BIRGITTA SPARF: Dags att lägga av, Malena!

Plötsligt är vi 65-plussare i hetluften. Vi finns med överallt. Det är ju i och för sig trevligt.

Men vi är tyvärr inte föremål för allt detta intresse för att vi har lyckats överleva så pass länge som vi har gjort, och därigenom kanske samlat på oss mängder av livserfarenhet, kunskaper och kloka insikter under resans gång. Allt det där som vi saknade när vi var 20-åringar. Och kanske därför har en hel del intressant och tänkvärt att säga, nu när vi kommit en bra bit över 50-årsstrecket.

Nej, allt om oss gamlingar handlar enbart om att vi sägs ha exakt samma mål i livet som vi hade när vi var 20 år. Och det målet är:

– Sex, sex, sex!

Denna hajp började med TV-programmet ”Hotell Romantik”, där ett gäng gamlingar villigt låter sig göras till åtlöje i en russinversion av ”Sex on the beach”. Där tanter och farbröder låter sig ledas runt i olika skojiga lekar, hela tiden maniskt upprepande hur heta och kåta de minsann fortfarande är.

Sedan har det rullat på, med otaliga inslag och reportage i SR, SVT och samtliga tidningar på samma tema. Alla vill förklara och försöka förstå denna märkliga och glädjande upptäckt; man blir tydligen aldrig mentalt äldre och klokare än man är vid 20!

Jag förstår ärligt talat inte vad allt detta handlar om. Är det för att lindra åldersnoja hos 25-åriga programledare och 35-åriga journalister och ledarskribenter? Eller är det ren sexualupplysning till oss som var unga under den sexuella revolutionen på 60- och 70-talet och redan vet absolut allt om sex? Vad vi inte vet är inte värt att veta.

Den 20 februari hade DN ett reportage om socionomen och sexologen Malena Ivarsson och en yngre kvinna. Ivarsson var stor på 80-talet med TV-program om ”sex och erotik”, ”sexrådgivning” i tidningsspalter och en lukrativ ”rådgivning” via en betaltjänst på telefon. Detta var alltså innan Internet.

Ivarsson är nu 73 men försöker fortfarande desperat hålla sig kvar i branschen. Hon och den yngre tjejen har startat en podd som heter ”Till sängs”. Den sägs handla om relationer och sex i kulturen, men verkar mest handla om dem själva och hur hippa och sexuellt frigjorda de är. I jungiansk anda, enligt Ivarsson.

I DN säger de:

”Jag tror att vi båda upplevde att det var något speciellt med vår första inspelning. Det kändes nästan som efter att man har haft sex: ‘Öööh, vad hände där inne egentligen?’”

Eller detta:

”Ni använder alltid varandra som exempel. Ni säger alltid: ‘Om jag skulle göra slut med dig’ inte: ‘Om jag skulle göra slut med någon.’

– Det var någon som sade att vi lät som ett gammalt gift par .., säger Malena Ivarsson. Samanda Ekman tar vid:

– … som aldrig slutade ligga med varandra. Nej, vi knullar vidare.”

Jag önskar att det var jag som fick ge Ivarsson råd istället för tvärtom. Det är dags att lägga av nu, Malena! Sluta förnedra dig själv och spä inte på åldersföraktet ytterligare. Snart har du, din unga väninna och alla era likar fått oss övriga att börja avsky varje liten tanke på sex!

Birgitta Sparf