MOHAMED OMAR: Nej, drottning Kleopatra var inte en svart afrikan

En ny ”dokumentärserie” på Netflix porträtterar drottning Kleopatra som en svart kvinna med krulligt hår. Serien är skapad av Jada Pinkett Smith, hustru till skådespelaren Will Smitth. Båda är afroamerikaner.

Tilltaget har upprört många, som menar att en dokumentär inte bör förvanska historien.

En svart skådespelerska gör alltså rollen som Kleopatra. Det beror på en myt inom svart makt-rörelsen om att de forna egyptierna skulle ha varit subsahariska afrikaner. Detta har dock vederlagts av DNA-analyser som visat att egyptierna var ett Medelhavsfolk utan genetiskt släktskap med svarta folk längre söderut.

Men, och detta gör Netflix tilltag ännu mer bisarrt, Kleopatra var inte ens egyptier! Hon var grekinna ur den ptolemaiska ätten.

Ptolemaios, d. 283 f. Kr, var en av Alexander den stores mest framstående fältherrar.

Netflix serie kanske kan tolkas som ett svar på den kommande storfilmen om Kleopatra med Gal Gadot i huvudrollen. Gadot är en israelisk skådespelerska med ”medelhavsutseende”.

När nyheten om filmen spreds möttes hon av en antisemitisk och antivit hatstorm. Hon kallades för både ”dumb white bitch” och ”piece of shit Zionist”.

Förutom så kallade ”antirasister” deltog även antisemitiska och arabchauvinistiska aktivister i drevet. De såg det som en kränkning mot det arabiska Egypten att Kleopatra, en symbol för Egypten, skulle spelas av en judinna från fiendelandet Israel.

Twittraren Sameera Khan gick till exempel till hårt angrepp mot Gal Gadot. Hon menade att rollen istället skulle ha gått till en skådespelerska med arabisk härstamning:

Which Hollywood dumbass thought it would be a good idea to cast an Israeli actress as Cleopatra (a very bland looking one) instead of a stunning Arab actress like Nadine Njeim?

And shame on you, Gal Gadot. Your country steals Arab land & you’re stealing their movie roles… smh.

Kleopatra levde alltså 600 år före den arabiska erövringen…

Ett samtida porträtt av Kleopatra:

Ett annat samtida porträtt av Kleopatra visar henne med tydligt europeiska drag och rödaktigt hår:

Det viktiga när man ska gestalta en historisk figur borde inte vara en skådespelares genetiska härstamning, utan skådespelarens utseende. Kan man skapa en trovärdig illusion? Särskilt när man som Netflix utger sig för att ha skapat en ”dokumentär”.

Gal Gadot är med sitt ”medelhavsutseende” med mellanljus hy och mörkt rakt hår betydligt mer lämpad att spela drottning Kleopatra än en mörkhyad kvinna med krulligt hår och afrikanska drag.

BILD: Den svarta Netflix-versionen av Kleopatra till vänster, till höger Gal Gadot.

Mohamed Omar