; han eller hon kan mycket väl vara mörkhyad och klädd i kaftan och turban. En fascist kan vara muslim och heta Ahmed eller Mustafa.

Vänsterdebattören Rasmus Fleischer bidrog med uppfriskande klarhet på sin blogg Copyriot förra året när han konstaterade att salafism är detsamma som fascism (”Klart att ’Islamiska staten’ är fascister”, 19/8 2014). ”Likheterna mellan den ’Islamiska staten’ och den klassiska fascismen är uppenbara”, skrev Fleischer.

Det handlar om att känna igen fascismen även när den kommer i en ”mångkulturell” förklädnad. I en källare i ett studentområde i Uppsala skaffade salafiterna en lokal. På dörren stod det ”Mångkulturföreningen”. Det är typiskt. På Twitter debatterade jag med en muslim som påstod sig tycka om mångkultur och avsky islamofobi, men när jag ställde frågan om denne även ville ha mångkultur i Saudiarabien blev det tyst. Vore det inte trevligt om hinduerna kunde få ha ett tempel helgat åt Ganesha eller Shiva i Riyadh? Uppenbarligen inte. Mångkultur är bra i väst, men inte i muslimska länder.

Det gäller att kunna se igenom islamisternas mångkulturella fasad och falska retorik om religionsfrihet för att se vad det egentligen handlar om. Vi får inte vara naiva. Haras Rafiq sade vidare att vi visserligen lever i ett samhälle där det inte är fel att ha åsikter, men att vi måste klara av att utmana idéer som är rasistiska och fascistiska.

Islamismen och jihadismen kan inte bara bekämpas med övervakning och lagar. Det krävs ett samhälleligt engagemang på samma sätt som mot rasism och fascism. Dessa grupper bör bemötas med debatter, manifestationer och opinionsbildning. Det är av yttersta vikt att demokratiska muslimer deltar i detta arbete.