LARS HÄSSLER: Finlands förra statminister Sanna Marin hade inte bara stil – hon var ärlig

Sanna Marin, född 1985, var Finlands socialdemokratiska statsminister mellan 2019 och 2023. Redan vid 34 års ålder blev hon världens näst yngsta tjänstgörande statsledare, den yngsta kvinnliga regeringschefen och Finlands yngsta statsminister någonsin. Hon har en magisterexamen i offentlig förvaltning, är vegetarian och kommer ifrån en regnbågsfamilj (hon uppfostrades av sin mor och hennes kvinnliga partner). 

2020 valdes Marin till BBC:s lista över de 100 mest inspirerande och inflytelserika kvinnorna i världen och samma år fick hon placering 85 på Forbes lista på världens 100 mäktigaste kvinnor. Förra året fann men henne på en Youtube-film dansandes med kamrater på ett privat party. Många kritiserade henne och antydde att droger hade förekommit, men hon tog en drogtest och testade negativt. 

Häromdagen förlorade hon valet, Socialdemokraterna hamnade på tredje plats och hon tog konsekvenserna därav och avgick. Så varför skriva om henne här på DGS? Jo, hon “stod ut”, hade stil men framför allt var hon ärlig och uppriktig. Marin var visserligen socialdemokrat, dessutom på partiets vänsterkant.  Men när hon nu förlorade valet sa hon att demokratin hade vunnit, gratulerade sina konkurrerande kollegor och önskade dem lycka till. Skillnaden mot de svenska Socialdemokraterna kunde inte var större. När Palme förlorade valet kallade han det för en statskupp och när Magdalena Andersson förlorade valet förra året talade hon om ett hot mot demokratin.

Trots Marins vänsteråsikter är jag imponerad över henne. Hon hade säkerligen sina svagheter, men på något sätt verkade hon varken snarstucken, grälsjuk eller elak. Det tyska magasinet Bild kallade Marin för ”the coolest politician in the world”.  Magdalena – något att tänka på kanske? 

Lars Hässler