MOHAMED OMAR: Det Nya Midgård

När jag var en liten äventyrslysten gosse på 80-talet spelade jag rollspelet Drakar och Demoner med mina kompisar. Man spelade en hjälte som sökte guld och ära. På vägen stötte man på elaka och fula varelser som man måste slå ihjäl för att lyckas. En sorts elaka varelser kallades svartalver.

Svartalverna är onda, korkade, våldsamma och frånstötande. De är alltså motsatsen till alver, som är ljusa, visa och fagra. Det är så vi vant oss vid att se alverna alltsedan Tolkiens Sagan om ringen.

Det är viktigt att kunna skilja på svartalver och svarta alver.

Svarta alver är en ny sorts god och ädel varelse som dyker upp i Amazon Primes nya Sagan om ringen-teveserie Maktens ringar. Återigen, om man inte vill anklagas för rasism, måste man skilja på dessa ädla varelser och de stygga svartalverna.

Och det är inte bara alverna som blivit svarta. I Det Nya Midgård finns det även mörkhyade hobbitar och dvärgar. Och furstinnan Míriel av Númenor, som Tolkien beskriver som “fairer than silver or ivory or pearls”, har blivit härligt kanelbrun.

J.R.R. Tolkien, författaren till Sagan om ringen, skrev en gång så här:

”Evil cannot create anything new, they can only corrupt and ruin good forces have invented or made.”

Detsamma kan sägas om woke-folket. De hittar inte på några nya berättelser, i stället använder de redan kända och omtyckta berättelser för att framföra sina budskap.

Vi har sett detta fenomen i superhjältarnas värld. Superhjältarna må likna de gamla figurerna till ytan – Stålmannen heter Stålmannen och Spindelmannen heter Spindelmannen – men i sitt inre börjar de allt mer likna de numera social justice warriors, rättvisekrigare, som slåss för pk-ismen mot onda vita män.

Nu har de alltså gett sig på Tolkiens saga. De riktiga fansen, de som faktiskt älskar Tolkiens berättelser så som de är och inte bara ser dem som ett verktyg för politisk påverkan – är inte glada.

Amazon Prime har svarade på kritiken från de sanna fansen genom att pausa möjligheten att betygsätta Maktens ringar. Det hade blivit för många dåliga betyg på för kort tid, vilket Amazon Prime skyller på ”troll”.

Slaget står mellan de sanna fansen, som är trogna andan i Tolkiens saga, och blodsugande wokeisterna, för vilka inget är heligt. Jag hittade ett roligt klipp på Tiktok som illustrerar denna konflikt med en scen från Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer:

Vita manliga hjältar som Aragorn, Gandalf och Legolas har i den nya serien fått träda åt sidan för en ung och cool tjej, den blivande alvdrottningen Galadriel. I det första avsnittet visar hon en skock fega karlar hur man slår ihjäl ett troll. (Det är så de rasistiska nättrollen ska hanteras!)

Ynkryggarna till män vill inget hellre än att åka hem men Galadriel vill envist fortsätta svinga sitt svärd i kampen mot ondskan (patriarkatet?).

Det retar så klart woke-folket att en av de populäraste berättelserna i vår tid skrevs av en ärkekonservativ vit man som Tolkien och handlar om vita manliga hjältar som slåss för kung och fosterland.

Stöd mitt arbete genom att bli månadsgivare på Patreon. Klicka här

Följ mig på Facebook här

Mohamed Omar