LARS HÄSSLER: Floridas korståg mot WOKE-ismen – eller PK-ismen

Floridas guvernör Ron DeSantis, och delstaten Floridas ”riksdag”, är på krigsstigen mot WOKE-ismen. I en lag från förra året kallad “The Individual Freedom Act “eller populärt “Stop Wrongs To Our Kids and Employees” (Stop woke act) vill DeSantis förbjuda diskussioner eller undervisning – och indoktrinering – i vissa ämnen i delstatens skolor. Framför allt vänder sig lagen mot att personer skall ha personligt ansvar – och känna skuld och skam och andra former av psykologisk ängslan – för händelser som orsakats av tidigare generationer av samma ras, färg eller kön. Vidare att sådana förtjänster som meriter, excellens, hårt arbete, objektivitet och rasblindhet inte skall ses som rasistiskt eller sexistiskt. 

Lagen har, inte förvånande, stött på motstånd. ”American Civil Liberties Union” och “the Foundation for Individual Rights” har anmält lagen som grundlagsstridig och en federal domare har ogiltigförklarat den. Lagen tillämpas dock medan staten Florida överklagar till hovrätten (Court of appeals). DeSantis ville att lagen även skulle gälla företag, men domstolen slog senare ned på lagen i den delen (DeSantis har inte överklagat).  

Stop Woke-lagen tillämpas nu i flera av Floridas skolor under devisen ”Florida values”. Detta innebär att man inte undervisar i ämnen som kritisk rasteori eller närliggande ämnen som intersektionalitet etc.  

Det finns naturligtvis vettiga invändningar mot lagen. Även om wokismen sår diskriminering och polarisering, svartlistar dissidenter (som i Sverige röstar på SD), är det bättre att bekämpa den med argument (i stället för att förbjuda diskussion). Problemet i Sverige är dock den totala dominans som wokismen har tillskansat sig i vårt public service och de stora tidningarna som DN och Aftonbladet. Stop Woke-lagen utmanar nämligen yttrandefriheten i sin önskan att bekämpa ”dåliga” idéer. Lagen har skapat exakt samma rädsla på skolorna i Florida som i skolorna i Sverige. Lärarna fruktar att bli anmälda och eventuellt bli avskedade för att de torgför eller undervisar vissa (PK-åsikter i Florida respektive rasistiska åsikter i Sverige). Flera lärare i Florida har sagt upp sig och sökt tjänster i andra delstater, i en undersökning hade hela 63 procent av lärarna uppgivit att de vill byta delstat om tillfälle gavs. Men som tidningen Economist (betalvägg) är detta troligen avsikten; att (de 63 procenten) vänsterlärare skall säga upp sig och flytta från Florida.  

DeSantis är republikan på högerkanten och en trolig utmanare till Trump i nästa presidentval 2024. Man kan ha olika uppfattningar om hans inställning till många av nutidens problem, som till exempel i abortfrågan. 

Men en sak är i alla fall positiv. DeSantis (har konfronterat) den alltmer kvävande wokismen – eller som vi säger i Sverige – på PK-ismen. Han har påbörjat kampen mot indoktrineringen av elever i Florida och förhoppningsvis i framtiden även i Sverige. 

Lars Hässler