MOHAMED OMAR: Pappa kommer först

Idag den 14 oktober släppte Cyndi Lauper sitt album ”She’s so unusual” 1983. Det är Laupers debutalbum som soloartist. Men redan 1980 släppte hon ett album med gruppen Blue Angel där hon var sångerska. Det är bra, men sålde dåligt av någon anledning. Tiden var väl inte rätt. En låt från detta första album, ”Maybe He’ll Know”, återkom senare på albumet ”True Colors” 1986.

Blue Angel var ett retro rockabilly-band, bildat i New York 1979, samma år som det mer framgångsrika rockabilly-bandet Stray Cats. Namnet kommer från en Roy Orbison-låt från 50-talet. Det här var strax efter att punken hade haft sitt genombrott med bandet The Ramones, också från New York. The Ramones är också tydligt influerade av 50-talets rockabilly och doo-wop. Dessa, och liknande band, lekte med 50-talsmusiken med en blandning av genuin nostalgi och ironisk distans.

Innan Cyndi Lauper blev känd för en större publik och en av 80-talets stora, kvinnliga popikoner i konkurrens med Madonna, så spelade hon på New Yorks klubbar. Hon gjorde gärna covers av kända låtar från 50-talet och tidigt 60-tal, som Elvis Presleys ”Hound Dog” och Connie Francis “Lipstick on Your Collar”.

Hon var med andra ord en väl skolad och erfaren artist då hon debuterade. I intervjuer med Cyndi Lauper framgår det hur oerhört kunnig hon är om musikhistoria. Hon föddes 1953 i Queens, New York, så hon var 30 år när ”She’s so unusual” kom ut, vilket är ganska gammalt i popens värld.

En sak som karakteriserar en av Cyndi Laupers stil, eller kanske alter ego, är den pipiga rösten och den breda och nästan teatraliska New York-dialekten. Tittar man på hennes minspel och manér så upptäcker man snart en likhet med den tecknade figuren Betty Boop.

Betty Boop-figuren modellerades efter 20-talssångerskan Helen Kane, – från New York, förstås – som blev känd som ”The Boop-Boop-a-Doop Girl”. Lyssnar man på Kane hör man snabbt likheterna med Laupers stil. Föga förvånande är albumets titel ”She’s so unusual” en hommage till Helen Kanes sång ”He’s So Unusual”. En 45-sekunders cover finns på plattan.

Men alla hennes lån från tidigare musik görs med punkig lekfullhet och vanvördighet. Det punkiga märks också i Cyndi Laupers sätt att klä sig – det ser hemmagjort ut. På omslaget till ”She’s so unusual” framträder hon som något av en ”punkpinuppa” i sin röda vintage-balklänning (köpt på second hand-butiken där hon jobbade), trasiga fisknätsstrumpor och orangea, vilda hår.

Det är på detta album som man hittar det som kom att bli hennes signaturmelodi, ”Girls Just Want to Have Fun”. En lustig sak är att denna 80-talets tuggummituggande partytjejers kampsång skrevs av en kille, Robert Hazard. Han skrev texten ur ett killperspektiv, det vill säga att det är svårt att hitta en bra tjej, de vill bara ha kul. Lauper ändrade perspektivet till en tjejs och fick låtens budskap till att bli att det är okej för tjejer att bara vilja ha kul. En rad som ofta glöms bort när man talar om låten är att pappa ändå kommer först:

My father yells, ”What you gonna do with your life?”
Oh daddy dear, you know you’re still number one
But girls, they wanna have fun

I låten ”She Bop” är 50-talssoundet märkbart, men ”boppandet” är äldre än så. Helen Kane boppade ju redan på sin tid. Det här sättet att sjunga har sitt ursprung i jazzens scatsång, alltså meningslösa ord som man sjunger för att imitera en melodi. Ella Fitzgerald, The First Lady of Jazz, var uppskattad för sin virtuosa scatsång. Madonna, Laupers rival om platsen som 80-talets popdrottning, boppar på ett liknande sätt i sin låt ”Shoo bee doo” från 1984.

Så har vi låten ”I’ll Kiss You” som är en hommage till doo-wop-låten ”Love Potion No. 9” från 1959. Texten är nog inte helt politiskt korrekt idag eftersom den handlar om en zigenesk spågumma som säljer magisk viagra till kärlekskranka tonåringar.

I originalet heter det:

I took my troubles down to Madame Ruth
You know that gypsy with the gold-capped tooth
She’s got a pad down on Thirty-Fourth and Vine
Selling little bottles of love potion number nine

Och här följer ett utdrag ur Cyndi Laupers låt:

Went down to the local gypsy
And I handed her the same line
You know what I want from you
So honey won’t ya gimme number nine
‘Cause you know lately I ain’t feelin’ so great
Last time she gave me love potion number eight
And you know pretty baby how I think you’re pretty smart
But one sip from this bottle and I’ll tear you all apart

Sammanfattningsvis måste man säga att ”She’s so unusual” är ett riktigt bra album – i stort sätt varje låt är genomtänkt och skickligt framförd, Lauper visste som sagt vad hon gjorde. Där finns också en glädje, en slags bekymmerslös punkig attityd, som smittar av sig. Budskapet i ”Girls Just Want to Have Fun” kan kritiseras för att uppmuntra ansvarslöshet i kärleksrelationer. Men man ska nog inte se det som en allvarlig livsfilosofi, utan mer som ett uttryck för en euforisk känsla, en stämning, en övergående stund.

En vers i låten handlar om att gömma flickor:

Some boys take a beautiful girl
And hide her away from the rest of the world
I want to be the one to walk in the sun
Oh girls, they wanna have fun

Det får mig att tänka på något jag ofta hört av troende muslimer som försvarar slöjan, nämligen att en vacker och dyrbar sak, till exempel en diamant, förvarar man på en säker plats. Avsikten är att förklara slöjbruket på ett smickrande sätt. Men de som resonerar på detta sätt förstår inte att det snarare är kränkande för kvinnor i väst att jämföras med ägodelar, vilket gör att pinsamma situationer kan uppstå.

Massinvandringen från islamiska länder kommer sannolikt att påverka tjejers liv och möjligheter till en ”just have fun”-tillvaro i västvärlden. Lauper står för övrigt politiskt till vänster och diggar innegrejer som mångkultur och mångfald. Jag har inte mer än anekdotiska bevis, men jag hör ständigt historier om att tjejer numera gärna vill bli skjutsade av föräldrar för att det känns otryggt på stan. Pappor kan man, eller ska man åtminstone kunna, lita på. Med Cyndi Laupers ord: ”Oh daddy dear, you know you’re still number one”.

Mohamed Omar