BITTE ASSARMO: Nobelspektaklet – en uppvisning i vämjeligt hyckleri

I morgon är det Nobelfest igen och i vanlig ordning har Jimmie Åkesson, ledaren för det näst (eller tredje, beroende på opinionssiffrorna för dagen) största partiet i Sverige, uteslutits. Han har fel värdegrund, tycker Nobelstiftelsen, som däremot välkomnar en rad hårdföra diktaturer med öppen famn. Det är ett vämjeligt hyckleri, som gör hela Nobelspektaklet till en fullkomligt irrelevant tillställning.

Det blir sällan bra när en (påstått) opolitisk organisation tar politisk ställning, men i de fall där det politiska ställningstagandet är konsekvent kan man åtminstone ha en viss förståelse för det. Men i Nobelstiftelsen finns varken konsekvenstänkande eller moral. Gränserna är så flytande att ingen – sannolikt inte ens de invigda – förstår dem.

I pressmeddelandet om årets icke-inbjudan till Jimmie Åkesson står att läsa att ”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism” samt att SD:s företrädare uppvisar en ”bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde”.

Kina däremot tas emot med öppna armar, liksom Nordkorea och Saudiarabien. Från början inkluderades även Iran bland dem som kvalificerar sig för en inbjudan, men det togs tillbaka när till och med tomtarna i Nobelstiftelsen förstod att det skulle se lite illa ut att bjuda in ett land vars ledning misshandlar och mördar kvinnor och barn för att de demonstrerar för bättre villkor.

Eftersom både Kina, Nordkorea och Saudiarabien är inbjudna får man alltså förutsätta att samma hjärntrust som dissat Jimmie Åkesson anser att dessa diktaturer respekterar den grundläggande demokratiska principen om allas lika värde. Det är nästan så man skulle vilja föreslå en liten sinnesundersökning.

Det som började som en ängslig strävan efter att visa upp den ”rätta värdegrunden” och vara de etablerade politikerna och mediehusen till lags har alltså urartat fullständigt. Idag är Nobelstiftelsen en skrattretande liten klubb för inbördes beundran och Nobelfesten en skamlös tillställning som ingen vettig människa borde vilja delta i.

Bitte Assarmo