JAN-OLOF SANDGREN: Snart dags för Chat Control 3.0

Många av oss på den frihetliga högerkanten drog en lättnadens suck när ”Chat Control 2.0” sågades av EU-parlamentet i november. Men politiska vänner som vet betydligt mer om EU än jag, förklarar att förslaget bara pausats och kommer att dyka upp igen efter EU-valet. Lätt modifierat och med en annan kommissionär vid rodret än Ylva Johansson.

Som vanligt kommer man att använda barnen som argument. I namn av att stoppa sexuella övergrepp på nätet, vill EU kunna tjuvläsa våra privata meddelanden och kontrollera vilka bilder vi skickar till varandra. Få politiker vågar protestera eftersom ingen vill skyllas för att stå på samma sida som pedofilerna.

Jag tänker mig Chat Control ungefär så här: Om en tonårstjej skickar en nakenselfie till en pojkvän – eller någon annan jämnårig, på en krypterad chatt som ingen obehörig har tillgång till – lyser en röd lampa hos en Artificiellt Intelligent robot. En kopia av bilden skickas till Europol där en tjänsteman utvärderar det sexuella innehållet, inklusive flickans pubertetsutveckling, för att eventuellt spara filen i en databas för framtida utredning. Risken är rätt stor att hanteringen utgör en värre kränkning än den ursprungliga chatten, som kanske inte upplevdes kränkande alls.

Många tycker nog att en viss integritetsförlust är rimlig, om EU samtidigt kan klämma åt de riktiga skurkarna. Det vill säga dom som ägnar sig åt sexbrott, trafficking och övergrepp på minderåriga. När kändisar är inblandade får det förstås extra uppmärksamhet. Som när US Homeland Security nyligen gjorde en razzia hemma hos rap-ikonen Sean Diddy Combs, som står anklagad för sex-trafficking, övergrepp och våldtäkt. Diddy kallas ibland för ”rap-världens Jeffrey Epstein” på grund av sina orgieliknande fester, där det enligt hörsägen förekommer såväl underåriga flickor som inbjudna celebriteter. Skvallerpressen gjorde en stor poäng av hans nära vänskap med skådespelaren Ashton Kutcher, då denne grundat en välgörenhetsorganisation för att bekämpa just sex-trafficking.

Lustigt nog var det samme Ashton Kutcher som levererade mjukvaran till Chat Control 2.0 och jobbade sida vid sida med Ylva Johansson, vilket jag skrev om här. Det lär också ha varit Ashton som lurade i Ylva att man kunde scanna en krypterad fil utan att bryta krypteringen – en uppfattning hon envist höll fast vid och som gjorde henne till åtlöje i IT-världen. Kutcher’s karriär som EU-konsult blev dock kortvarig. 2023 lämnade han sin egen organisation, efter att ha försvarat en kompis (dock inte Diddy) som dömts till ett 35-årigt fängelsestraff för våldtäkt.

Det finns nog skäl för EU-kommissionen att piffa upp förslaget, byta ut alla inblandade och hoppas att de nya EU-parlamentarikerna inte kommer ihåg vad som hände förra gången.

På sajten femtejuli.se kan du uppdatera dig om Chat Control och liknande försök från EU att skapa ett övervakningssamhälle.

Jan-Olof Sandgren