BIRGITTA SPARF: Förstärker eller raserar Adidas sitt varumärke?

Unga män och pojkar i våra utanförskapsområden, som inte kan prata svenska, som vill bli kriminella gängmedlemmar om de inte redan är det, som hyllar grov kriminalitet, våld och död i sin livsstil och ”musik” utgör ett av de största hoten mot vårt demokratiska samhälle.

Av okänd anledning har denna specifika grupp sedan länge utsett Adidas som sitt uniformsmärke för de stridande trupperna. Vilket är lite märkligt eftersom Adidas saluför träningskläder, skor och övrig utrustning för folk som vill anamma en sund och hälsosam livsstil.

Även ett verkligt högstatusmärke som Canada Goose har annekterats av de gängkriminella. Varje liten kriminell förlorare med utländsk bakgrund som dragit runt i de förortscentrum där jag haft uppdrag har vintertid varit iförda Canada Goose-jackor. Gjorda för att klara arktiskt klimat och definitivt inte lämpliga för till exempel innecentrumet i Upplands Väsby.

Vad man direkt visste när de gled runt i sina jackor och försökte se kriminella och farliga ut var att de var Wannabees och framtida fängelsekunder. Samt att de inte hade köpt sina jackor för egna pengar utan knivrånat dem från någon svensk ung kille på Östermalm, i Bromma, Aspudden eller Enskede. Vilket är ungefär lika lätt som att stjäla godis från ett barn. Med samma konsekvenser, alltså inga alls.

Canada Goose har emellertid inte hakat på trenden och börjat saluföra sig som ett märke främst för kriminella individer i utanförskapsområden. Såvitt jag känner till.

Det har däremot Adidas gjort. De gör ingenting alls för att skydda sitt varumärke. Tvärtom börjar de bygga sin image på just utanförskap i orten. Som i denna reklamfilm där även den muslimska högtiden Ramadan betonas, samt sharialagar som kräver hijab på unga tjejer.

Adidas använder gärna somaliska fotomodeller eftersom de är både svarta och blir bra på bild. Dessutom är de somaliska unga männen vanligt förekommande i brottsstatistiken. Adidas verkar alltså ha hittat sin främsta målgrupp.

Förmodligen är Adidas smarta. De vet att målgruppen i de hårt utsatta förorterna är köpstark, genom omfattande kriminalitet. Adidas vet även att gruppen ständigt växer. Den nya målgruppen tar steg för steg över det svenska samhället. Som utvecklingen ser ut blir de alltmer dominerande. Inte bara genom sitt ständigt växande antal utan främst genom sitt enorma våldskapital.

Personligen tror jag alltså att Adidas gör ett smart drag. De vänder sig inte längre till folk som vill träna utan till den växande gruppen i utanförskap. På sikt kommer förmodligen detta att löna sig ännu bättre än det redan gör idag för Adidas.

Birgitta Sparf