GUNNAR SANDELIN: ”Journalistrugby” med prinsessorna på ärten

Etablissemangets journalistkår har i årtionden hånat, förlöjligat och demoniserat SD. Jagat dem med blåslampa för att försöka få oss att förstå att de är högerextrema eller nazister, moraliskt och intellektuellt lågstående etc. Jag orkar inte ens gå igenom de frekvent förekommande exemplen, men erinrar mig det grövsta: när en reporter på Sydsvenskan kastade alla hämningar över bord och på sociala medier skrev att SD:are är ”lågpannade as” samt ”en ändlös parad av grobianer som måste sitta på händerna för att inte göra Hitlerhälsning”. Kanske blottades journalistkårens innersta själ där? (Läs här och här)

Nu när kåren i retur får sig en näsknäpp av segerrusiga sverigedemokrater, reagerar de med upprörda känslor av kränkthet. Så är de inte vana att bli bemötta! Detta efter att SD:s stabschef Linus Bylund vägrat att svara på frågor vid flera tillfällen om vad som kommer att hända efter valet. Istället har han talat om att det är dags för tuffare tag mot media och använde ordet ”journalistrugby”, vilket ”väcker starka känslor inom kåren”, enligt facktidningen Journalisten.

Nu har vi haft några månader där vi dansat efter er i medias pipa och varit på era debatter på era tidpunkter med era debattordningar och era uppställningar och era frågor. Nu kör vi tvärtom ett tag, nu är det vi som bestämmer när vi pratar med media om olika saker, säger Linus Bylund till Aftonbladet. 

På sociala medier reagerar journalister direkt och kallar SD:s nya attityd till media för ”journalistförakt”. Vänstertidningen ETC använder begreppet ”kulturkrigare”, vars attityd mot pressen är ”minst sagt oroväckande”. Sydsvenskan varnar för att nu står media inför ett hot om att journalister ska ”stoppas” och ”sättas på plats”. Expressens David Baas, med specialitet att nagla sverigedemokrater (därav uttrycket att bli ”baasad”), menar att ”det ligger i partiets DNA” och att det är en del av deras ”populistiska diskussion där de ser sig som företrädare för vanligt folk där motståndaren inte sällan är etablerade medier”.

Senare uttalar sig Journalistförbundet om att de ”ser väldigt allvarligt” på Linus Bylunds uttalande och kallar det för ”ansvarslöst”. Här gäller en helt annan retorik än när media själva, istället för att nyktert diskutera sakfrågor, med känslomässiga utspel tar heder och ära av sverigedemokrater. Journalistförbundet kräver att det ska bli ett stopp på ”hatiska och föraktfulla uttalanden om journalister och medier” eftersom detta inte är ekvivalent med ”att stå för ett öppet samhälle”.

Som jag har skrivit nyligen, lyser självreflektionen inom de egna leden med sin frånvaro inom min yrkesgrupp, journalisterna. Det ger en fadd eftersmak med kårens dubbla bokföring. Det bådar inte heller gott inför hur klimatet efter valet kommer att bli i press och etermedia, när den part som har makten över det offentliga samtalet ser sig själva som offer. Men kanske kan man hoppas på en kursändring? Tidningen Journalisten berättar nu om en ”storm” inne på Svenska Dagbladets redaktion efter att Peter Wennblad, biträdande chef för tidningens ledarredaktion, uppenbarligen gått på Linus Bylunds linje och twittrat:

Fler politiker borde vara lite mer respektlösa mot journalister. ”Journalistrugby” är inte ett hot mot demokratin, det är ett nålstick mot en yrkesgrupp med uppblåst självbild.

Stämningen beskrivs av Journalisten som ”väldigt upprörd inne på redaktionen” och Journalistklubben ser fram mot ett uttalande från de anställda journalisterna, där man fastslår att Peter Wennberg har handlat ”helt oacceptabelt”. Bland dem som har reagerat i samma riktning som journalistfacket, är DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan. Den senare ser Linus Bylunds uttalande ”som ett hot mot demokratin”. Peter Wennblads reaktion är minst sagt ovanlig. Kårandan är stark och självrannsakande röster inom de egna leden ska tydligen kvävas i sin linda. Hoppas att han inte pudlar.

Det verkar han inte ha gjort. I torsdags eftermiddag meddelades att stormötet på SvD inte gav fackklubben något mandat att gå vidare i ärendet. Klubbordförande Thomas Berglund är besviken och tycker att Linus Bylund på så sätt har fått stöd från tidningens ledarredaktion medan Peter Wennblad twittrar vidare att fler politiker borde våga ifrågasätta journalisters val av frågeställningar och iscensättningar av verkligheten. Är det månne en liten medial vindkantring vi ser tecken på redan dagen efter att valresultat blivit klart?

Bild: Crico

Länk till licens: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Gunnar Sandelin