BIRGITTA SPARF: Något om nya och övervintrade kommunister

Den förment seriösa kultursfären i Sverige är sprängfylld av feminister, minoritetsräknare och nya samt övervintrade kommunister från 70-talet.

Den prisbelönta scenografen Anna Asp, 77 år, som skapat miljöerna i SVT-serien ”Händelser vid vatten”, tillhör definitivt den senare kategorin.

Nicholas Wennö har träffat henne (Dagens Nyheter 230121) och han konstaterar om serien:

– Hemma hos familjen Brandberg, som regeras av den sadistiska alfahannen Torsten och hans råbarkade söner i ”Händelser vid vatten”, går inredningen i blått och brunt.

Asp förklarar varför:

– Haha, detta är min revolt mot Bergman, skrattar hon.

– Gudrun (Linda Wincent/Cecilia Nilsson) sitter aldrig med vid bordet, utan står alltid vid spisen och passar upp på männen. Så jag ville ha en blandning av brunt och blått – för mig är det Sverigedemokraternas och Moderaternas färger. Jag tror att man tar in färger omedvetet undermedvetet och känner det, säger Anna Asp.

Asp vill alltså påverka vårt ”omedvetna undermedvetna” så att vi ”känner” rätt. Detta låter tjusigt och väldigt genomtänkt. Asp vill framstå som en scenograf som fortfarande vet vad hon egentligen sysslar med; vänsterpropaganda.

Efter att socialistblocket under ett antal år tjatat hål i huvudet på oss om att det nya högerblocket är blå-brunt, eller snarare brun-blått, är vi nu mogna frukter redo att plockas, enligt Asp.

Ja, vi vet! SD är nazister, rasister, fascister. M står för ondska i största allmänhet. Med hemskheter som kapitalism, företag som tillåts gå med vinst och höginkomsttagare som faktiskt får behålla en liten del av sina intjänade pengar. Detta lovar vi att ta med oss om/när vi ser ”Händelser vid vatten”!

I Asps intersektionella och förvridna värld står högerblocket även för ett starkt patriarkalt kvinnoförtryck. Som att Gudrun aldrig sitter med vid bordet, utan enbart passar upp på männen. Det är nog så hon, på allvar, tror att det går till hemma hos SD- och M-väljarna.

Dessa gamla reliker som Asp, från den svenska kommunistiska eran på 70-talet, är lätta att känna igen i det verkliga livet. Skulle jag möta Asp på en gata på Söder skulle jag genast kunna konstatera att ”där går det en övervintrad kommunist”. Detta enbart med ledning av vilka kläder och övriga attribut hon valt.

Men de är försåtliga, dessa socialister, eftersom de innehar så många maktpositioner. De flesta kommunisterna från 70-talet är nu pensionerade, efter sin långa marsch genom institutionerna. Men de har hunnit tillsätta sina yngre efterträdare. Vilket tydligt märks, inte minst inom kulturen och statsmedierna SVT och SR.

Det gäller att hela tiden vara medveten om detta. Deras socialistiska tankar och idéer genomsyrar fortfarande hela vår tillvaro!

Birgitta Sparf