MOHAMED OMAR: Smarta syrier flyttar till Somalia

Syrier är idag en av de största invandrargrupperna i Sverige. Enligt Wikipedia finns det i landet 185 991 personer födda i Syrien och 25 244 födda i Sverige men med båda föräldrarna födda i Syrien.

När inbördeskriget rasade som värst i Syrien blev Sverige ett av de populäraste länderna att ta sig till för syrier. Många familjer betalade stora summor till smugglare för att få ett bättre liv. De fattigaste syrierna tog sig till grannländerna.

Men det fanns också en mindre grupp som valde att utvandra till det afrikanska landet Somalia. Det kan tyckas märkligt då Somalia vanligtvis omtalas som ett land folk utvandrar från.

Jag hade ingen aning om detta förrän helt nyligen. För några dagar sedan drack jag kaffe med en somalisk bekant som just kommit tillbaka från en semester i Mogadishu. Han berättade stolt om den snabba återuppbyggnaden av staden. Han visade videoklipp som visade höghus, rena gator och jättelika, glänsande köpcentrum. Vissa av bilderna påminde om Dubai.

Under vårt samtal nämnde han i förbifarten att han ätit på en populär syrisk restaurang i Mogadishu. Detaljen gjorde mig nyfiken. ”Finns det syrier där?” frågade jag. ”Ja”, bekräftade han. ”Det finns många”.

Min bekant berättade att syrierna i Mogadishu är väldigt företagsamma. Många driver företag, till exempel restauranger och konditorier. Det finns även välutbildade syrier, som läkare och ingenjörer.

När jag kom hem på kvällen googlade jag på både arabiska och engelska och lyckades hitta en del information om syrierna i Mogadishu. Här är en artikel på engelska från 2021: ”In Somalia, Syrian Refugees Enrich Culture, Contribute to Economy”.

Artikeln handlar om en syrisk invandrare som startat en restaurang i Mogadishu:

Zakariye Azerkan is a Syrian refugee who fled civil war in his homeland two years ago to seek opportunities in Somalia, a country that is still recovering from internal conflict.

Now he is chef and manager of Alwarda Alshamia, a popular Syrian restaurant in Mogadishu.

Den nämner även de välutbildade syrierna:

There are Syrian dentists who have already opened clinics, he says, and other doctors with various specializations who operate medical centers in Mogadishu.

Bilden nedan visar en syrisk tandläkare med patient i Mogadishu:

I den här arabiska artikeln kan man läsa om den syriske tandläkaren Ahmed al-Zubai. Han berättar att hans klinik går mycket bra och att han är optimistisk om Somalias framtid: det pågår en tillväxtboom, säger han.

Via Facebook lyckades jag få kontakt med en syrisk man bosatt i Mogadishu. Han heter Abu Nayef och är far till fem barn. Han berättade för mig att orsaken och att han och andra syrier valde just Somalia beror på att det inte finns något visumkrav mellan länderna.

Abu Nayef sålde sitt hus och sin tygaffär i Homs och flyttade till Mogadishu år 2016. Han använde pengarna för att öppna en kebabrestaurang (på arabiska shawarma). Sedan dess har han utökat sin verksamhet och äger åtskilliga tuktukar (trehjuliga taximopeder).

En intressant sak med Abu Nayef är att han har släktingar som valde Sverige. De lever ett betydligt torftigare liv än han.

”Mina släktingar i Sverige lever i depression. Det är mörkt och kallt 9-10 månader om året. Folk där föraktar islam och araber. Det är ett liv i förödmjukelse”, säger han till mig på Facebook.

”De kommer aldrig att kunna tjäna pengar. De får pengar från regeringen. Men det räcker bara till mat och hyra. De får inte resa utomlands. De är som fångar. De använde allt sitt kapital för att betala smugglare. Och även om de haft kapital hade de inte kunnat starta något i Sverige. Allt är för dyrt och skatterna är höga. Regeringen där suger folkets blod.”

”I Europa ser folk ner på islam. Men Somalia är ett muslimskt land. Det finns moskéer överallt och man hör böneutrop fem gånger varje dag. Folk älskar och respekterar islam. De har också stor respekt för oss araber, för vårt språk och vår kultur. Många somalier pratar arabiska. Jag känner mig välkommen. Jag känner mig som en del av folket. Min äldsta son har gift sig med en somalisk kvinna.”

Vad har du för mål nu?

”Jag vill bygga mitt eget hus här i Mogadishu. Och jag vill att min son och hans fru bor tillsammans med mig. Jag funderar också på att gifta mig igen med en ung kvinna [Abu Nayef skrattar]… om det går riktigt bra för mig.”

Ett kort reportage på YouTube om syrierna i Mogadishu:

Skulle du vilja resa till Sverige för att förenas med din släkt här?

”Aldrig! Mina barn respekterar mig här. De kysser min hand. I Sverige är föräldrar inte värda någonting. Mina släktingar klagar hela tiden på att deras barn blir förstörda. Wallah, jag tycker synd om dem. Om jag kunde skulle jag hjälpa dem att komma hit där de kan leva som riktiga människor, inte som fångar och tiggare. I Sverige, berättar de, får man förolämpa Koranen, men om man förolämpar homosexuella blir man straffad.”

Om du skulle jämföra livet i Somalia i livet i Sverige?

”Här i Somalia betalar jag nästan ingen skatt. Med lite pengar kan man öppna företag och anställa folk. Det är fint väder. På lördagarna går jag till stranden med min familj. Jag äger företag och bestämmer själv över mitt liv. Ingen lägger sig i hur jag uppfostrar mina barn. Jag känner mig fri här. Jag känner mig inte som en främling här. Folk respekterar mig.”

”I Sverige har jag hört kan en syrisk tandläkare inte börja jobba direkt. Man måste gå utbildningar och söka tillstånd. Här börjar syrierna jobba direkt, eller öppnar egen klinik. De tjänar bra. Om du är smart, flytta till Somalia.”

I en annan engelsk artikel kan man läsa historien om Moayed, en syrier blev framgångsrik entreprenör i Somalia.

BILD: En syrisk invandrare grillar kebabspett i Mogadishu. I bakgrunden en tuktuk (trehjulig mopedtaxi).

Du kan stödja min verksamhet genom att bli månadsgivare på Patreon eller swisha till 0760078008 (Andersson).

Mohamed Omar