HITTAT PÅ NÄTET: Museer skrotar begreppet ”mumie” – kränkande mot de forna egyptierna

Brittiska museer slutar använda ordet ”mumie” för att beskriva de mumier som finns i museisamlingarna. Ordet anses kränkande mot de forntida egyptierna.

För att visa större respekt för de forntidens egyptier, och deras begravningsseder, kommer museerna istället att använda uttrycken ”mumifierad person” eller ”de mumifierade kvarlevorna av…”, säger Jo Anderson på Great North Museum.

Huruvida filmbranschen kommer att följa i spåren och ändra titlarna på Hollywoods många mumie-filmer är ännu inte klart, men kanske är det inte otänkbart att vi snart får se filmtitlar som ”Den mumifierade personen” och ”Den mumifierade personens hämnd”.

Bild: Mumifierad person, British Museum, via Wikimedia Commons

Redaktionen