BIRGITTA SPARF: Om avbrytandets ädla konst

Vill man studera hur man bäst avbryter en meningsmotståndare som ”neutral” programledare rekommenderar jag varmt att man ser på några avsnitt av statstelevisionens Aktuellt och Agenda.

I Agenda i söndags debatterade migrationsminister Lena Malmer Stenergard återvandring mot den allestädes närvarande Märta Stenevi och programledaren Jon Nilsson. Debatten varade i nio minuter. Nilsson avbröt Stenevi en gång och Malmer Stenergard fyra.

I måndagens Aktuellt var det dags för ledarskribenten på SvD Lena Andersson att grillas av programledaren Karin Fagerlund och kulturredaktör Eric Rosén på Aftonbladet apropå den grasserande barnsvälten i landet. Även denna debatt varade i nio minuter och här avbröt Fagerlund Andersson fyra gånger och Rosén noll gånger.

Detta kan sammanfattas med att på enbart två dagar i rad, i neutrala SVT:s flaggskepp för nyheter och samhällsfrågor, står det 8-1 till socialisterna.

Eftersom samma förhållanden, utan undantag, också råder i alla debatter i SR P1:s samhällsprogram kan man lätt konstatera att vänstersidan har ett stort övertag över högersidan. Socialisterna befinner sig alltid på hemmaplan, kan man säga.

Statsmediernas påstått neutrala programledare behärskar konsten att ständigt avbryta varje meningsmotståndare till höger om MP till fulländning. Det får man faktiskt ge dem!

Birgitta Sparf