BIRGITTA SPARF: Hijabfrågan är lätt att lösa

Hösten 2013 påstod en kvinna i Farsta att en man angripit henne med rasistiska glåpord, slitit av henne hijaben och dunkat hennes huvud i en bil så hon svimmade.

Veckan efter blev hon oturligt nog angripen igen, denna gång i Haninge. Där ska flera okända män har försökt förmå henne att ta tillbaka sin polisanmälan.

Polisen tog saken på stort allvar och gjorde en omfattande utredning. Men polisutredningen lades ned i februari 2014:

”– Vi har gjort de utredningsåtgärder som vi kunnat göra, men det saknas misstänkta i ärendet och det saknas vittnen, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Hägg beskriver utredningen som omfattande. Bland annat har polisen ”plockat in material från övervakningskameror” utan att det gett något.

– Vi har också efterlyst vittnen via både medier och våra egna kanaler, säger Hägg.

Dna från en misstänkt gärningsman på kvinnans hijab visade sig tillhöra kvinnan själv.”

Man kan ju fråga sig vilken stor och mäktig Svensson-klan som låg bakom alla dessa angrepp på den stackars kvinnan.

En mängd vänsterdebattörer ryckte med anledning av detta ut till hijabens försvar och startade ”Hijabuppropet”. Kvinnors rätt att bära hijab måste försvaras. Anders Lindberg skrev i en ledare:

”Egentligen uttrycker Gudrun Schyman det enklast: – Alla har rätt att bestämma över sin kropp.

Schyman, och övriga talespersoner för Feministiskt initiativ skriver i ett pressmeddelande att de: ‘… står sida vid sida med de systrar som utsätts för hatbrott och vi står upp för religionsfriheten i Sverige’. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.”

I förra veckan misshandlades 22-åriga Mahsa Amini till döds av moralpolisen i Teheran. Stora protester mot regimen och hijabtvånget har utbrutit i hela Iran.

Var är Schyman och alla andra vänsterkvinnor nu, när vi som bäst behöver dem? Den feministiska vänstern står ju på sällsynt god fot med mullorna i Iran. De kunde göra en viktig insats här.

Vi borde sända ner en delegation hijabklädda vänsterfeminister, ledda av Ann Linde. Så att de får chans att förklara för sina systrar i Iran att de tyvärr har fått allt om bakfoten. Att bära hijab är absolut inget tvång, det är en kvinnlig rättighet!

För att citera Lindberg: -Det behöver inte vara mer komplicerat än så!

Birgitta Sparf