HITTAT PÅ NÄTET: Inför Sverigepriser på el

En kampanj arrangerad av föreningen Skiftet, med mottot ”Demokrati i rörelse”, vill införa vad man kallar ”Sverigepriser” på el. Föreningen beskriver sig så här:

Vi är engagerade medborgare som vill ha ett skifte i samhället – där vi tillsammans står upp för miljön, rättvisan och varandras rättigheter. Folkrörelsen Skiftet består av tiotusentals svenskar som engagerar sig varje månad för att alla ska ha en röst i samhället. Vi använder digitala verktyg för att samla tusentals medborgare, som framför datorn och på gator och torg ställer politiker och storbolagens lobbyister till svars.

Och så här presenteras kampanjen för ”Sverigepriser”:

”Lägg undan 50 000 till vinterns el”

Det säger elbolaget Varbergs energi. Vinterns elpriser väntas slå rekord och gräva sig djupt ner i hushållens besparingar och plånböcker.

Det måste inte vara såhär! Sverige exporterar mest el i Europa, och det mesta av elen är billig att producera. Men när vi exporterar el, importerar vi höga elpriser. Det är ett vansinnigt system med marginalprissättning, som gör att sista dyraste kilowattimmen, producerad för export, sätter priserna för all el.

Men det kan ändras utan problem: genom att skilja på exporten och det som förbrukas här kan vi införa Sverigepriser på el som inte skenar iväg utan ligger kring 40 öre per kilowattimme.

Läs mer här