BIRGITTA SPARF: Enorm naivitet rörande islam och hederskultur

Internationella kvinnodagen har passerat igen. Vad den nu ska vara bra för. Här i Sverige är varje dag kvinnornas dag, med exempelvis ständigt upprepade krav på inkvotering av kvinnor till olika höga poster. Inte på grund av kompetens utan enbart på grund av kvinnligt kön.

Men det kan ju vara bra att lyfta blicken till ett internationellt och globalt perspektiv. Det har arkitekten Eva Magnusson, 76, gjort. Hon skrev därför en insändare i Dagens Nyheter med anledning av kvinnodagen. Hon har nämligen kommit på en lysande idé.

Den går ut på att alla kvinnor i Sverige under kvinnodagen ska låta bli att ta på sig burka, hijab och slöja, som hon skriver. Hennes kunskaper om islam och sharialagar verkar dock vara i det närmaste obefintliga. Från hennes insändare:

”Så var det då dags igen för kvinnornas stora dag den 8 mars. Ingen dag är väl mer lämpad att visa att vi kommer att gå på våra gator och torg utan klädsel som döljer hår och ansikte.

Det är ett ypperligt tillfälle att visa vår solidaritet med kvinnor i Afrika, Asien och Mellanöstern som tvingas bära sådan täckande klädsel för att inte bli utsatta för hatbrott och straff med åberopande av någon för oss obegriplig apartheidbestämmelse.”

Obegriplig apartheidbestämmelse? På vilket sätt är tvånget att bära hijab obegripligt? Men det kommer mera.

Magnusson verkar inte vara riktigt klar över vilka det är som förväntas täcka sitt hår och i vissa fall även ansiktet och hela sin kvinnliga uppenbarelse i tältliknande kreationer. Vidare från hennes text:

”Nog kan vi en enda dag på året visa att vi svenska tjejer, oavsett bakgrund, stöder alla dessa kvinnor, om än bara symboliskt. Med andra ord: ta av er era hijab, slöjor, burkor och liknande – bara för en enda dag.”

Här pendlar Magnusson mellan ett ”vi” och ett ”ni”. ”Vi” svenska tjejer kan visa att vi stöder dessa kvinnor, därför ska ”ni” ta av er era slöjor, burkor och liknande. Visserligen bara för en enda dag, men ändå.

Sedan blir det ännu mera obegripligt:

”Det klarar ni säkert. Svenska män är inte odjur. Detta skulle få genomslag i hela världen.”

Om jag missförstår Magnusson rätt antyder hon här att det är svenska män som tvingar kvinnor i Sverige att dölja sig. Men de svenska männen är inga odjur, så en dag utan kysk täckelse kommer säkert att gå bra.

Jag är naturligtvis inte ute efter att kölhala Magnusson. Hon är ingen offentlig debattör utan en privatperson som skrivit en insändare och sagt sin mening. Och tidningarnas insändarsidor är självfallet inga debattsidor.

Men jag tar upp hennes insändare som ett tydligt exempel på den enorma och rent förfärande naivitet och okunskap rörande islam och hederskultur som finns i vårt svenska samhälle.

Magnusson, och många fler med henne, verkar på allvar tro att det går fint för en muslimsk kvinna som lever i ett strikt traditionellt sammanhang att för en dag visa sig ute på stan utan den påbjudna kyskhetstäckelsen. När det i själva verket i värsta fall räcker med fem minuter utomhus utan hijab för att man ska få en fatwa, en dödsdom, över sig från den övriga släkten/klanen.

Hon avslöjar därmed att hon inte har förstått att de täckta kvinnor hon ser när hon lämnar sin bostad på Åsögatan på Södermalm, där hon faktiskt bor, är precis lika förtryckta som kvinnorna i Afrika, Asien och Mellanöstern, vilka hon vill visa sitt solidariska stöd.

De täckta kvinnor hon ser på Söder kommer själva från dessa regioner, och lever kvar under exakt samma vidriga kvinnoförtryck, här som där. Att visa sig utan hijab ”under en dag” vore mycket ödesdigert för flertalet av dem.

Magnusson är medveten om att gesten är enbart symbolisk, men tror samtidigt att den skulle få globalt genomslag. Än en gång, jag vill inte hänga ut Magnusson, men hon ger röst åt många av dem som tillhör tidigare generationer.

Jag ingår själv i hennes generationen, om än yngre än Magnusson. Många av oss äldre verkar leva kvar i tiden då Palme var det socialistiska Världssamvetets röst ute i världen, och vi fortfarande var en rik, mäktig och beundrad nation. Som alla såg upp till och lyssnade på.

De tiderna är längesedan förbi. Men väldigt många har inte förstått det. Därför tror de att Sverige har kapacitet och förmåga att förändra en så urstark och totalitär politisk ideologi som islam. Det storhetsvansinnet och den naiviteten i kombination är helt förfärande. Och faktiskt också farlig.

Birgitta Sparf