MOHAMED OMAR: Västvärlden på reträtt i Afrika

Det har länge varit känt att västvärlden är på reträtt i Afrika. När situationen förs på tal är ofta kineserna som nämns som västerlänningarnas stora konkurrenter.

Kineserna håller på att ta över Afrika, säger man. Och det ligger något i det.

Det kryllar av kineser i många afrikanska storstäder. I Nairobi, Kenyas huvudstad, finns det numera tre stycken chinatowns. För tjugo år sedan fanns det inte en enda. Enligt wikipedia lever du nu omkring 50,000 kineser i Kenya.

Men det är inte bara kineser som är intresserade av Afrika. Något som ofta förbigås, åtminstone i svenska medier, är arabvärldens många investeringar och projekt i Afrika.

Afrikanska regeringar föredrar att samarbeta med kineser och araber, eftersom dessa inte lägger sig i ländernas inre angelägenheter. Västerlänningars attityd präglas i stället av vad som uppfattas som paternalism där man ställer krav på anpassning till den moderna västerländska värdegrunden som innehåller saker som afrikaner inte kan acceptera.

Det verkar som att politisk korrekthet, eller den moderna västerländska värdegrunden, är dålig för västerländsk ekonomi och västerländskt kulturellt inflytande i världen.

Låt oss titta på vad som pågår i Tanzania.

Arabrepubliken Egypten håller på att bygga en en gigantisk damm vid floden Rufiji: Julius Nyerere Hydropower Station.

Den nya dammen i Tanzania kommer att fördubbla landets elproduktion. Projektet, som påbörjades 2017, sköts av de två egyptiska bolagen The Arab Contractors Company och Elsewedy Electric.

Av de 12000 personer som arbetar med dammen är ett tusental importerade från Egypten.

Dammen beräknas vara färdig vid årsslutet i år. Den kommer att bli den fjärde största dammen i världen och den nionde största i världen. Den blir det största kraftverket i Östafrika.

Projektet har lockat tusentals egyptier till Tanzania som investerare, arbetare och turister. Det har skapat ett stort intresse för landet i Egypten.

Jag har surfat runt på både swahili och arabiska för att skaffa mig en bild av vad som händer. Jag har hittat en Youtube-kanal om egyptier som studerar swahili i Kairo. Jag har hittat flera Facebookgrupper för egyptier bosatta i Tanzania (se bilden).

Den egyptiska regeringen publicerar nu även information på swahili på sin hemsida.

Handeln mellan de båda länderna har ökat starkt den senaste tiden. Förra året besökte Tanzanias president Samia Suluhu Hassan Kairo för att främja de goda relationerna mellan länderna.

Samtidigt har Tanzanias handel med västvärlden minskat kraftigt. Handeln sker framför allt med Kina och Indien.

Förutom dammbygget pågår flera stora infrastrukturprojekt i Tanzania och i övriga Östafrika. Det handlar om motorvägar, järnvägar, hamnar och flygplatser. Det är inte västerländska aktörer man samarbetar med utan länder som Kina och Egypten, och även Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Oman.

Sultanatet Oman bygger till exempel en stor hamn på ön Zanzibar.

Talesättet get woke, go broke gäller kanske inte bara inom underhållningsindustrin. Jag ser tecken på att västvärldens wokeness påverkar vår ekonomiska ställning i världen.

Mohamed Omar