BIRGITTA SPARF: Humorprogrammet Aktuellt – eller något om ofrivillig satir

Erika Bjerström gör reportage från hela världen för att sprida sina villfarelser om den ”galopperande klimatkrisen”, som hon själv uttrycker det. Syftet verkar främst vara att hon vill överföra sin egen klimatångest till tittarna.

Hon träffar under sina resor en mängd klimataktivister för sina rent löjeväckande alarmistreportage som ska bekräfta och förstärka hennes egen skruvade världsbild, vilken är byggd på en lång serie missuppfattningar.

I torsdagens Aktuellt gjorde hon ett reportage från London som var så fullkomligt vanvettigt och absurt att det fick mig att gapskratta.

Hon la till exempel in ett klipp från en miljökonferens som hölls i Stockholm 1972. Där slår en miljöforskare fast att det är en ”patriotisk handling” i länder som USA och Sverige att inte skaffa fler barn än två.

Detta var dock innan någon visste att Sverige skulle bli ett nytt Melllanöstern/Afrika, med en stor del av befolkningen inflyttad från Syrien, Irak, Afghanistan och Somalia.

I London träffar hon en 40-årig kvinnlig klimataktivist som valt att inte skaffa barn, inte äter kött, inte flyger eller ens åker bil för att på så sätt rädda det globala klimatet. I ljuset av detta bedömer jag kvinnans beslut att inte skaffa några barn alls som synnerligen klokt och vettigt.

Hon träffar även en annan kvinnlig klimataktivist som ser ut att vara 21 år. Jag antar att hon genom sin unga ålder vet allt om klimatet som vi andra inte vet. Den unga damen får förnumstigt lägga ut texten, huvudproblemet är rika människors överkonsumtion och den rika världens ekofascism. Det är helt fel att peka finger mot fattiga länder i Afrika och Asien för deras explosiva befolkningsökningar.

Allra mest komiskt blir det när Bjerström träffar en brittisk medelålders gentleman. Han drivs också av ett engagemang för vårt hotade klimat samt en oro för vår snara undergång, och påtalar befolkningsökningens betydelse. Vilket får Bjerström att nå tidigare oanade höjder av idioti. Hon frågar:

– Vad har du för rätt att som vit medelålders man i Storbritannien ge råd till kvinnor i det globala syd om deras fertilitet?

Mannen kan enbart skratta åt detta helt befängda påstående och bemöta det. Men jag får genast en fråga till Bjerström, och den lyder:

– Vad har du för rätt att som vit medelålders kvinna från Sverige varje vecka flyga kors och tvärs över hela världen med övervikt, och då menar jag inte ditt bagage, för att tala om för oss andra att världen går under imorgon om vi gör samma sak som du?!

Vill jag se god satir, som är oavsiktlig och ger tillfälle till riktigt råa och elaka skratt i vårt ”globala nord”, då är Aktuellt mitt absoluta favoritprogram!

Birgitta Sparf