BIRGITTA SPARF: Något om populism

Populism i meningen ”lättköpta politiska poäng” är ett politiskt gift som vänstersidan älskar att beskylla högersidan för. Tyvärr gör finansminister Elisabeth Sventesson (M) sig skyldig till just detta när det gäller livsmedelspriserna.

Svantesson blev hårt ansatt av kommunisten Dadgoostar och den socialistiska programledaren Kvartoft i söndagens Agenda angående ”livsmedelsjättarnas” påstådda ”miljardvinster”.

Som ett svar på detta kommer nu Svantesson med ett populistiskt utspel där hon kallar till sig representanter för dessa jättar för ett strängt allvarssamtal. Det hela är, i mina ögon, rent löjeväckande.

Svantesson låter stentuff i P1 Morgon 17 mars:

– Men ser du nån annan förklaring än den att dom helt enkelt tar överpriser? Finns det nåt annat sätt att förklara det här?

– Ja, det vill jag ju att matjättarna ska förklara för mig i så fall! Varför den svenska matkassen har ökat med över 20 procent på ett år medans matkassarna i länderna runt om oss INTE har gjort det!

– Svensk dagligvaruhandel har ju varit ute och förklarat sig, bland annat, och sagt att ingen höjer priserna mer än vad som är nödvändigt. Men du har inte sett någon trovärdig förklaring på detta då, än så länge?

– Nej, det är därför som jag samlar dom! Sen har vi ju för dålig konkurrens i Sverige, och ju sämre konkurrens desto större risk blir det ju för högre priser.

De så kallade livsmedelsjättarna rasar, med all rätt. Bland annat i Tidningen Näringslivet (TN) 17 mars, i en mycket informativ och upplysande artikel. Där de bland annat säger detta:

”Pär Bygdeson, VD för Livsmedelshandlarna, tror att finansministern mycket väl vet att det inte sker någon så kallad ‘greedflation’.

– Svantesson ägnar sig åt populism. Handeln har velat träffa både finansministern och hennes tjänstemän för att förklara hur det ligger till under en längre tid men de har valt att tacka nej till inbjudningarna. Nu kallar hon i stället upp handlarna eftersom det visar på mer handlingskraft, säger han.”

Jag vet inte vad Svantesson förväntar sig av dessa allvarssamtal. Mer än att handlarna ska säga att ”Jo, förlåt, vi erkänner! Vi har passat på att ta ut gigantiska överpriser! Kommunisterna hade rätt! Men nu sänker vi priserna och tar ut noll i vinst under kommande år. Vi tar alla konsekvenser av skenande el- och drivmedelspriser i hela produktions- och distributionsledet själva och fixar inflationen åt dig!”.

Jag trodde i min enfald att en svensk borgerlig finansminister skulle ha en lite mer kunskaper om national- och framför allt marknadsekonomi än en socialistisk dito. Men hej vad jag bedrog mig.

Svantesson talar ständigt om bred front mot inflationen, men efter ett enda hårt utspel från socialisterna viker hon ner sig och har nu fått det till att det är livsmedelspriserna som till största delen driver inflationen.

Svantesson säger förvisso en massa annat också i P1 Morgon, men kontentan är att hon nu, på socialisternas uppmaning, kommer att kalla till sig livsmedelshandlarna för att ta dem i örat.

Detta utspel är billigt, det är lågt och rent häpnadsväckande för att komma från en borgerlig finansminister. Hon hade alltså ingen kraft alls att sätta emot socialisterna. Detta är ingenting annat än ren populism!

Birgitta Sparf