ÅKE THUNSTRÖM: TV4 missar miljarder

Ett land är dess värderingar. Dessa är i sin tur till väsentlig del en följd av den bild som media förmedlar. Ett icke politiskt korrekt public service hade exempelvis betytt ett helt annorlunda Sverige utan ett gigantiskt utanförskap i förorterna, skjutningar, heders- och kvinnoförtryck, antisemitism, homofobi och mycket annat förglömt. Ett icke politiskt korrekt public service hade gett mer utrymme till de som kritiserat Sveriges minst sagt problematiska utveckling.

Sverige har för sin nyhetsförmedling inom radio och TV inte till skillnad från andra länder olika nyhetsförmedlare som utgår från olika nyhetsperspektiv. Idag är det exempelvis inte en nyhet att bevaka företeelser när folk inte gör rätt för sig. Man gör heller inte nyheter av Islams krockar med västvärlden. I en mer borgerlig för att inte säga i en mer icke politiskt korrekt nyhetsförmedling skulle sådana krockar vara underlag för många nyheter (det blev många ”inte”, sorry).

Polen är ett bra exempel med många divergerande nyhetsförmedlare – jag har nära kontakter med polsk vän som följer livet i Polen. I Sverige har vi bara public service och TV4. Olyckligt nog är de samma andas barn – politiskt korrekta som ofta dissar sådant som ifrågasätter rådande styre. TV4 upplevs t.o.m värre än public service.

Här finns m.a.o. en marknadsmöjlighet, jättestor om TV4 profilerade sig som en spänstig icke politiskt korrekt nyhetsförmedlare.

Som aktieägare (aktievärde 13 800 kr) i Telia vill jag nu att TV4 ändrar karaktär på sin nyhetsförmedling och låter den basera sig på mer frihetliga och borgerliga värderingar.

Telia köpte TV4 av Bonnier för 10 miljarder. Värdet lär ha sänkts rejält, olyckligt då Telia funderar på en försäljning, såg uppgift om ett värde på 5 miljarder.

Märkligt att högsta ledning och aktieägaren Telia inte har genomfört en omsvängning av nyheterna för att ta marknadsandelar och därmed höja värdet av bolaget. Fox i USA har övertydligt visat att icke politiskt korrekt nyhetsförmedling medför stor framgång.

Ett icke politiskt korrekt TV4 skulle alltså höja värdet på bolaget då de skulle få fler tittare samtidigt som det skulle påverka Sverige till en ny kurs. Två flugor i en smäll.

Åke Thunström är sedan barnsben intresserad av politik. Han har jobbat som datachef, marknadsansvarig och nationell samordnare för bredbandsbaserade stadsnät. Pensionär. Är nu ordförande för Föreningen för Medborgarperspektiv.se

Gästskribent