BITTE ASSARMO: Botkyrka – alldeles för långt ifrån lagom

Botkyrka – långt ifrån lagom. Det har varit kommunens slogan i många år, ett infantilt försök att få Botkyrkas miljonprogram att framstå som ett multikulturellt centrum som sjuder av liv, jämfört med resten av det så kallade ”landet lagom”. Under flera år (möjligen fortfarande, det var ett tag sen jag passerade kommungränsen så jag kan inte säga säkert) illustrerade man dessutom det löjeväckande påståendet med en clown. Det säger en del om det intellektuella djupet hos dem som myntat begreppet. Och kommunen fortsätter att slå sig för bröstet som motpolen till lagom – nu genom att införskaffa svindyra speldatorer för att hindra ungdomar från att bli kriminella.

Regeringen har ännu inte godkänt e-sport – det vill säga datorspel – som en idrott men Botkyrka har givetvis gått före och möjliggjort för föreningar att söka bidrag på samma villkor som en fotbollsklubb eller innebandyförening. Först ut är ”e-sportsföreningen” Konsolsport, som sökt och fått bidrag till att införskaffa speldatorer i 30 000-kronorsklassen. Barnen måste ju få känna sig sedda, menar Lukas Hepokangas, som driver föreningen.

Socialdemokraten Robert Aslan, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, håller förstås med. 30 000 är mycket pengar för en familj, särskilt i Botkyrka.

Varför just särskilt i Botkyrka? Varför inte lika särskilt i Degerfors, Arvidsjaur, Masmo och Åmotfors? Robert Aslan vidmakthåller myten att den nettoskattebetalande medelklassen har råd med allt, och att områden där denna grupp dominerar därför är så förbannat välbärgade. Antingen tror han på det där själv eller så yttrar han sig som han gör för att rättfärdiga slöseriet med skattebetalarnas pengar. Jag vet inte vilket som är värst.

Robert Aslan tycker att det här är en superviktig satsning för att minska rekryteringen till kriminella gäng. Varken han eller Hepokangas har ännu klargjort om man måste vara kriminellt belastad, eller åtminstone befinna sig i närheten av den kriminella miljön, för att få vara med i den av den bidragsfinansierade ”e-sportföreningen”. Men eftersom de båda två tycks tro att unga utanför Botkyrka och andra så kallade utsatta områden får allt de pekar på ska man nog inte ta för givet att den nya e-sportsatsningen är särskilt inkluderande. Skötsamma barn och unga har ju sällan planer på att börja sälja knark, skjuta och spränga så de räknas inte.

Robert Aslan är, för övrigt, en av de inblandade i sosse-skandalen, om man får tro Dagens Nyheter. Enligt tidningen skickades det mass-sms inom partiet, innehållande en uppmaning att rösta just på honom på partiets årsmöte. Enligt sms:et skulle den som ville gå med i partiet dessutom få sitt medlemskap betalt. Fina grejer!

Nåja, långt ifrån lagom är det i alla fall, så man kan inte säga annat än att Botkyrka lever upp till sin egen dumdryga självbild. Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer med de skattefinansierade speldatorerna. Hur lång tid kommer det att ta innan kriminella gäng har kapat datorspelsföreningen?

Fast om så sker är det ingen fara på taket. Då kan Socialdemokraterna göra en egen liten utredning och snabbt komma fram till att det som hänt inte har hänt. Och det går ju alltid att köpa in nya speldatorer åt de utsatta ungdomarna. Det handlar ju trots allt bara om skattebetalarnas pengar.

Bild: Tidigare kommunskylt vid Botkyrka kommungräns, skärmdump från Twitter.

Bitte Assarmo