BITTE ASSARMO: Glöm inte fira mamma idag!

Idag, den sista söndagen i maj, är det Mors dag och det är väl värt att uppmärksamma, om ni frågar mig. För vad skulle livet vara utan mammor? Den här dagen tänker jag alltid lite extra på min mor, men också på mormor och farmor. Tyvärr fick jag aldrig förmånen att lära känna någon av dem – de gick bort långt innan jag föddes, mormor 1954 och farmor 1956. Men allt det jag har hört berättas om dem har gjort dem lika levande i mitt liv som om de hade vandrat bredvid mig.

Den moderna seden att fira Mors Dag har sitt ursprung i USA och mor till Mors dag, om man får uttrycka det så, var en kvinna vid namn Anna Jarvis. Hon var själv väldigt fäst vid sin mor, och när denna gick bort den 10 maj 1905 beslöt hon sig för att införa en hyllningsdag till sin mor just vid detta datum.

Anna Jarvis kämpade hårt för att göra den nya helgdagen accepterad och utbredd i USA, och hon betonade den kristna aspekten på moderskapet. Till en början firade man också den stora dagen mest med specialanpassade gudstjänster som fokuserade på det fjärde budet – du skall hedra din fader och din moder. 1914 blev Mors Dag officiell helgdag i USA. Idag firas Mors dag i över 40 länder, på varierande datum, och i Sverige firar vi den alltså sista söndagen i maj.

När jag var barn brukade pappa ”överraska” mamma med kaffe på sängen. Inte för att det var någon överraskning förstås, för det hade pappa gjort varje Mors dag efter att brorsan kommit till världen. Men hon blev alltid lika glad och var dessutom en hejare på att låtsas att hon också blev överraskad.

På förmiddagen tog vi en promenad, pappa och brorsan och jag. Även på den tiden var både blomsteraffärer och konditorier öppna på söndagar – i alla fall söndagar som var lite speciella – och med hem köpte vi rosor och en tårta. Visserligen var mamma en hejare på goda tårtor men just på Mors dag ville ingen av oss att hon överhuvudtaget skulle behöva stå i köket. Oftast blev det tv-tårta, som var mammas favorit. Det var nog fler mammors favorit på den tiden, för ibland var den slut trots att vi kom tidigt, och då brukade vi köpa budapeststubbe eller schwarzwaldtårta istället, för det var hon mycket förtjust i.

Undrar förresten om någon av Det Goda Samhällets läsare minns tv-tårta? Jag har googlat på det och det visar sig att det har funnits, och finns, flera olika varianter som alla gör anspråk på att vara klassiska. Den jag minns från barndomen, och specifikt från Kåems konditori i Karlskoga (numera nedlagt sedan länge), hade luftiga sockerkaksbottnar, en fyllning av vaniljkräm och garnerad med hallonsylt och ett tunt lager florsockerglasyr.

Så sent som 2020 bakades såna på Ica Maxi i Sandviken. Jo, jag har googlat på tv-tårta då och då i flera år… Visst ser den god ut!

Det finns också en tårta som kallas Emmabodas Tevetårta, och som ska ha kommit till på ett bageri just i Emmaboda 1958. Den verkar inte dum den heller, med chokladglasyr och annat smarrigt.

På Mors dag var det ofta, precis som i år, varmt och vackert försommarväder så vi brukade avnjuta Mors dags-kaffet på balkongen. Vi bodde i ett funkishus byggt 1948 så balkongen var pytteliten, men mamma och pappa hade likväl lyckats ordna till en mysig liten ”uteplats” där vi alla fick plats.

Eftersom mamma i själ och hjärta var en bondtös var hon också förtjust i att sätta blommor på balkongen – den var som en miniträdgård redan i maj. Hon visste precis vilka blommor som tålde frost, vilka man skulle vänta med att sätta ut, vilka som skulle vattnas mycket och lite och så vidare – inte för att hon någonsin läst ett trädgårdsmagasin utan för att hon hade det i blodet.

Nu är det längesen jag hade möjlighet att fira min mamma på Mors dag. Hon gick bort sommaren 2012, för snart 12 år sedan alltså. Men den som lever i ens hjärta kan aldrig riktigt dö och därför är hon med mig idag, som alla andra dagar. Och du som har din mamma i livet – se till att fira henne lite extra just idag!

Bitte Assarmo