BITTE ASSARMO: Greta gör det Greta gör för att Greta åtnjuter överklassprivilegier

För en tid sedan kunde vi läsa om att Greta Thunberg gripits av polis i Nederländerna. Den numera vuxna kvinnan, 21 år gammal, åker alltså fortfarande runt och demonstrerar på samma fjortismässiga vis och kostar både det svenska samhället och andra samhällen pengar. Men varför gör hon det? Svaret är betydligt enklare än hennes aningslösa påhejare vill förstå. Greta gör det Greta gör för att hon vet att hon, tack vare sina överklassprivilegier, kommer undan med det.

Om Greta är bekymrad över klimatet eller ej vet bara Greta. Vad hon däremot inte behöver bekymra sig om är framtiden. Hon kan bete sig i princip hur som helst, delta i aktivistaktioner som alltmer börjar lukta terror, och ändå veta att hon har sitt på det torra. Med de nätverk och kontakter, och den privilegierade ställning hon och hennes föräldrar åtnjuter, finns det alltid ett toppjobb som väntar på henne den dag hon tröttnar på att blockera riksdagshus, lägga sig som en lealös bebis på offentliga platser och peka fuck you åt ordningsmakten.

Gretas värld är full av vuxna med samma privilegierade ställning som hon själv. Människor som inte bara tror sig stå över lagen utan faktiskt också ofta gör det, eftersom deras nätverk finns på samhällets alla nivåer, även inom rättsväsendet.

I Gretas kretsar är det dessutom en fjäder i hatten att ha hindrat folkvalda politiker från att komma in på sitt jobb, eller svenssons från att ta sig till jobbet. Det visar att man är cool, modig och dessutom klimatmedveten.

Det visar förstås också att man själv inte behöver bekymra sig om petitesser som att sköta ett jobb och försöka hantera en tuff vardag. Att man är bortklemad och överprivilegierad och lever i en värld där man inte behöver slita nämnvärt för brödfödan. En värld där man håller varandra om ryggen och hjälper in varandra i politiken, i kulturinstitutionerna, i mediehus och i bolagsstyrelser.

Det borde kännas lite pinsamt för dem men det gör det inte. De lever så fjärmade från verkligheten att de förmodligen tror att alla har det lika förspänt som de själva.

Den nettoskattebetalande medelklassens barn har inte en chans att komma undan med sådant som Greta kommer undan med. Medelklassungdomarna vet redan tidigt i livet att det gäller att hålla sig i skinnet om man ska ha en chans. De kan varken skolka från skolan, limma fast sig på vägar eller åka runt i världen och hånflina åt polisen om de vill ha en framtid.

Jag har en kompis vars dotter fick ett hysteriskt anfall när hon hade missat att hennes busskort hade gått ut och en kontrollant gav henne böter – hon trodde att det skulle påverka hennes möjligheter att komma in på juristlinjen, som var hennes dröm. En annan vän har en son i 20-årsåldern som mådde dåligt i veckor efter att han blivit lite på sniskan och urinerat på en vägg bakom en tunnelbanestation och fått en bot av en påpasslig polis. Han trodde att han skulle få sparken om det kom fram på hans jobb.

Visst, det kan låta lite väl dramatiskt, och det berättade förstås deras föräldrar för dem. Men om man har fått lära sig att sköta sig och ta hänsyn blir man nervös när man spårat ur, även om det bara gäller en hyfsat lindrig förseelse.

Sånt behöver inte Greta oroa sig för. Hon kan bekymmerslöst peka finger åt polisen och hånflina åt folk som aldrig gjort annat än skött sig och dragit sitt strå till stacken. Men så är också hennes verklighet reserverad för ett fåtal människor.

De vanliga, mindre privilegierade ungdomar som är så indoktrinerade av sociala medier och klimatalarmisterna i de stora mediehusen att de ändå känner sig tvingade att följa sådana som överprivilegierade Greta kommer att få kämpa ensamma den dag deras gärningar kommer och biter dem i svansen. Greta själv kommer att omhuldas av det etablissemang som hon påstår sig kritisera.

Det här borde alla människor, som inte åtnjuter hennes och hennes familjs privilegier, tänka på – och framför allt förklara mycket tydligt för alla tonåringar:

”Du har inte Gretas privilegier. Ni lever inte i samma värld. Hon utnyttjar dig och alla andra vanliga människor och drar in er i något ni inte kan kontrollera. När hon har tröttnat på det här kommer hon att slå ner häcken i Bryssel eller någon annanstans, med en fet lön och på bekvämt avstånd från verkligheten, och glömma att du alls existerade – om hon överhuvudtaget någonsin har vetat om det.”

Foto: Skärmdump DW

Bitte Assarmo