Alliansens spel för gallerierna – Nollberga operasällskap hade varit tonsäkrare

Thomasgur1

Thomas Gür

Jag har här försökt göra begripligt vad det är för spel för gallerierna som den borgerliga alliansoppositionen genomför när det gäller omröstningen om regeringens vårbudget.

Det här är en av Decemberöverenskommelsens (DÖ) portalparagrafer:

”Förslaget till rambeslut samt riktlinjer för den ekonomiska politiken från den partikonstellation som är störst släpps fram vid budgetomröstning i kammaren. Om det finns en risk för att förslaget annars skulle falla avstår övriga partier som står bakom denna överenskommelse från att delta i omröstningen. Detsamma gäller även vid beslut om ändringsbudget och vårproposition (inklusive riktlinjer för den ekonomiska politiken).”

För att undvika en repris av det som hände i december 2014, att SD skulle rösta på alliansens budget och allianspartierna då skulle behöva lägga ned sina röster, när det blev dags att rösta för eller mot regeringens budget, lade de fyra allianspartierna fram var sitt budgetförslag, så att de kan bara kan rösta på sina respektive förslag.

Detta förfarande är en tämligen oslug förolämpning av väljarnas intelligens – en föreställning av Leoncavallos I Pagliacci av Nollberga operasällskap skulle vara tonsäkrare och skickligare genomförd.

Ty därmed har de borgerliga partierna säkrat sig om att förlora i omröstningen mot regeringens budget.

Inom ramen för DÖ har alliansen dessutom krävt att Vänsterpartiet skall ha ett avgörande inflytande över regeringens budget, eftersom regeringen plus V därmed blir ”den partikonstellation som är störst”.

Men om alliansen inte skulle gå fram med en gemensam budget utan lägga fram fyra partiegna budgetar, hade inte DÖ behövts. Regeringens budget hade ändå gått igenom utan V:s stöd.

Försvararna av DÖ brukar fråga vad som annars skulle vara alternativet till DÖ.

Ja, alliansen har ju själva genom sitt syltryggsagerande att inte riskera att stå med skammen genom nedlagda röster, visat vad som är det näst sämsta alternativet – en minoritetsregering S+MP som inte stöder sig på V och fyra borgerliga partier som, så som nu, lägger fram separata budgetar.

Det är inte en tingens ordning jag förordar.

Jag tycker att alliansen borde lägga fram en egen budget och ta konsekvenserna av att SD eventuellt röstar på det och tvingar regeringen Löfven att antingen fortsätta att regera med en budget som inte är dess egen eller att den avgår och en ny regering bildas eller att det blir ett extra val.

Men till och med den ofrivilligt komiska ordning som alliansen agerat enligt idag, minus den centrala roll som DÖ ger Vänsterpartiet, hade varit bättre.

3 reaktioner på ”Alliansens spel för gallerierna – Nollberga operasällskap hade varit tonsäkrare

 1. soren.backman@ps2b.s (@SorenBackman) skriver:

  Jag håller med dig, Thomas Gür! Även mina värsta farhågor har besannats. Alliansledarna är inte redo att stoppa vänsterns framfart – de små stegens framfart – nu när det kan göras!
  Jag var en av dem som trodde att alliansen skulle kunna och hinna utnyttja kvartalet från DÖ fram till vårproppen för att skapa ordning efter förra höstens val då väljarna inte gav allianspartierna men väl allianspolitiken sitt stöd parti). Ett kvartal är visserligen mycket kort tid i politiken och ger definitivt inte samma reella utslag som en kvartalsrapport på börsen kan ge. Men så mycket kunde man i alla fall ha begärt av alliansledarna att de skapat en majoritet i parlamentet mot den vänstersväng som nu kommer att ske och som kan föröda vad alliansen byggt upp och omöjliggöra vad som nu behövs för Sverige. Det är smärtsamt att behöva läsa att allianspartierna först nu börjar utveckla en ny gemensam politik. Den möjlighet som nu finns att stoppa vänsterns framfart kommer dessvärre aldrig tillbaka.
  Vi kan vara säkra på att trots allt bedövande tal från alliansledarna kommer den politiska spelplanen vid nästa val att se helt annorlunda ut än idag! Den trovärdighet som allianspartierna nu förlorar genom handlingsförlamningen bäddar inte för att dagens kvarvarande supporters vid nästa val gör samma val som vid valet i höstas.
  Sören Bäckman

  Gilla

 2. Karin Ljungberg skriver:

  Tack för denna klargörande analys!
  Ja vi var nog rätt många väljare som direkt förstod varför alliansen inte skulle lägga en gemensam budget, utan att partierna nu skulle ”profilera sig”. Att dumförklara väljare är ingen vidare smart idé.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.