RICHARD SÖRMAN: Har Sverige destabiliserats?

Varför hotas Sverige av islamistisk terror? Varför betraktas Sverige plötsligt som ett muslimfientligt land?

Vill man göra det enkelt för sig kan man peka på direkta orsaker som koranbränningar och islamkritik. Men de verkliga problemen ligger djupare än så.

Det handlar om de konflikter som uppstår när människor från vitt skilda kulturer ska leva tillsammans under samma lagstiftning. Mer specifikt handlar det om de avgrundsdjupa skillnader som finns mellan det moderna och sekulariserade västerlandet och den betydligt mer traditionalistiskt sinnade muslimska världen.

I Sverige har vi trott att det ska gå att kombinera vår hypermoderna västerländska lagstiftning med en omfattande invandring av människor från kulturer där denna lagstiftning i princip vore omöjlig. Det är alltså inte alls förvånande att vi nu har fått slitningar. Sverige är inte skapat för islam och islam är inte skapat för Sverige. Den som tycker att detta låter lite väl kategoriskt kan ju försöka peka ut ett muslimskt land i Mellanöstern där den lagstiftning som styr individens rättigheter gentemot stat och religion liknar Sveriges.

För att förstå varför vi fått en konflikt med muslimer både i och utanför Sverige måste vi alltså återigen tala om invandringen. Vi måste tala om den oförsiktiga invandringspolitik som skapat motsättningar i vårt samhälle som vi inte hade behövt ha.

Höstens första avsnitt av SVT:s Agenda handlade just om Sverige och islam. Koranbränningar och uttalanden från Richard Jomshof pekades ut som orsaker till den aktuella krisen. Ingenting nämndes om invandringen. Ingenting. Som om det inte vore betydelsefullt i sammanhanget att de som protesterar mot svensk lagstiftning är människor som nyss kommit hit och som därför också tas i försvar i de länder de kommer ifrån.

Men provokatörerna då? Är det inte Rasmus Paludans fel att vi får terrorhot mot oss? Eller Richard Jomshofs?

Enligt den socialdemokratiska pressen är det så. ”SD gjorde oss till terroristernas mål” skriver Anders Lindberg i Aftonbladet. ”SDs hat mot islam och muslimer riskerar svenska liv” skriver Jenny Wennberg i Arbetarbladet. I stället för att erkänna att den egna politiken har skapat förutsättningar för ett splittrat Sverige skyller Socialdemokraterna problemen på det parti som i decennier har varnat för just den utveckling vi nu ser. Det är minst sagt skamlöst, vilket jag själv tidigare har framfört i andra sammanhang.

Det grundläggande problemet är att invandringen har destabiliserat Sverige. Gängkriminalitet och skjutningar skapar otrygghet. De demografiska förändringarna skapar främlingskap hos både svenskar och invandrare inför ett samhälle där allt färre känner sig hemma. Förändringarna i befolkningssammansättningen gör oss sårbara för utländsk påverkan. Den värdekonflikt vi nu tvingas ta med muslimer i Sverige blir till en konflikt med hela den muslimska världen. Och till på köpet får vi nu terrorhot riktade mot oss.

Med en rimlig invandringspolitik hade mycket av detta kunnat undvikas. I stället öppnades alla kranar. Invandringen tilläts bli en historisk katastrof vars konsekvenser vi ännu inte kan överblicka. Det är dags att det svenska samhället erkänner sitt fatala misstag. Ett sådant erkännande är en första förutsättning för att vi på allvar ska kunna lösa de problem vi nu har att hantera.

Richard Sörman, Idé och kultur