BITTE ASSARMO: Varje dag är som 1 april

Det blir allt svårare att veta vad som är ”på riktigt” och vad som är ironi, sarkasmer och parodier. I Sverige är snart sagt varenda dag som 1 april. In i det längsta hoppas man att det är ett skämt att unga morddömda har tillgång till internet och mobiltelefoner på sina förvar, eller att det inte krävs svenskt medborgarskap för att få fatta beslut om svenskt medborgarskap på Migrationsverket, men det är det inte. Det är blodigt allvar. Men den här insändaren, som går till storms mot jordgubben, måste bara vara ironiskt menad, allt annat är omöjligt.

Signaturen C-G Ståhl menar, i en insändare i Kungälvsposten, att det är hög tid att byta namn på detta omtyckta bär. Och han förklarar beredvilligt varför:

”Jo, för att det nuvarande namnet kan vara exkluderande för personer som inte identifierar sig som män.”

Insändarskribenten fortsätter:

”Att använda ordet ‘gubbe’ i ett bärnamn kan låta trivialt, men det är faktiskt en del av en större kulturell trend som normaliserar en viss typ av maskulinitet. Det är viktigt att vi strävar efter att skapa en mer inkluderande och jämställd samhälle, och att byta namn på jordgubben till jordbär (som det heter i ett par av våra grannländer) är en enkel men betydelsefull åtgärd i den riktningen.”

Det är fullkomligt briljant formulerat. Jag bockar och bugar inför dessa ljuvliga sarkasmer, de ger mig hopp om landet. Slutklämmen är nästan ännu bättre:

”Genom att använda ett mer könsneutralt namn kommer vi att signalera till alla människor att de är välkomna att njuta av detta underbara bär, oavsett kön eller könstillhörighet.

Så låt oss byta namn på jordgubben till jordbär och göra vår värld lite mer inkluderande och jämställd!”

Som sagt, jag är övertygad om att detta är ironi. Men man kan förstås aldrig vara helt säker. För några år sen var jag lika övertygad om att ett upprop om att tikar borde få egna rastgårdar, eftersom det är diskriminerande att de är portade från rastgården under löpperioden, var ironiskt menat, särskilt som skribenten då lade in diskussionen om könsmaktsordningen i sammanhanget.

”Det är skrämmande att könsrollerna som råder i samhället återspeglas i djurvärlden​. Det är dags att det sker en förändring.” skrev hon.

Det visade sig vara fullkomligt allvarligt menat, från en kvinna som kände sig kränkt å sin vovve Cocos och alla andra tikars vägnar.

Jag får väl därför lägga in en liten brasklapp även när det gäller jordgubben. Men jag tänker inte ge upp hoppet om den sarkastisha fullträffen om jag inte blir överbevisad om motsatsen.

Bitte Assarmo