BIRGITTA SPARF: Det nya mångkulturella Skatteverket

Min revisor Thomas har gått i pension, fick jag veta. Jaha, kul för honom. Men mindre kul för mig. Han är min klippa i skattesammanhang.

Jag blev istället hänvisad till Ove. Tyvärr kunde inte Ove hitta minsta lilla digitala spår efter mig i redovisningsföretagets historia på datorn, så jag fick börja om från början.

Jag har ett företag med periodiseringsfonder. Vilket innebär att delar av mina företagsinkomster har lagts undan för senare beskattning. Inkomsterna och skatten skjuts upp och portioneras ut på sex efterföljande år.

Thomas har alltid begärt anstånd för min deklaration. I år har detta inte skett eftersom jag inte längre existerar i redovisningsföretagets datorer. Så jag fick själv ringa till Skatteverket för att begära anstånd.

Följande mångkulturella konversation utspann sig mellan mig och Leyla på nämnda myndighet:

– Du har det företag, ja? Varför du har företag om ingen pågående verksamhet? Företag du ska avsluta om ingen verksamhet, mer än periodiseringsfonden, ja.

– Avregistrerar jag mitt företag nu så förfaller mina periodiseringsfonder till omedelbar beskattning.

– Jag inte känna till. Du ska avsluta det företag, ja. Företag ska vara igång, inte vilande.

– Du skojar! Då får jag ju en skatteskuld om hundratusentals kronor som omedelbart förfaller och ska betalas in till er!

– Jag inte veta. Du får prata med den ekonomiska rådgivare.

Jag borde inte häpna, men jag gör det ändå. Jag ringer till Skatteverket för att få hjälp, och får råd som skulle vara direkt ekonomiskt förödande för mig om jag följde dem.

Jag får försöka förklara för Leyla hur skattelagstiftningen ser ut på den myndighet som hon själv företräder, i egen hög person. Hon inte veta, för att använda hennes eget språkbruk. Hon lyckades dock, om än motvilligt, ordna ett anstånd till den 10 juni. Jag får nöja mig med det. Resten tar jag med Ove.

Skatteverket är den myndighet som alltid får högst förtroendesiffror i alla mätningar. Jag har själv alltid blivit korrekt bemött och behandlad där. Men nu har de tydligen börjat inkvotera efter kön och ursprung.

Det är inte bra, inte alls bra!

Birgitta Sparf