MOHAMED OMAR: Protesterna i Iran och araberna

När man pratar med iranier som är motståndare till den islamiska republiken brukar man ganska snabbt märka en negativ attityd mot araber. Det finns en tendens att likställa islam med arabiskhet och skylla Irans problem på ”arabisering”.

Motståndet mot den islamiska republiken och dess ”mullor” går ofta hand i hand med persisk nationalism och förakt mot araber, arabisk kultur och islam.

Jag har i samtal med iranier i Sverige ofta fått höra att mullorna inte är iranier utan araber. Det finns till och med försök att rensa det persiska språket från alla arabiska ord.

Den negativa inställningen till allt arabiskt liknar i många fall rent rashat.

Jag har under protesterna i Iran sett diskussioner på sociala medier där iranier som tar parti för den nuvarande ledningen, eller som inte vill ansluta sig till protesterna, anklagas för att vara araber.

Det finns en föreställning hos många regimkritiska iranier att ”araberna” håller regimen under armarna. Det är dock inte sant.

De flesta araber är sunnimuslimer och gillar därför knappast den shiitiska regimen i Iran.

Irans främsta rival i regionen är det sunnitiska Saudiarabien.

Den saudiska regimen stödjer snarare protesterna än regimen. Inte för att den gillar ”mänskliga rättigheter” eller anser att kvinnor ska kunna klä sig som de vill, utan för att de tror att bråk och oro skulle försvaga Iran.

Saudiarabien, och flera andra arabregimer, vill inte se ett starkt Iran.

På samma sätt vill inte Iran se ett starkt Saudiarabien.

Det kan tyckas paradoxalt, men faktum är att den islamiska regimen i Saudiarabien stödjer sekulära protester i Iran. Och på samma sätt stödjer den islamiska regimen i Iran olika rörelser och åsikter som kan underminera regimen i Saudiarabien.

De persiska nationalisterna som hatar araber befinner sig därmed indirekt i en allians med Saudiarabien, arabiska nationalister och olika sunnitiska fundamentalistiska rörelser som drömmer om det shiitiska Irans undergång.

Befälhavaren för Irans revolutionsgarde Hossein Salami varnade nyligen saudierna för ”konsekvenser” om de inte slutade underblåsa protesterna i landet genom sina persiskspråkiga mediekanaler.

Hossein Salami sa:

”I have a recommendation to Saudi Arabia, which is trying to trick our youth with the support of some media outlets. I am warning the Saudi regime: Be careful of your behavior and control these outlets or the smoke will blow in your face.”

Och vidare:

”We give you the final word because you are interfering in our internal affairs with these media. We told you, be careful.”

BILD: Regimanhängare i Iran protesterar mot Saudiarabien.

Mohamed Omar