BITTE ASSARMO: Den verklighetsfrånvända journalistkåren

En god vän brukar säga till mig att journalistkåren idag riktar sig till varandra, och andra privilegierade grupper, och inte till vanligt folk. Det påmindes jag om när jag läste denna TT-artikel, där måltidsforskaren Richard Tellström intervjuas. Hans bästa tips för dem som fått en allt tunnare plånbok under senaste månadernas skenande matpriser? Att leta fram löjrom och andra ”bortglömda delikatesser” ur frysen.

Påskafton är här men även om du haft det lite tufft på sistone, på grund av de skenande livsmedelspriserna, har du ingen anledning att hänga läpp. TT ger tips och råd hur även en fattig svensk ska kunna fixa en påskmåltid. Det är bara att leta i frysen efter den bortglömda löjrommen, älgsteken och hjortronen så väntar en riktig festmåltid!

Man tar sig för pannan. Vilka människor har frysarna fulla av delikatesser som de lyckats glömma bort? Inte mina vänner och bekanta i alla fall, de får vara glada om de överhuvudtaget har mat i frysen efter de prisökningar som varit senaste tiden. Om något överhuvudtaget glöms bort i deras frysar så är det förmodligen ett halvtomt paket med fiskpinnar, inköpta på extrapris, eller en bit falukorv som köptes på halva priset på grund av kort datum.

Det här är ett typiskt exempel på hur verklighetsfrånvänd journalistiken är idag. Inte för att det är något ont i måltidsforskaren som intervjuas i texten, men varken han eller reportern verkar ha en susning om hur det är att verkligen drabbas av de höga matpriserna. Den som har hjortron, älgstek eller löjrom i frysen behöver nog inte oroa sig särskilt mycket för matpriserna. Har de dessutom glömt bort att de har det, då har de förmodligen inte en aning om hur det är att tvingas vända på slantarna.

Tellström kommer dock inte bara med tips till de privilegierade, utan även ett och annat som också vanligt folk kan ha nytta av:

”Den som vill spara av ekonomiska skäl har stora möjligheter i äldre festmat, till exempel att göra gratänger. Vad kan en gratäng innehålla? Allting” säger han.

Och det har han alldeles rätt i. Men ”äldre festmat”? I hans kretsar kanske – och i TT-reporterns – men, än en gång, inte i de kretsar där jag rör mig. Både jag och mina vänner och bekanta lagar gratänger titt som tätt, just för att det är ett perfekt sätt att spara pengar och även ta vara på sånt som börjar sjunga på sista versen. Men på Tellström låter det som om det är något folk övergav för eoner sedan.

Så där olika kan livet vara. Vissa glömmer att de har löjrom och älg i frysen, andra vet knappt hur det smakar eftersom de inte hade råd att köpa det ens före inflationen. Och det är inget konstigt med det. Livet är inte millimeterrättvist, så är det bara. Men det skulle vara hedersamt om TT riktade sina påsktips till en något bredare krets än den gissningsvis relativt lilla grupp som kan glömma bort att frysen är full med dyra delikatesser.

Oavsett hur du firar din påsk, och vare sig din frys är full av delikatesser eller bara innehåller sånt som passar i en god gratäng, önskar jag dig en riktigt god och glad helg.

Bild: Löjrom från Kalix, wikimedia commons

Bitte Assarmo