BITTE ASSARMO: Hycklande Obama kritiserar Sverige – Aftonbladets ledarskribent blir alldeles till sig

”Obama låter sig inte luras av Ulf Kristersson”, trumpetar Aftonbladets Anders Lindberg ut i en text där han triumferande berättar att den förre presidenten oroar sig över oss svenskar, för att vi har röstat fram en regering som vill ha en mer restriktiv invandring.

Om Anders Lindberg vore lojal mot det svenska samhället och de svenska medborgarna borde han rimligen ta anstöt av den amerikanske expresidentens underkännande av svenska folket. Istället blir han alldeles till sig över att Obama delar hans egen uppfattning. Han förmår dock inte förklara på vilket sätt det angår Obama hur svenska väljare röstat, eller varför vi förväntas bry oss om vad en amerikansk expresident tycker om oss. Han nämner inte heller att Obama själv propagerat för en restriktiv invandring till USA.

Att hänvisa till makthavare och organisationer i utlandet har varit påfallande populärt ända sedan valet. Redan några dagar efter att valresultatet stod klart basunerades det ut att Vita huset uttryckt oro för SD:s inflytande. Så här skrev Expressen då:

”Vita huset har uttryckt oro över Sverigedemokraternas inflytande i nästa regering. Det uppger flera källor knutna till den avgående svenska regeringen för Expressen.

– SD uppfattas som ett extremt kontroversiellt parti i deras ögon, säger en regeringskälla och varnar för att det kan få konsekvenser.

– Amerikanarna kommer inte dela saker med oss om det finns en oro att Ryssland får informationen.”

Källor ”knutna till den avgående svenska regeringen” som i sin tur citeras av ”en regeringskälla”. Det låter faktiskt inte helt trovärdigt i mina öron, snarare som en konstruktion avsedd att redan från början misstänkliggöra den nya regeringen. Det är ganska självklart att en källa inom en avgående socialdemokratisk regering varnar för konsekvenser med regimskifte – personen i fråga talar ju i egen sak, för att uttrycka det milt.

Det som är märkligast är påståendet att SD skulle anses vara ett ”extremt kontroversiellt parti” med amerikanska mått mätt. Ett parti som som står för patriotism och som strävar efter en mer ordnad invandring, och fler utvisningar av illegala invandrare, borde rimligen ses som ett rätt ordinärt parti av amerikanska politiker – inte minst av Obama själv. Redan då han var senator i Illinois uttryckte han en stark oro för alltför vidlyftig invandring, enligt Associated Press, AP.

”Vi kan helt enkelt inte tillåta att människor väller in i USA oupptäckta, okontrollerat och utan dokumentation, och kringgår de människor som tålmodigt väntar på att genom laglig väg bli immigranter i det här landet” sa Obama på en presskonferens 2005. Innan talet hade han också klargjort hur viktigt det var att stärka landets gränser och förklarat att de som uppehåller sig illegalt i USA är respektlösa.

Talet har figurerat i olika sammanhang på nätet i flera år, och när det 2018 kommenterades med beröm av dåvarande presidenten Donald Trump var det många Obama-fans som hävdade att det hela var fejk news. Men det är det alltså inte. AP gjorde en noggrann källkoll och kom fram till att det hela är helt och hållet med sanningen överensstämmande.

Att Obama nu sitter och uttrycker oro över tillståndet i Sverige, när allt den nya regeringen vill åstadkomma är det han själv strävade efter redan innan han blev president – en restriktiv invandring och utvisning av illegala invandrare – är naturligtvis skamlöst. Vad vet han överhuvudtaget om SD, annat än det som han fått sig till livs av den tidigare regeringen?

Att det dessutom finns svenska ledarskribenter som jublar och helt bortser ifrån att expresidenten talar med kluven tunga är inte bättre. Om Obama har svårt att acceptera att svenskarna utnyttjar sin demokratiska rätt att rösta på de partier de vill rösta på bör han per omgående gå en kurs i demokratins grundpelare. Frågan är om inte Anders Lindberg också borde göra det.

Bild: Lindberg och Obama, skärmdump Aftonbladet

Bitte Assarmo