BIRGITTA SPARF: När majblommor förorsakar en masspsykos

Murhaf Hamid är en kille som snart fyller 12 år. Hans mor flyttade till Sverige från Etiopien när hon var gravid med Murhaf, så han är alltså född här. Oklart om Murhafs far också var med vid flytten till Sverige, men jag utgår från det eftersom Murhaf idag har två systrar som är 5 och 7 år gamla.

Familjen har ansökt om asyl och under dessa 12 år har de fått avslag tre gånger på sin ansökan. Däremot kan de inte utvisas eftersom de saknar giltiga identitetshandlingar. Så den växande familjen utan rätt att vistas i Sverige är kvar här, utan uppehållstillstånd.

Murhaf bor för tillfället i skånska Glimåkra med sin mor och sina småsystrar. Var fadern befinner sig framgår inte. Familjen har bott på 15 olika platser runt om i landet och sökt asyl, men alltså fått beslut om avslag tre gånger och kan inte göra en ny ansökan förrän om ett år.

Hur som helst, Murhaf övertalades av en klasskompis att sälja majblommor i Glimåkra. Han har ju rätt att gå i skola här trots att han egentligen inte har rätt att befinna sig i Sverige. Det gick dock inte så bra med majblommorna och försäljningsframgångarna uteblev. Några var elaka och sa att Murhaf inte fick stå utanför ICA-butiken i byn.

Som tur är har familjen en vän, flyktingaktivisten Leila Orahman. Hon jobbar som asylsamordnare hos Studiefrämjandet och på sin fritid arbetar hon ideellt med Kvinnoförmedlingen som arrangerar aktiviteter för asylansökare och så kallade ”papperslösa”, alltså de som vistas här illegalt. Märk väl; med våra politikers goda minne.

Leila Orahman köpte några majblommor av Murhaf och frågade om det var OK att hon skrev om honom på Facebook. Det var det, så hon gjorde ett inlägg som delades i olika grupper, däribland Kvinnoförmedlingen och Nysvenskar i Sverige. Från SvD:

”När hon uppdaterade inlägget med länken till Murhafs digitala majblommeförsäljning tog försäljningen fart. Fler och fler delade och det strömmade in pengar. Måndag eftermiddag låg beloppet på 340 000 kronor vilket med råge placerade honom i topp bland de skånska försäljarna.”

Leila Orahmans inlägg uppmärksammades av många, däribland två rasister som skrev rent vidriga och klart rasistiska kommentarer. Från SvD:

”Men det var när två främlingsfientliga kommentarer på Twitter, bland annat från en sverigedemokrat som står på kandidatlistan i Lund, som försäljningen exploderade. Enligt SVT har SD centralt tagit avstånd från tweeten och kvinnan utreds nu av partiets medlemsutskott.”

Nu var bollen satt i rullning och masspsykosen snart ett faktum. Majblommeförsäljningen blev förvandlad till en nationell antirasistisk aktion.

Våra högsta politiker uttalade sig, med all rätt, mot de rasistiska påhoppen. Inslag i press, radio och TV gjordes om och med Murhaf. Statsministern har uttryckt att han önskar träffa honom och han har även bjudits in till möte med lokala politiker i Glimåkra.

I skrivande stund har Murhaf sålt majblommor för 3,5 miljoner kronor. Försäljningsrekorden brukar annars ligga på några hundra tusen. Varför jag kallar detta en masspsykos är för att Murhaf får stort beröm för sina försäljningsframgångar, när allt egentligen handlar om något helt annat.

Vanligtvis kloka och intelligenta män gör inlägg på Facebook och Twitter där de hyllar Murhaf för hans entreprenörskap och skicklighet som försäljare. När det enda som hänt är att Leila Orahmans inlägg fått rikstäckande spridning på grund av avskyvärda rasistiska kommentarer. Vilket fått försäljningen på hans digitala försäljningslänk att fullkomligt explodera.

Jag sympatiserar med Murhaf, men någon stjärnsäljare av majblommor är han inte. Han är enbart en bricka i ett politiskt spel, ett oskyldigt barn i en familj som befinner sig illegalt i Sverige. Vilken ”goda krafter” som Leila Orahman vill stötta.

Vissa tidningar, som SvD och DN, har skrivit om bakgrunden till varför Murhaf befinner sig i Sverige. Något som inte alls framkommer i alla inslag om honom i vår statliga radio och TV.

Bakgrunden förtigs helt, han presenteras enbart som den som är allra bäst i Sverige på att sälja majblommor. Vilket förvånansvärt många tycks gå på. De tror verkligen att det är Murhaf själv som har sålt så många majblommor.

Detta är ingenting annat än ren propaganda och en antirasistisk aktion, låt vara helt berättigad denna gång. Men allt är förljuget och endast halva sanningen. Allt har blivit till en ny nationell masspsykos.

Birgitta Sparf