MOHAMED OMAR: Svarta Star Wars-stjärnan vill inte dejta vita kvinnor

Den svarte Star Wars-skådespelaren John Boyega, som spelade den avhoppade stormsoldaten (stormtropper) Finn i Star Wars-filmerna The Force Awakens (2015), The Last Jedi (2017) och The Rise of Skywalker (2019), låter meddela att han endast dejtar svarta kvinnor.

Uttalandet, som gjordes under en intervju med den brittiska tidskriften GQ, möttes av kritik på sociala medier där kritikerna menade att en vit man som sagt det omvända, att han endast dejtar vita kvinnor, hade uppfattats som rasist.

John Boyega svarade på kritiken på Twitter genom att konstatera att han inte är villig att debattera sina dejtingpreferenser:

”My preference is not a topic for debate.”

År 2020 framförde Boyega klagomål mot Disney. Han menade att han som svart blivit utnyttjad av bolaget för att uppfylla deras mångfaldsimage (diversity). Marknadsföringen av filmerna framställde hans roll som större än vad den egentligen var, menade Boyega, och de vita rollfigurerna var, trots ensemblens etniska mångfald, viktigast i berättelsen.

Mohamed Omar