MOHAMED OMAR: Utlänningar deporteras från Somalia – sätts i burar

Videoklipp som sprids på sociala medier visar hur förtvivlade invandrare deporteras från Hargeisa i Somaliland. Invandrarna tillhör folkgruppen oromoer i Etiopien.

De har kommit till Somaliland för att söka ett bättre liv.

Nu buras de in och skickas iväg. Somalierna vill inte ha dem där.

På Twitter kommenterar många somalier att de är bra att oromerna sätts i burar och deporteras eftersom de påstås ta somaliernas jobb och försöka ”ta över” landet.

De beskylls också för att begå brott och smuggla narkotika:

En annan twittrare skriver:

Somalier utgör en stor invandrargrupp i Sverige. Inte bara här, utan i många västländer. Men Somalia är inte bara ett land man utvandrar från, utan även ett land man invandrar till.

Jag har tidigare rapporterat om syriska araber som invandrat till Somalia. De såg Somalia som ett möjligheternas land på grund av avsaknaden av visumkrav, obefintliga skatter, billig arbetskraft och en islamisk kultur.

Nyligen visade Uppdrag granskning ett reportage om den svensksomaliske gangsterrapparen Ille Freeway som återvandrat till Somalia för att jobba inom familjens företag.

Man kan leva ett bra liv i Somalia om man har kapital, idéer och kontakter.

En annan grupp som invandrar till Somalia är etiopier, framför allt oromoer. Sedan ett tag tillbaka råder stridigheter mellan amhara och oromo i Etiopien.

De kommer dock inte med något kapital till Somalia. Därför är de oönskade.

Oromoerna är fattiga och kommer för att ta enkla jobb.

När jag skriver bara Somalia menar jag både Somalia, med huvudstaden Mogadishu, och Somaliland, med huvudstaden Hargeisa.

Somaliland saknar, även om det i praktiken fungerat som en självständig stat, internationellt erkännande och betraktas som en del av Somalia.

Oromoerna är nära besläktade med somalierna. Både är kushiter och deras språk liknar varandra ungefär som svenska och danska. Oromoerna som kommer till Somalia är dessutom i de flesta fall muslimer.

Förra månaden, i november 2022, blev en somalisk pojke mördad av en oromisk invandrare. I det här nyhetsinslaget kan man höra pojkens familj kräva hämnd. Familjen kräver att oromoerna i Somalia massakreras. Alla bör dödas, säger de:

Det finns en föreställning bland många somalier att de oromiska invandrarna utgör ett verktyg för Etiopiens expansion.

Den här twittraren menar till exempel att Etiopen, efter att ha förlorat Eritrea, nu söker tillgång till Indiska oceanen genom att lägga beslag på delar av Somalia.

Efter högerblockets seger i det svenska valet meddelade den svensksomaliske akademikern Abdimajid Osman att rasismen i Sverige gjorde det outhärdligt att leva här.

Enligt internationella mätningar är Sveriges ett av världens minst rasistiska länder.

VINJETTBILD: Gränsen mellan Etiopien och Somaliland.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook

Stöd mitt skrivande genom att bli månadsgivare på Patreon här

Mohamed Omar